ForFarmers (bewerking BB)

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

22 Februari 2024 - Wouter Baan

Voor Pieter Wolleswinkel verliep zijn debuutjaar als CEO van ForFarmers van een afstandje bekeken onstuimig. Hij spreekt zelf van een transitiejaar. Het boekjaar moest worden afgesloten met een beperkt verlies van €1 miljoen, maar ondertussen ligt het beursgenoteerde veevoerconcern weer op koers voor zwarte cijfers. Hierdoor is er volgens de topman ook weer financiële speelruimte om aan groei en overnames te denken. En hoewel er vorig jaar geen winst werd geboekt, voelt hij zich toch comfortabel bij het voorgestelde dividend van €0,15 per aandeel.

Al jaren dalen de resultaten met dit jaar onder de streep zelfs een licht verlies. Tegelijkertijd spreken jullie over een sterk tweede half jaar. Is het dieptepunt bereikt?
"We doen bij ForFarmers weer de juiste dingen en dat zie je terug in de resultaten. De eerste helft was lastig, maar het herstel is merkbaar ingezet. Er zijn een aantal stappen gezet, waardoor we beter gepositioneerd zijn. Zo zijn we vertrokken uit België en opgeschaald in Polen. Daarbij is er middels een reorganisatie ook in de kosten gesneden. Met deze stappen - wat soms lastige keuzes waren - proberen we toe te werken naar stabiele resultaten in de toekomst. Tegelijkertijd zijn we niet naïef. De markten waarin we actief zijn, zijn zonder meer uitdagend. Op onze Nederlandse thuismarkt ontbreekt het bijvoorbeeld aan perspectief voor de agrarische sector en dat hadden we natuurlijk graag anders gezien."

Hoe verklaar je het grote verschil tussen de moeizame eerste en betere tweede helft van 2023?
"De afdelingen inkoop, verkoop, productie en logistiek zijn nu lokaal georganiseerd en dat vergroot onze slagkracht. Er is voor veel medewerkers veel veranderd. De reorganisatie was voor sommige mensen moeilijk, maar voor het bedrijf is het wel goed geweest. Met onze lokale aanpak is er merkbaar meer ondernemerschap in de organisatie gekomen. We geloven weer in onze eigen kracht."

ForFarmers maakt geen winst, maar keert wel een royaal dividend uit van €0,15 per aandeel uit en boort daarvoor het eigen vermogen aan. Pleasen jullie daarmee de aandeelhouders die hun waardepapieren toch al flink zagen verdampen?
"Gezien ons resultaat een terechte vraag, maar wij vinden het gepast dat er voor onze aandeelhouders rendement op geïnvesteerd vermogen is. Zeker ook voor de leden van onze grootaandeelhouder coöperatie FromFarmers, die vaak ook klant zijn. Binnen ons dividendbeleid van 60% op het resultaat na belastingen en zonder incidentele posten is er bovendien ruimte voor. Daarnaast is onze schuldenpositie afgelopen jaar flink verbeterd, waarbij de solvabiliteit van 33,7 naar 38,1% is gestegen. Weliswaar geholpen door het lagere werkkapitaal, als gevolg de gunstigere grondstofprijzen en daarnaast de verkoop van onze Belgische activiteiten. Al met al voelen wij ons comfortabel bij het voorgestelde dividend."

Wij zien potentie voor meer reststromen, ook in mengvoer

Pieter Wolleswinkel

In het Verenigd Koninkrijk gaan jullie reorganiseren. Kun je dit verder toelichten? 
"Wij gaan twee fabrieken verkopen die nu varkens- en pluimveevoer produceren. Daarmee komt de productiecapaciteit weer in lijn met de voerafzet. De herkauwersafzet is groeiend en daar boorduren we op voort. De Britse markt voor varkens- en pluimveevoer is echter uitdagend. Die sectoren zijn sterk geïntegreerd en dat maakt het voor ons lastig om marktaandeel te winnen. Door de kostenstructuur aan te passen, proberen we ons Britse bedrijf weer gezond te krijgen. Aanvankelijk wilden we onze Britse activiteiten fuseren met 2Agriculture, maar die plannen zijn door de karteldienst tegengehouden. Bijzonder spijtig, want anders was deze reorganisatie niet nodig geweest."

In het verleden hadden jullie nog grote verwachtingen van de Britse markt na de brexit, maar dat is dus allemaal niet uitgekomen.
"Dat kun je zo stellen inderdaad. Dit speelt overigens ook bij andere bedrijven. De Britse economie heeft in algemene zin een knauw gekregen. Daarbij zie je dat de beschikbaarheid van arbeidsplaatsen zwaar onder druk staat. Daar hebben de agrarische sectoren in het land veel last van."

2023 bestempel je als een transitiejaar. Wat wordt 2024 voor jaar?
"Een jaar van doorpakken zou ik zeggen, waarbij we ForFarmers verder willen klaarstomen voor de toekomst. Dit houdt in dat we kritisch naar de kosten en activiteiten kijken en ingrijpen daar waar nodig. Maar dat niet alleen, we investeren ook. Bijvoorbeeld in extra opslagcapaciteit voor vloeibare wei in onze fabriek in Lochem waar we voornamelijk varkensvoer produceren. Het doel is om het aandeel reststromen in het voer - ook in mengvoer - te verhogen. Dit sluit mooi aan bij onze circulaire werkwijze en daarbij is vloeibare wei gunstig geprijsd. Het weiaandeel in de broksamenstelling zal beperkt zijn, maar gezien ons productievolume zet dit zeker zoden aan de dijk."

Doel van jullie strategie is om nieuwe markten aan te boren, eventueel buiten Europa. Tot op heden is dat niet gebeurd. Hoe levendig zijn die plannen nog?
"Deze groeiplannen hebben we nog steeds, maar we gaan niet overhaast te werk. Toch zitten we op dit punt niet stil. Begin dit jaar heeft Pavo, de organisatie waarmee ForFarmers wereldwijd actief is in de paardensector, haar marktpositie in het Verenigd Koninkrijk en Ierland uitgebreid met de overname van Thunderbrook. Daarmee verbreden we onze activiteiten. Het ingezette herstel van onze resultaten vergroot onze financiële ruimte voor verdere expansie. We kijken zowel in Europa, als daarbuiten. Maar, zoals gezegd, het moet wel passen bij ons. Anders doen we het niet."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Analyse Voer

Rust bij ForFarmers uit zich nog niet in beurswaarde

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden