Eigen foto

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

27 Februari 2024 - Wouter Baan

Het aantal fokzeugen in Nederland laat na een forse daling weer een stijging zien. Europabreed is in grote varkenslanden eenzelfde trend zichtbaar, maar niet overal. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekdienst Eurostat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totaal aantal varkens in Nederland laat op basis van de novembertelling in 2023 nog wel een daling zien en zakt van 10,71 miljoen terug naar 10,41 miljoen. Dit is een daling van bijna 3%. Toch lijkt de dalende trend die sinds 2019 zichtbaar is snel te stoppen. Het aantal fokzeugen stijgt namelijk weer, met 3% tot 915.000. Dit is het hoogste niveau sinds 2020. De stijging kan gezien worden als een resultante van de hoge biggenprijzen die zeugenhouders motiveren de productie op te voeren, dan wel hun bedrijfsvoering door te zetten.

Duitsland en Spanje
In Duitsland daalt het aantal fokzeugen nog wel, met bijna 3% tot 1,39 miljoen. Het totaal aantal varkens noteert een daling van 0,7% tot 21,22 miljoen. Spanje, verreweg het grootste varkensland in Europa, meldt na een krimp in 2022 (door het PRRS-virus) weer een stijging. Het totaal aantal varkens stijgt met 1,1% tot 34,45 miljoen. Daarmee wordt het recordaantal van 2021 net niet geëvenaard. Dit lijkt wel binnen afzienbare tijd te gaan gebeuren, gezien de zeugenstapel met 3% toe is genomen tot 1,81 miljoen. Dit is een record.

Flinke groei in Polen
Ook de Denen rapporteren een grotere zeugenstapel. In Polen is zelfs een groei van 13% zichtbaar tot 456.000. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat in de voorgaande jaren forse dalingen zichtbaar waren als gevolg van Afrikaanse varkenspest. In België en Frankrijk is wel een teruggang van de zeugenstapel zichtbaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden