Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2023

Veevoerreus Nutreco incasseert stevige verliezen

1 Mei 2024 - Wouter Baan

De Nederlandse diervoerreus Nutreco, die wereldwijd via dochterondernemingen Trouw Nutrition en Skretting zijn vleugels heeft uitgeslagen, zit duidelijk in een mindere fase. Het concern - via SHV in handen van de familie Fentener van Vlissingen - moest in 2023 een stevig verlies van tientallen miljoenen euro's incasseren. In 2022 was dit ook al zo het geval.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vertrek CEO
Dit laat het onverwachte vertrek van CEO Fulco van Lede misschien ook wat beter verklaren. Hij gaf begin april aan om persoonlijke redenen te vertrekken, nadat hij zich via diverse functies omhoog had gewerkt er er drie jaar lang leiding aan had gegeven. Opmerkelijk is ook dat er in 2023 door Nutreco geen overnames werden gedaan, in tegenstelling tot de jaren daarvoor. De solvabiliteit van 22% is daarbij aan de onderkant van de norm die als acceptabel wordt beschouwd.

Kijkend naar de cijfers, lijkt het er wel op dat de opwaartse lijn weer is ingezet. De operationele winst liet in 2023 in ieder geval weer een stijging zien, net als de cash flow. Ook boekte Nutreco zowel in de afzet van vee- als visvoer een paar procent volumegroei, ondanks dat de vraag naar eigen zeggen werd aangetast door Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Daarnaast geeft Nutreco zelf ook aan dat de marktomstandigheden minder uitdagend waren dan in 2022, toen veel grondstoffenmarkten op tilt raakten.

Leidende positie
Nutreco geeft aan dat kostenreductie prioriteit is en blijft. Vooral in de logistieke keten valt hierin winst te behalen. Het bedrijf geeft in het jaarverslag aan te blijven streven naar leidende posities in de markten waarin het actief is. Dit betreft voornamelijk dier- en visvoer. Ook heeft Nutreco enkele jaren geleden geïnvesteerd in kweekvlees samen met Mosa Meat. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden