Shutterstock

Analyse Varkens

Krapper aanbod biedt houvast op varkensmarkt

3 Mei 2024 - Wouter Baan

De rust op de varkensmarkt is weergekeerd, nadat vorige week in het teken stond van behoorlijk pittige en ook onverwachte prijsdruk. Het varkensaanbod is niet aan de ruime kant en dat brengt stabiliteit in een markt, waarbij de vleesafzet het vooralsnog laat afweten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel slachterijen kozen er deze week voor om de roepprijzen gelijk te houden. Enkel Compaxo corrigeerde 2 cent omhoog, waarmee de forse verlaging van vorige week deels werd goed gemaakt. Ook in Duitsland bleef de VEZG-notering opnieuw op zijn plek, ondanks de uitval van een slachtdag. Dit in verband met Dag van de Arbeid afgelopen woensdag.

Minder slachtingen
De markt hinkt op twee gedachten. Enerzijds is het levende aanbod seizoensmatig aan het verkrappen. Dit blijkt ook duidelijk uit de slachtcijfers. Met 283.018 werden vorige week de minste aantal varkens geslacht, voor een volle verwerkingsweek dit jaar. De verwachting is dat het aanbod richting juni verder terugzakt, al zitten daar nog wel een paar weken tussen waarbij er minder geslacht wordt. Te beginnen volgende week, wanneer het op donderdag Hemelvaartsdag is. Ook de dag daarna, op vrijdag, zal het slachttempo dan wat lager liggen. Toch zet dit geen extra druk op de markt, want veel handelaren zijn bij met leveren.

De vleesafzet blijft anderzijds twijfelachtig. Dit heeft alles te maken met het weer. Aanhoudend en overtuigend voorjaarsweer is het nog niet in diverse Europese landen. Dit is wel nodig om de afzet een boost te geven. De voorspellingen voor de komende weken lijken wel wat te verbeteren, maar in dit geval geldt: eerst zien en dan geloven. Op de wereldmarkt is Europees varkensvlees te duur ten opzichte van andere aanbieders, zoals bijvoorbeeld Brazilië.

Beursprijs
Op basis van de ontwikkelingen is er geen aanleiding om aan de varkensprijs te sleutelen. Zodoende blijft de DCA Beursprijs staan op €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs voor levende varkens noteert ook gelijk op €1,68 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden