Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen dalen nog, bodem komt nu wel in zicht

7 Mei 2024 - Wouter Baan

De brokprijzen dalen ondertussen al ruim anderhalf jaar en ook in april was de koers overduidelijk neerwaarts. Het einde van de aanhoudende neerwaartse trend lijkt echter wel in zicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van A-brok daalde afgelopen maand met €5,50 tot €305 per ton, het laagste niveau sinds begin 2022. Vleesvarkensbrok ging met €6,50 omlaag tot €292 per ton. De andere varkens- en rundveevoeders daalde eveneens in prijs, zo blijkt uit gegevens van Wageningen Economic Research (WUR).

Al voor de 21e maand achtereenvolgens is sprake van een dalende trend. Nog nooit hield een dalende trend zolang aan, sinds de WUR (en in het verleden het LEI) de prijzen sinds 2003 zijn gaan bijhouden. Hierbij moet wel vermeld worden dat hier een recordopleving aan vooraf ging, als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Ondertussen zijn de prijzen weer op de bovenkant van de 'oude niveaus' en dat werpt de vraag op hoelang de neerwaartse trend nog zal aanhouden.

Mengvoerprijsindicator
De mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet dat de prijsdaling van vleesvarkensbrok nog kortstondig doorzet, tot medio juli ongeveer. De prijzen van rundveevoeders kunnen nog wat langer doorzetten, zo is de verwachting. De tarweprijs op de Matif beweegt sinds half april rond de koers van €210 per ton. Ook de fysieke tarweprijzen zitten sinds maart weer in de lift. Voor korrelmaïs moest de afgelopen maanden een premie te worden betaald ten opzichte van tarwe, maar dat is niet meer aan de orde. Daarbij trekt ook de sojaprijs wat aan, nu een deel van de oogst in het water is gevallen.

Wat betreft de koersontwikkelingen op de grondstoffenmarkten zal de komende periode veel ook afhangen van het weer in de belangrijke granenteeltregio's, want de markten worden in toenemende mate weermarkten. Daarbij wordt ook uitgekeken naar het WASDE-rapport wat komende vrijdag (10 mei) verschijnt.

  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden