Shutterstock

Analyse Varkens

Alleen varkensprijs kan daling biggenprijs stoppen

13 Mei 2024 - Wouter Baan

De biggenprijzen zitten in een neerwaartse spiraal die op basis van deze tijd van het jaar ook heel logisch te verklaren is. Zolang de varkensprijzen onveranderd voortbewegen, lijkt deze tendens nog een tijdje aan te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de voorjaarsopleving zakken de biggenprijzen meestentijds terug, zo ook dit jaar. Nadat de DCA BestPigletPrice (BPP) medio maart een paar weken op een recordstand van €80 bewoog, is de notering intussen teruggezakt tot €73,50 per big. Net als vorige week daalt de BPP ook deze week met €2. Daarmee ligt de notering weer onder het niveau van vorig jaar in deze tijd van het jaar.

Seisoenspatroon
In 2023 kon de notering na de voorjaarsperiode ook tijdens de zomermaanden standhouden, maar daar is dit jaar dus geen sprake van. In de drie jaren daarvoor vond de notering na een afwaardering rond week 21 een bodem. Dat is vorige week al. Toch is nog maar de vraag of dat ook dit jaar al gaat lukken, want het biggenaanbod is vrij ruim wat wordt ingegeven door een gebrek aan (export)vraag. Daarbij valt er volgende week wederom een slachtdag uit in verband met Tweede Pinksterdag. Dat bevordert de doorstroom vanzelfsprekend niet.

Enkel een stijging van de varkensprijs kan de daling van de biggenprijs stoppen, maar zover is het niet. Ondanks een positievere vleesmarkt - getuige ook de stijgende vleesmutaties van DCA - wordt een stijging van de varkensprijs deze week nog niet verwacht. Vermoedelijk zal de biggenprijs sowieso ook volgende week nog een stap(je) terug doen.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden