Shutterstock

Analyse Varkens

Slachtgewicht verraadt slinkend varkensaanbod

17 Mei 2024 - Wouter Baan

De varkensmarkt zit momenteel in een overgangsfase waarbij de focus langzaam op de zomerperiode komt te liggen. Een aantrekkende markt zou in de komende weken kunnen, maar daar is wel wat geluk voor nodig. Wel is het zo dat dat het aanbod zienderogen kleiner wordt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meest opzienbarende deze week was de corrigerende beweging in prijszetting bij Compaxo, Westfort en Pali. Zij verhoogden de inkoopprijzen, nadat die een paar weken terug zonder directe aanleiding omlaag gingen. Ook Vion heeft volgens handelaren het verschil deels met de weektoeslag gecompenseerd. Enkel Van Rooi hield de uitbetalingsprijs onveranderd en heeft daarmee goodwill gewonnen. Dit kan ze later dit jaar nog weleens goed van pas komen als varkens schaars worden.

Die signalen worden steeds meer zichtbaar. Handelaren geven aan dat slachterijen om meer varkens vragen, nu de vleesafzet wat soepeler gaat. Sommige handelaren claimen dat de krapte in een volle slachtweek zou worden blootgelegd, maar dat dit door de uitval van een slachtdag op Pinkstermaandag wordt gecamoufleerd. Met 99,50 kilo is het gemiddelde slachtgewicht nog altijd tamelijk hoog, hoewel de trend snel dalende is. Tot voor kort zat de lijn van 2024 boven vorig jaar en ook het langjarig gemiddelde, maar intussen zit het daaronder. Een duidelijk signaal dat het aanbod opdroogt. 

Afhankelijk van het weer
Vanaf de vleesmarkt komen wat gemixte signalen. De afzet is de afgelopen weken wat verbeterd, maar nog niet overtuigend. De verkoop van barbecueonderdelen als nekken loopt vrij goed, maar dat geldt niet voor de hammen wat een zwaargewicht is binnen het karkas en daarmee leidend voor de verwaarding. Het is wachten tot de vraag in de zuidelijke delen van Europa toeneemt als daar het toeristenseizoen loskomt. Om momentum in de markt te krijgen is wel wat geluk nodig. Veel zal daarbij afhangen van het weer. Bij zonnig en warm weer stijgt de consumptie, terwijl er tegelijkertijd groeivertraging optreedt.

DCA Beursprijs
Mede door de uitval van een slachtdag volgende week zien handelaren niet altijd aanleiding om aan de DCA Beursprijs 2.0 (Beurs) te sleutelen. Toch komt de middeling uit op een plusje dat dan als opmaat moet gaan gelden voor de Beurs in week 22. De notering voor de geslachte varkens komt daardoor op €2,13 per kilo, een plus van €0,01. De prijs voor levende varkens blijft gelijk op €1,68 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden