Shutterstock

Analyse Varkens

Er zit nog meer in het vat op stijgende varkensmarkt

24 Mei 2024 - Wouter Baan

De langverwachte en door producenten gekoesterde prijsstijgingen op de varkensmarkt zijn deze week eindelijk ingezet. De vraag die nu logischerwijs opdoemt, is of er nog meer in het vat zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de Duitse VEZG-notering nog altijd (intussen al maandenlang) onveranderd op €2,20 per kilo voortkabbelt, trekken de Nederlandse noteringen aan. Ook in België en Polen is dat het geval. Het is een krachtig signaal dat de markt in de gebroken week van Pinksteren aantrekt. Dat de Duitse markt is blijven staan, komt waarschijnlijk doordat er aankomende week in de Katholieke deelstaten wederom een slachtdag uitvalt. Dit vanwege de viering van Sacramentsdag op donderdag 30 mei aanstaande. Daarna is het over met de pret en zal het krappe Duitse varkensaanbod waarschijnlijk snel worden blootgelegd.

Behoefte aan varkens
In Nederland is dat al het geval. De 286.959 geslachte varkens in de gebroken week na Hemelvaartsdag zijn geen grote aantallen. Het slachtcijfer zal in de komende weken verder wegzakken, zoals dat historisch gezien ook gebruikelijk is. Ondertussen hebben slachterijen juist steeds meer behoefte aan volle slachthaken nu de vleesverkopen aantrekken. De vraag is nog niet ontploft, maar er zit wel trek in de lucht. Veel afnemers in de retail en foodservice zijn kort gedekt en dat kan weleens extra stimulans geven.  

EK voetbal
Vermoedelijk trekken de varkensprijzen in de komende weken dan ook verder aan. Voor de Nederlandse markt is het wel van belang dat ook de vastgeroeste Duitse noteringen de weg omhoog gaan kiezen. Mogelijk maken de slachterijnoteringen zodoende aankomende week nog een pas op de plaats, om vanaf juni verder aan te trekken. Dan begint ook het EK voetbal in Duitsland wat de afzet op de vleesmarkt waarschijnlijk een extra impuls gaat geven. Cruciaal hierbij is dat de vraag naar hammen verbeterd, dat een zwaargewicht is binnen het karkas. Dit blijft op dit moment nog wat achter, in tegenstelling tot de nekken en schouders waar veel afzet voor is. 

DCA Beursprijs
De DCA Beursprijs 2.0 heeft op basis van de gestegen slachterijnoteringen in ons land nog een inhaalslag te maken. De notering voor de geslachte varkens stijgt zodoende met €0,02 tot €2,15 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,01 naar €1,69 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden