Standaard naar 12 meter

Brede Nederlandse plantmachine goes viral

27 Mei 2016 - 1 reactie

Met zijn 12 meter brede plantmachine trekt de Nederlandse machinebouwer Plantsystems Europe in Strijen wereldwijd de aandacht. Het Duitse Productie- en Handelsbedrijf Behr Gemusegarten kocht de bijzondere machine en heeft interesse in meer.

De video die directeur Bert de Jongh op Facebook zette waarin de koolrabiplanter in Duitsland in werking te zien is, is inmiddels bijna 50.000 keer bekeken. ‘Normaal worden onze video’s 600 keer, hooguit 3.000 keer bekeken, dus 48.000 keer is wel erg veel. We hebben nog nooit zoveel reacties uit de hele wereld gehad als nu. De enorme omvang van de machine maakt nieuwsgierig’, zo vermoedt de directeur die de planter op de tekentafel had.

Hij rijdt echt snaarstrak door het veld heen

De GPS-gestuurde machine van 12 meter breed doet 31 rijen en heeft een hoge capaciteit. Het betreft een Ferrari machine, type Multipla FX, waarin één persoon twee rijen plant. ‘Het hangt van de planters af hoe snel het precies verloopt, maar bij deze klant draait het om de kwaliteit, niet om de snelheid. Het idee van Behr is om alle werkzaamheden met GPS te doen. Schoffelen doet hij ook met een breedte van 12 meter; hij wil nu ook andere werkzaamheden op deze breedte standaardiseren waaronder de oogst’, licht De Jongh toe.

Ondanks de breedte zwabbert de machine niet. ‘Er zitten vier assen onder die allemaal GPS zijn aangestuurd. Bovendien zit er een waterpas in die het frame continu vlak stelt. Hij rijdt echt snaarstrak door het veld heen.’ Het plantgoed wordt vanuit de trailer aangevoerd, de volle trays worden via lopende banden aangevoerd en leeg weer afgevoerd. Dit systeem en de framebalk zijn door de Duitse fabrikant Zyer ontwikkeld.

De framebalk gaat op een dieplader en de machine heeft een kleine cabine waardoor alle componenten gewoon over de weg kunnen worden vervoerd. De Jongh leverde meerdere van deze zelfrijdende plantmachines, maar in Nederland kom je ze met deze breedte niet tegen. ‘De breedste die ik ken is 6 meter. Nog bredere zijn meer geschikt voor grotere bedrijven.’

Reacties
1 reactie
Rik@SBG 28 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/techapps/video/10869929/Brede-Nederlandse-plantmachine-goes-viral]Brede Nederlandse plantmachine goes viral[/url]
kleine aanvulling: de Duitse fabrikant van dergeljke voertuigen heet Zeyer en worden geleverd onder de naam ZEMA Agrarsysteme.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Melk

Duitse zuivel zonder gas binnen 3 dagen plat

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief