Boerenbusiness TV

Keurentjes: Hou het hoofd nu koel

8 Mei 2017 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

'De invoering van het jongveegetal was niet goed met de melkveehouderij afgestemd, enkel met de vleesveesector', dat zegt Frans Keurentjes, voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina.

Keurentjes zegt dat de melkveehouderijsector in gesprek is met het ministerie van Economische Zaken over een alternatief voor het jongveegetal. 'Tot die tijd raad ik melkveehouders aan enkel die stappen te nemen die passen bij het fosfaatreductieplan en het hoofd koel te houden.'

Melkveehouders moeten volgens Keurentjes het doel van de Regeling fosfaatreductie niet uit het oog verliezen en solidair zijn met elkaar. 'Het gaat om het behoud van de derogatie. We zijn er bijna.' 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
9 reacties
Bas 9 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10874431/keurentjes-hou-het-hoofd-nu-koel][/url]
En weer worden de brutaalste groeiers beloond
Oneerlijk nu komt het op de gewone boer z'n bordje terwijl de grote groeiers de schuldigen zijn
petatje 9 Mei 2017
Die moeten wellicht ook naar de rechter?
Abonnee
melkert 9 Mei 2017
Als we de gelederen gesloten houden, dan behouden we de derogatie (misschien). De vraag is ; hoe lang houden we de coöperatieve model vol, en moeten we de pijn delen.

We rent als eerste naar de overkant met de witte vlag?
petatje 9 Mei 2017
Die derogatie is sowieso een vuil gedrocht.
Als akkerbouwers moeten wij er voor bloeden. Gewoon administratie bijhouden wat er onttrokken wordt aan de bodem en wat je dus mag aanvullen voor iedereen. Dan leren die veehouders ook iets van bemestingsnormen inplaats van in kuubs rekenen! En dan is de ongelijkheid tussen de sectoren om de blijkbaar minder slimme veehouders te ontzien ook weg. De solidariteit tussen de sectoren is net de invoering van de derogatie door LTO toendertijd al om zeep geholpen!!!
jan veltkamp 9 Mei 2017
@Patatje. Helemaal met je eens. Maar er zit nog een oneerlijkheid in. Er zijn veel boeren die in tijd van melkquotum een grote stal hebben gezet met oog op uitbreiden want zij vonden kopen of huren van quotum maar weggegooid geld. De boeren die gedurende quotum tijd wel quotum gekocht/gehuurd hebben voor uitbreiding moeten nu dus bloeden voor de na-quotum groeiers.
Bas 9 Mei 2017
Het gaat niet lukken om hier iets eerlijks van te maken. Iedereen moet maar voor zijn eigen vechten gezamenlijk ergens voor gaan lukt niet. In andere sectoren zou men nooit samenwerken daar ben je concurrent van elkaar. zo moeten wij ook maar gaan denken.
kalf 9 Mei 2017
Natuurlijk lukt dat wel,maar de banken en de zuivelindustrie bemoeien zich ermee.Dus gaat de lto net als altijd weer aan hun lijntje lopen en daar ga je dan weer.
Mart 9 Mei 2017
Kalf, ik ben het helemaal met je eens.
Als ik de reacties zie op een open ingezonden brief van de heer Van Eerd op Melkweb, moet ik concluderen dat de melkveehouders behoorlijk eensgezind zijn met het oog op een andere invulling van derogatie. Helaas wil de zuivelindustrie en lto niet naar hun leden luisteren en blijven ze halsstarrig vasthouden aan hun fosfaatreductieplan/fosfaatrechten.
Dit plan kan nooit slagen!!!
Op dit moment zijn 52 melkveehouders in het gelijk gesteld en 'ontslagen' van het fosfaatreductieplan. Er zullen duizenden melkveehouders volgen die in dezelfde situatie zitten als deze 52 melkveehouders. De groep welke het fosfaatreductieplan moeten dragen wordt wel zeer klein. Tevens zullen de 'ontslagen' melkveehouders hun aantal koeien weer vermeerderen, waardoor een groot gedeelte van het behaalde resultaat door het fosfaatreductieplan op dit moment, teniet zal worden gedaan.
Van de groep melkveehouders welke aan het fosfaatreductieplan zijn overgeleverd, zal een groot aantal de laatste maanden van 2017 de boetes voor lief nemen; dit om in 2018 op volle kracht te kunnen melken. De vraag is of dat het fosfaatreductieplan dan nog slaagt.
Tevens is de melkveehouders voorgehouden dat in 2018 kringloopwijzer mag worden toegepast. Je hoort echter steeds vaker dat het maar de vraag is of dit doorgaat.
Zuivelindustrie en lto, luister naar al je leden.
Zet een streep door fosfaatreductieplan/fosfaatrechten voordat de chaos nog groter wordt.
Dorus 11 Mei 2017
Keurentjes kijk eerst naar je eigen bestuurders die met voorkennis (In de aandelen markt is dit strafbaar) voor 2 juli 2015 extra vee hebben aangevoerd, Laten we die eerst maar eens aanpakken.
a. 16 Mei 2017
Keurentjes is oorverdovend stil over het RFC akkevietje in China.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden