Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

15 December 2023 - Redactie Boerenbusiness - 33 reacties

Met een nieuwe visie op agrarische bedrijfsfinanciering die vandaag is verschenen, wil Rabobank een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw. Minder vee en extensievere akkerbouw is hierbij een logisch gevolg, schetst directeur Food&Agri Alex Datema. Hoe gaat de bank boeren stimuleren te verduurzamen? Hoe wordt omgegaan met locaties nabij Natura 2000-gebieden? En wat zijn verdere consequenties van het beleid? Met Datema bespreken we de nieuwe visie tot 2040. 

Krimp veestapel en extensievere akkerbouw
Richting 2040 is een krimpende agrarische productie volgens Rabobank onvermijdelijk om weer binnen de beschikbare milieugebruiksruimte te komen. De veestapel zal vermoedelijk slinken, hoewel dat geen doel op zich is. Ook de akkerbouw in Nederland zal extensiever worden, zo voorziet de bank. Middelengebruik als gewasbescherming zal worden gereduceerd. Onder meer door de inzet van nieuwe technieken. Opvallend is dat de bank zich in de visie niet uitlaat over kunstmest. Wel denkt de bank toe te kunnen naar fors minder soja in veevoer. 

Vier scenario's
Tegenover een lagere agrarische productie staat een verbeterd verdienvermogen voor boerenbedrijven. Dit is volgens de bank cruciaal voor een economisch duurzame bedrijfsvoering. De bank houdt in de visie rekening met vier toekomstscenario's die sterk afhangen van de keuzes die de overheid, keten en consumenten gaan maken. Deze scenario's lopen uiteen van forse krimp door koude sanering tot beperkte krimp middels nieuwe verdienmodellen op basis van het true value-principe. Hierbij produceert de agrarische sector binnen de milieugebruiksruimte en hebben boeren een goed verdienmodel. In de supermarkt is de duurzamere keuze dan ook prijstechnisch gezien het meest interessant voor consumenten. Door de kwalitatief hoogwaardigere productie kan de agrarische sector zich ook deels onttrekken van de wereldmarkt, zo is de gedachte. Daarnaast krijgen boeren betaalt voor leveren van diensten omtrent natuur- en landschapsbeheer. Het laatste scenario heeft de voorkeur van Rabobank, hoewel Datema desalniettemin aangeeft rekening te houden met een stevig krimpscenario van 30% minder vee.

€3 miljard beschikbaar
In totaal stelt Rabobank €3 miljard beschikbaar om de transitie aan te zwengelen. Dit geld wil de bank inzetten voor rentekortingen, aflossingsvrije perioden en langere looptijden. Als de risico's vanwege duurzaamheidsmaatregelen worden vergroot, dan vertaalt zich dat niet meer automatisch in een hogere rente, zo geeft Datema aan. "Daar gaan we voortaan coulanter mee om." Waar de bank in het verleden vooral keek naar rentabiliteit wanneer een financieringsaanvraag binnenkwam, komt duurzaamheid daar nu als nieuwe pijler bij die volgens Datema net zo belangrijk is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
33 reacties
Abonnee
melkert 15 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10907202/zonder-duurzaamheid-geen-financiering-bij-rabobank]Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank[/url]
Echte D66 praat
Abonnee
mijn 15 December 2023
dan geen financiering bij de Rabobank.
ten zij ik emigreer naar Oekraïne om er een Megastal te bouwen daar
Abonnee
pieter 15 December 2023
Zal allemaal wel mee gaan vallen. Als er een "grote jongen" zich aandient waar ze goed aan kunnen verdienen krijgen ze gewoon de euro's die ze verlangen. Een bericht voor de buitenwacht, mooie sier te maken
Abonnee
jan jansen 15 December 2023
"als een varkenshouder een extra stal erbij wil hebben zal deze ondernemer toch eerst moeten aantonen dat ze duurzaam bezig zijn". Vraag is dan: wanneer is een varkenshouder duurzaam bezig?
CM 15 December 2023
jan jansen schreef:
"als een varkenshouder een extra stal erbij wil hebben zal deze ondernemer toch eerst moeten aantonen dat ze duurzaam bezig zijn". Vraag is dan: wanneer is een varkenshouder duurzaam bezig?
Wie bent u om te suggereren dat een varkenshouder niet duurzaam bezig kan zijn?
Abonnee
boer 15 December 2023
Beste Alex ik heb met enorm gestoord aan je gedachtes die je deelt> deze man lult links en vult rechts! een hele slecht man voor de sector! wij boeren hebben de Rabobank op gericht en groot gemaakt, en nu breekt de Rabobank de landbouw af! deal met de overheid! GOH Rabobank stimuleert meer honger door 30 krimp en wordt het voedsel duurder leg dat de mensen met een dunne portemonnee uit!, en die krimp zorgt ervoor dat de vast kosten stijgen en o ja kijk eens naar Alex zelf, hij is ook niet zo duurzaam met zijn consumptie inmiddels minimaal 20 kg aangekomen in gewicht bij RABO : sinds dat hij het imago van de RABO moet op poetsen als boegbeeld i.v.m. ngo's die vinden dat de Rabobank veroorzaker is moet Alex Rabobank een Tjeerd de groot d66 sausje geven! hypocriet! na Baarsma d66 ( die op blauwe ogen de mondkapjes deal financierde) nu Alex als communist iedereen moet het zelfde gaan doen het liefst biologisch! deze bank ruimt alle boeren op! als stoppende boer met wat centjes! haal je geld weg bij de Rabobank! ideologie van een persoon, deze visie leidt naar de afgrond! anders had iedereen dit al veel eerder gedaan!
eerst poen dan wat doen! maar Rabo zegt je moet het doen zonder poen! en die 3 miljard of die rente korting! leuk voor het oog maar het gaat niet om 10 k maar om veel meer! trap niet in die flauwekul van die idealist( fantast) met dat groene gespuis dat een deal met de overheid heeft gemaakt om niet te financieren in de landbouw! ze zijn de weg kwijt! tip Alex ga terug naar school en leer rekenen! En met je gedachte goed ben je helaas niet meer te redden! misschien is er voor jou nog een plekje op een zorgboerderij en ontmoet hij daar Timmermans die ook de weg kwijt is! tijd zal het leren.
Abonnee
Zeewind 15 December 2023
Kijk, er is visie bij de RABO maar niet voor de boeren maar voor de bühne!
Hoe kleingeestig kun je je als bank opstellen? In Nederland is volop perspectief voor gangbare kandbouw met innovaties de top van efficiëntie in de wereld, de kleinste klimaatvoetafdruk en dan komt opa kaboyter Datema met Tjeerd de Groot filosofie voir de dag en kabouter plop Timnermans. Sector ik hoop van harte dat jullie deze bank hiervoor belonen! Ik zou zeker Een Vol Procent rente extra voor een andere bank overhebben. Nog beter is grond en bedrijf in certificaten door particuliere beleggers te laten financieren en voedsel garantie te borgen!
CM 15 December 2023
Het is weer een extra eis er bovenop ,niet ipv rentabiliteit .Eerst vermogenstoets,dan rentabiliteit erbij en nog duurzaamheid er bovenop . Alleen maar om de paragraaf af te vinken voor de buiten wereld.Stik d'r lekker in.
Abonnee
vrijbuiter 16 December 2023
DUURZAAMHEID IS EEN WASSEN NEUS. Wordt te pas en te onpas gebruikt/misbruikt om natuurdoelen te halen. Zelf moest ik 40ha laten liggen voor natuur en mag ik 25km verder mijn gewassen gaan halen.
Abonnee
jan 16 December 2023
zit lekker bij ABN

betalen moet je overal
en krijgen doe je nergens
Abonnee
SjefO 16 December 2023
Op welk eiland woon jij ?
Het is toch een flut verhaal van de bovenste plank.
Datema, wat is de definitie van kringloop landbouw ?
Datema, wat is de definitie van duurzame landbouw ?
Waar zijn boeren al jaren mee bezig ?
Geef voorbeelden, wat wil je eigenlijk, blijf niet zweverig lullen over iets wat onmogelijk zal blijken.
Rabobank en de keuze Datema, is het begin van het einde van de ooit modernste landbouw ter wereld door boeren zelf opgebouwd.
Abonnee
kees 16 December 2023
Uit dit verhaal blijkt wel dat de meeste agrarische ondernemingen niet meer bij de Rabo zitten. Mooi windowdressend verhaal voor de niet agrarische klanten bij deze bank.
Abonnee
kraai 16 December 2023
Ik zou zeggen, koop je geld bij een andere bank, doe ik al jaren naar meer dan volle tevredenheid.
rd 16 December 2023
hoor dat ABN ook niet veel beter is , steeds meer eisen en voorschriften.
andere banken zijn geen haar beter
Keuteldoemke 16 December 2023
Duurzaam is het toverwoord voor alles
Recht lullen wat krom is
Wij zijn gewoon met te veel mensen
Rabobank wil met deze zogenaamde duurzaamheidseisen zich indekken tegen toekomstige schadeclaims
Als de bank deze lijn doortrekt, zullen ze bij starters op de woningmarkt die meer als twee kinderen willen of hebben
Ook geen hypotheek meer verstrekken
We leven in een rare wereld.
Claas 16 December 2023
Maak je niet zo druk over wat een bank doet of zegt maar zorg dat je zelf kan blijven sturen door op gezette tijden gelijktijdig je verschillende leningen op hetzelfde onderpand vrij te laten komen.
Dat is het moment dat je als boer nog de kans hebt om de 3 spelers in de markt scherp te krijgen en een aanbod te geven dat los van politieke waan staat.
Abonnee
Henk 17 December 2023
Deze Heer Datema is een biologische landbouwverrader, die er zelf niets van heeft gebakken en andere boeren nu de les wil lezen.! Tevens ben ik van mening dat een bank die zich met politiek bemoeit, gedoemd is te verdwijnen.! Want op zon rabobank zitten we in Nederland echt niet te wachten.! Dus voor iedere boer geld, stap maar over naar ING, ABN-AMRO, of andere Duitse banken, enz-, enz-.!
Abonnee
jk 17 December 2023
Henk schreef:
Deze Heer Datema is een biologische landbouwverrader, die er zelf niets van heeft gebakken en andere boeren nu de les wil lezen.! Tevens ben ik van mening dat een bank die zich met politiek bemoeit, gedoemd is te verdwijnen.! Want op zon rabobank zitten we in Nederland echt niet te wachten.! Dus voor iedere boer geld, stap maar over naar ING, ABN-AMRO, of andere Duitse banken, enz-, enz-.!
duurzaamheid is een kwestie van perspectief. Met welk perspectief de Rabobank gaat kijken is niet duidelijk. duurzaamheid is dusdanig rekbaar dat werkelijk alles als duurzaam maar tegelijkertijd als volledig niet duurzaam uitgelegd gaat worden. Wanneer de Rabo zeer strakke duurzaamheidseisen neer gaat leggen, is dat totaal niet duurzaam omdat duurzame relaties met klanten duurzaam gebroken worden waarbij de vraag rijst of dit de duurzaamheid ten goede komt... met het schijven van dit stukje heb ik voor vandaag weer voldoende duurzaamheid gezien.
Abonnee
Jaap Moerdijk 17 December 2023
Mensen die het meest over duurzaamheid hebben doe het zelf het minste aan , kijk maar om je heen . Rijden en vliegen overal heen om ,zoals het moeten bij zijn van vergaderingen .
Voor de eigen ego.
Abonnee
frog 17 December 2023
Er zijn net 80.000 personen heen en weer naar Dubai gevlogen om daar in de koelte van een zoemende airco over het klimaat te debatteren,dat is nou DUURZAAM.
Abonnee
jan 17 December 2023
en na 2 weken hebben ze besloten dat ze de fossiele brandstof in 2050 gaan inperken
1 kuub minder is ook minder
denk je nou echt dat quatar en saoedi arabie van de olie afgaan?
daar groeit niks , die gaan allemaal dood dan

zelfs nederland boort nu nog naar gas, hoe idioot wil je zo`n klimaattop hebben?
allemaal voor eigen hachje
Abonnee
idee 17 December 2023
Ach vooruit kijken naar de toekomst is nog nooit een plus geweest bij de Rabo Elke keer proberen ze het met weer een zgn actueel lulverhaar
Abonnee
Zeewind 17 December 2023
Wat zou de halfwaarde tijd zijn van deRABO?
Straks komen ze metrenteloze leningen voorAfrika om daar dehonger te bestrijden en in de Randstad met RABO -voedselbank omdeBiologische producten te slijten met CU subsidie - de Bikker bonus?!
Abonnee
peer 17 December 2023
Club is opgericht door hardwerkende en verstandige mensen.
Helaas verworden tot een door linkse politiek gestuurde elitaire bank. Niks aan te doen, want elke kritiek wordt de heren aldaar afgedaan als dom. Maar "de wal zal het schip keren" , als je maar geduld hebt.
En als je geld nodig hebt, gewoon andere partijen benaderen.
Abonnee
vitens 17 December 2023
De Rabo financieert landroof en ontbossing en om hun blazoen op te pimpen mag Datema gaan rondbazuinen dat ze zo goed op de goede weg zijn.Dat is wat hier gebeurt
Abonnee
jan 17 December 2023
hoor dat als je jersey s gaat melken dat je dan makkelijker lening krijgt dan zwart bont

idioten
Abonnee
kraai 17 December 2023
De banken zijn heel zakelijk onze kant op, aan boeren de taak om even zakelijk de andere kant op te reageren.
Dus duurzaamheid eisen zijn prima, wat kosten ze en wat levert het op.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 18 December 2023
De grote vraag is wat iedereen onder duurzaamheid verstaat, want ik denk en hoop niet dat daar protocollen voor zijn, omdat dat tegen de kern van duurzaamheid in zou gaan. Sustainability is het handhavingsvermogen overeen lange termijn met resultaten in alle schakels van de keten én de uiteindelijke consument die én een betere kwaliteit én een goedkoper product kan kopen. Een win-winsituatie voor de hele keten. Waarom zou je daartegen zijn? Maar als je duurzaamheid al meteen met het krimpen van de veestapel en extensievere akkerbouw gelijkstelt, worden er grote fouten gemaakt en schieten wij ons allemaal in de voet. Op de weg naar een biologische manier van werken is er een enorme ruimte voor een goedbegrepen en ingevulde duurzaamheid volgens mij.
echte teler 18 December 2023
we moeten niet naar een biologische manier van werken.
je bent al net als al die andere groene kak Pascal de Geer...
laat de beste boeren van de wereld gewoon lekker zelf bepalen hoe men dit invult denk dat we wel klaar zijn voor de toekomst duurzamer als dit kan niet wen er maar aan hier is de koek op. ga eerst maar een in de landen wat doen waar het het echt nodig is , schat dat je daar wel ruim 25 jaar je werk hebt. begin in china/hongaria/slovakia enz enz
Abonnee
gerard 18 December 2023
de heer datuma is er alleen neer gezet om wat te roet toeteren
heeft helemaal geen goede opleiding genoten
mocht het wel zo zijn ga je bij een andere bank shoppen en anders is er nog wel op een andere manier aan geld te komen als je bij de bank maar tussen de 1 a2 % rente krijgt is nog veel mis 4 a 5% betallen dan zit er heel wat geld tussen
Abonnee
jaap 18 December 2023
zo is het, beetje ondernemer heeft schijt aan de bank !
Gerritse 18 December 2023
1 a 2 % rente is nergens, dus dat is kolder
Abonnee
Zeewind 22 December 2023
Duurzaamheid is niet iets biologisch! Dat kun je er niet meer van bakken. Politici en Wurretjes, Wetenschappers van de WUR, doen je geloven dat duurzaamheid gelijk is aan minder vee= minder vlees= meer honger= meer reststoffen van consumptie voedsel= op een zoethoudertje bijten= volgens model ber3keningen leven = ……….
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden