Eigen foto

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

11 April 2022 - Linda van Eekeres

De BoerBurgerBeweging (BBB) blijft maar stijgen in de peiling van Maurice de Hond. Voor het eerst komt de partij van Caroline van der Plas op 10 zetels uit. Dat zijn er 9 meer dan waarmee de partij nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is. Wanneer er nu verkiezingen worden gehouden, wordt BBB groter dan het CDA.

Het CDA staat op een 8 zetels in de peiling, een verlies van 7. Het verlies van het CDA gaat vooral naar BBB (2) en JA21 (2). BBB wint zetels van alle partijen, behalve van PvdA, D66 en GroenLinks. JA21 wint zetels van VVD, CDA en PVV. Van de mensen die bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op het CDA hebben gestemd, zijn de meeste kiezers te vinden die niet weten op wie ze nu zouden stemmen. 

De zetels die VVD in de peiling verliest (8) gaan vooral naar JA21 (4) en BBB (2). VVD- en D66-kiezers geven ook vaak aan op dit moment niet te weten op wie ze moeten stemmen. Vergeleken met de peiling van een week terug wint BBB 1 zetel, net als de VVD. Die zetels gaan eraf bij JA21 en CDA. CDA is vergeleken met vorige peiling weer 1 zetel gezakt.

Volgorde 3 grootste partijen verandert niet
De volgorde van de drie grootste partijen verandert niet, maar ze leveren wel flink in. VVD blijft de grootste, maar in deze peiling met 26 zetels in plaats van de 34 waarmee de partij in de Kamer vertegenwoordigd is. D66 volgt met 18, een verlies van 6 zetels. Het verlies van D66 gaat vooral naar PvdA, GroenLinks en Volt. PVV haalt in de peiling 14 zetels in plaats van 17, een verschil van 3. 

GroenLinks krijgt er in de peiling 4 zetels bij en komt dan uit op 12. PvdA staat met 11 zetels op 2 zetels winst. Partij voor de Dieren zit ook in de lift en zou er 2 zetels bij krijgen (tot een totaal van 8). ChristenUnie wint 2 zetels en staat in de peiling op 7 stuks. SP staat ook op 7, maar verliest juist 2 zetels. Forum voor Democratie wordt in de peiling gehalveerd tot 4 zetels. De verdere zetelverdeling in de peiling: Volt 4 (+1), SGP 4 (+1), BVNL 1 (+1). Op het zelfde aantal zetels als in de Tweede Kamer blijven staan: Denk (3), BIJ1 (1) en 50PLUS (1).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

CDAPolitiek
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden