MKB mag het uitproberen

Proef Rabobank: geld lenen van vermogende klanten

25 Mei 2016 - 1 reactie

Rabobank begint een proef waarbij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) geld lenen van vermogende klanten van de bank. Voor ondernemers betekent dit een bredere toegang tot financiering en vermogende klanten krijgen er een investeringsmogelijkheid bij, zo meldt de bank in een verklaring. Rabobank ziet sowieso de verscheidenheid in financiering groeien. 

We zijn opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden

Voor de zogeheten peer-to-peer lending bouwt Rabobank een website waarop ondernemers hun financieringsaanvraag kunnen plaatsen en private banking klanten aangeven welke lening ze willen meefinancieren. Rabobank neemt in de proeffase, die loopt tot december, zelf voor minimaal de helft deel in iedere financiering. Om deel te nemen moeten private banking klanten minimaal een vrij belegbaar vermogen hebben van één miljoen euro. 

Het minimale aandeel in een krediet van één onderneming is 100.000 euro. De ondernemers die aan de proef meedoen bevinden zich in de groeifase en zijn op zoek naar een uitbreidings- of herfinanciering, aldus de bank. ‘We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden’, zegt Rabobank-bestuurder Rien Nagel in een verklaring. ‘Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar: het geld gaat nu direct van de vermogende particulier naar de geld-behoevende onderneming. Rabobank blijft als intermediair en als belangrijkste participant de financiering beheren, maar zonder haar eigen balans volledig in te zetten. Als het platform succesvol is, willen we het ook openstellen voor institutionele investeerders.’

De bank ziet sowieso de verscheidenheid in financieringsvormen groeien op de markt, zo hebben economen van Rabobank onderzocht. Zowel leasing en factoring (debiteurenfinanciering) als kredietunies zijn vorig jaar sterk gegroeid. Hierdoor is er voor ondernemers weer meer te kiezen op de financiële markt, zo constateert de bank. In 2015 is 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, waarvan bijna 110 miljoen door ondernemers; dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014..

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Johan 25 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/finance/artikel/10869887/Proef-Rabobank:-geld-lenen-van-vermogende-klanten]Proef Rabobank: geld lenen van vermogende klanten[/url]
Crowdfunding, laat me niet lachen. In België een eerste onderneming die z'n financiers uitkeert aan 11 €. Aanvangskapitaal met uitgifte aan 10 €. Na moeilijke tijden gaat het plots goed en duikt er een overnemer op. De Crowdfunding financiers krijgen 11€. Bedrijf wordt nadien overgekocht en de grote winst verdwijnt integraal in de zakken van de ondernemers. De financiers hadden er geen rekening mede gehouden dat ze via een omweggetje van een Crowdfunding organisatie, de ondernemingen hadden gefinancierd.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws Rabobank

Rabobank zet 10% meer leningen uit in agri sector

Nieuws Varkens

Rabobank ziet tekorten in varkenshouderij oplopen

Nieuws Zuivelmarkt

Rabobank verwacht geen forse melktoename

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief