Voerschuiver vernieuwd

Lely Astronaut A5: goedkoper en eenvoudiger

10 April 2018 - Niels van der Boom

Tijdens de Future Farm Days lanceert robotpionier Lely de nieuwste versie van hun Astronaut melkrobot: de A5. Daarbij toont het ook een vernieuwde versie van de Juno-voerschuif. De A5-melkrobot combineert lagere kosten met een hoger gebruiksgemak, belooft de fabrikant.

Op technisch gebied is er een nieuwe hybride arm geïntroduceerd; die is stiller, sneller, energiezuiniger en nauwkeuriger. In de praktijk betekent dit dat de arm bij onverwachte bewegingen sneller kan corrigeren. Een nieuw uierdetectiesysteem (TDS) moet het aansluiten van de tepelbekers versnellen. Na het melken worden de spenen gescand, zodat het uierverzorgingsmiddel nauwkeuriger wordt aangebracht. Dat scheelt bovendien in de hoeveelheid middel.

Lagere kosten
Door kostenposten als reinigingsmiddel, water en stroom te verlagen met zo’n 20% zijn de kosten volgens Lely verlaagd. Dat komt de Return on Investment (ROI) ten goede. Ook de onderhoudskosten van de A5 moeten lager liggen. Om hem testen zijn 2 miljoen melkingen, onder 30 klanten over heel de wereld, uitgevoerd.

20

procent

lagere kosten met de A5 melkrobot zegt Lely

De nieuwe gebruikersinterface moet de bediening gemakkelijker maken. Alle relevante informatie is vanaf nu op 1 scherm te vinden. Of het nu gaat om de eerste melking of het dagelijks onderhoud; belangrijke taken zijn met 1 klik oproepbaar. Wie al met een A4 melkt kan de nieuwe robot naast de oude gebruiken.

Volgens CEO Alexander van de Lely was robotmelken nog nooit zo eenvoudig en comfortabel, voor zowel de boer als koe. Hij is direct leverbaar voor de gehele wereldmarkt.

Voerschuiver
Lely toont tevens hun verbeterde Juno voerschuiver; die is inmiddels 10 jaar op de markt. Schuifrobots hebben hun meerwaarde inmiddels bewezen, aldus de fabrikant. Het leidt tot een hogere voeropname (+2,8%), zo stelt het. Bovendien vermindert het de hoeveelheid restvoer en zijn de koeien eerder geneigd de melkrobot te bezoeken.

Nieuw is dat de Juno zijn rok optilt om zodoende slijtage te voorkomen. Zo kan hij tevens eenvoudig kleine obstakels passeren en hellingen nemen. De rok wordt met het optillen niet meer vervuild door modder en mest, wat de voerkwaliteit ten goede komt. De rok wordt in 2 helften geheven voor de linker en rechter duwpositie.

Bluetooth-verbinding
Met de toevoeging van een bluetooth-verbinding maakt Lely de Juno iets slimmer. Je kunt hem zo niet alleen met je smartphone bedienen, maar de robot kan ook zelf deuren openen. Daarvoor moet de deur wel elektrisch bediend zijn en worden voorzien van een bluetooth-module. Via de Lely Control Plus app pas je de route aan en stuur je de robot. Op basis van de hoeveelheid voer past de Juno automatisch de afstand tot het voerhek aan.

De nieuwste Juno heeft een veiligheidsbumper als noodstop en optioneel is de elektrische bumperbeveiliging. Die voorkomt dat koeien de machine stilzetten door de bumper aan te raken, maar is niet schadelijk voor mensen of dieren. Vanaf september 2018 is hij leverbaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)De vernieuwde Juno kan zijn rok in 2 delen optillen om verontreiniging te voorkomen.

Mest recyclen
Lely lanceert hun 2 noviteiten op een speciale festivallocatie, naast het hoofdkantoor in Maassluis (Zuid-Holland). Hier toont het hun visie voor het melkveebedrijf van de toekomst. Hier worden alle meststromen gerecycled en worden op basis van data beslissingen genomen met hulp van ondersteunende software.

De impact van mest op het bedrijf, ziet Lely als een van de belangrijkste punten op dit moment. Door mest te recyclen is het beter bruikbaar, controleerbaar en kan het kunstmest vervangen. Nieuwe bedrijfsmanagement software moet daarbij gaan helpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden