Shutterstock

Nieuws Brexit

NFU: 'No-deal is catastrofe voor Britse boeren'

2 Oktober 2018 - Kimberly Bakker

De National Farmers Union (NFU), Britse belangenbehartiger voor boeren, spreekt van een catastrofe als er daadwerkelijk een 'no-deal brexit' wordt doorgevoerd. Het betekent namelijk dat alle producten van Britse afkomst door de Europese Unie (EU) gecertificeerd moeten zijn voordat ze geëxporteerd kunnen worden.

Het certificeren van de producten duurt volgens de boerenbond minstens een half jaar. "Al die tijd hebben we feitelijk een handelsembargo voor de EU. Daarna zal de EU importheffingen invoeren op Britse producten, waar wij nooit tegen kunnen concurreren", aldus de NFU tegen Vilt.

May moet duidelijkheid verschaffen
De Britse premier Theresa May moet duidelijkheid verschaffen over waar zijn met de brexit naartoe wil. May heeft in eerste instantie laten weten dat ze vast wil houden aan het plan om wederzijdse normen en eisen te erkennen; en dus tegelijkertijd de vrije markt in stand te houden. Echter, dat wordt door zowel veel van de partijgenoten als de partij in Brussel van de hand gedaan. Een 'no-deal brexit' lijkt dus aanstaande.

Het zal ons kapitalen gaan kosten

- NFU

De NFU heeft aangegeven haar hart vast te houden. De bond rekende uit dat meer dan 6.000 Britse vleesbedrijven 1 voor 1 gecertificeerd moeten worden. Dat geldt ook voor exporterende aardappelverwerkers, zuivelbedrijven en/of de graanhandel. "Dit zal ons kapitalen gaan kosten." Volgens de belangenbehartiger zullen de problemen andersom net zo groot zijn. "De Britten moeten zelf namelijk ook alles wat uit de EU komt van 'stempels' voorzien."

Regering maakt zich ook zorgen
De Britse regering begint zich ondertussen ook zorgen te maken. Zo heeft May in week 39 een staatssecretaris benoemd die ervoor moet zorgen dat de voedselvoorziening zo weinig mogelijk verstoord wordt. Eerder werd al gewaarschuwd voor dreigende tekorten, omdat de import, waar Groot-Brittannië afhankelijk van is, oponthoud gaat ondervinden.

"Dat aspect van de brexit krijgt veel aandacht", zo zegt de NFU tegen Vilt. "Maar, onze eigen boeren worden over het hoofd gezien. De export van lamsvlees naar Frankrijk is van belang voor onze schapenhouders en de zuivelsector exporteert steeds meer kaas naar de EU. Dat dreigen we kwijt te raken. Dat zou een ware ramp zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Landbouwbeleid

Britse landbouwsubsidies zijn mysterieus verdwenen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox