Shutterstock

Nieuws Inkomensraming

Droogte hakt nog dieper in op boereninkomen

23 November 2018

De droogte van 2018 heeft de inkomensverschillen tussen de bedrijven groter gemaakt, zo blijkt uit een nieuwe quickscan van Wageningen Economic Research (WUR). Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte deze vrijdag 23 november bekend in een Kamerbrief.

Uit de cijfers over de mogelijke inkomenseffecten van 2018 blijkt dat de melkveehouders iets beter uit de bus komen, in vergelijking tot de cijfers die in augustus werden gepresenteerd. Dit is het gevolg van de meevaller in de gewasopbrengsten, zo meldt de WUR in het rapport

Daarentegen zakt het inkomen van de akkerbouwers verder weg, wat het gevolg is van de lagere pootgoed- en bietenprijzen. Ook de opbrengsten van het pootgoed zijn lager dan in augustus werd voorzien.

Daling van het inkomen
De WUR heeft voor diverse sectoren uitgerekend wat de geschatte daling per onbetaalde arbeidseenheid is. De bedrijven met zetmeelaardappelen krijgen volgens de WUR te maken met een daling van €38.000. Daarmee daalt het inkomen naar €29.500 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. De inkomenseffecten voor de overige akkerbouwers zijn minder groot, maar laat wel een forse daling zien (-€4.000 naar €41.500).

Het gemiddelde inkomen voor de melkveebedrijven daalt in de herziene prognose met €14.000 en komt daardoor uit op een daling van €21.500 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Hier zijn het voornamelijk de hoge voerkosten en tegenvallende gras- en maïsopbrengsten die roet in het eten gooien.

Wat betekenen de cijfers?
De WUR zal dinsdag 18 december de definitieve inkomensraming bekend gaan maken. Hieruit zal duidelijk worden welke gevolgen de droogte van 2018 heeft op het inkomen. Linda de Bie (WUR) zal 's middags tijdens het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness duiding geven aan de cijfers.

De Bie gaat vanuit het thema 'de economische gezondheid van de sector en het toekomstige duurzame verdienmodel' in op wat de laatste cijfers (in combinatie met verduurzaming) betekenen voor jouw business als boer. Daarbij wordt ingezoomd op de grootste sectoren: de akkerbouw, melkveehouderij en varkenshouderij.

Kaarten zijn beschikbaar via www.landbouwcongres.nl. Abonnees van Boerenbusiness kunnen gratis 2 kaarten bestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Nieuws Wageningen UR

Heimovaara volgt Fresco op als topvrouw WUR

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief