Rijksoverheid

Nieuws Politiek

Garantieregeling moet jonge boeren helpen

9 Januari 2019 - Kimberly Bakker - 11 reacties

Het kabinet heeft de Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK) in het leven geroepen. Daarmee zouden jonge boeren gemakkelijker een lening moeten kunnen krijgen. Dat laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) woensdag 9 januari weten. 

Het kabinet heeft €75 miljoen uitgetrokken voor de Garantieregeling VVK. Hierdoor moet het voor financierders aantrekkelijker worden leningen te verstrekken aan jonge boeren die een bedrijf willen overnemen of willen starten. Ook kan de regeling VVK gebruikt worden door jonge boeren die willen investeren in innovatie of duurzame bedrijfsontwikkeling. De regeling is volgens de minister drempelverlagend, omdat het Rijk garant staat voor een groot deel van de achtergestelde lening.

"Veel jongeren die een boerenbedrijf willen overnemen of starten, staan voor grote beslissingen. Het kabinet wil hen helpen bij het maken van de juiste keuzes en wil daarbij tegelijkertijd bijdragen aan innovatie en aan duurzame bedrijfsvoering. Met de Garantieregeling VVK kunnen de jonge boeren voor een langere tijd gebruik maken van de regeling", zo schrijft de minister in een Kamerbrief.

Opleidings- en coachingstraject
Van het totale bedrag (€75 miljoen) is zo'n €11 miljoen voor het opzetten van een opleidings- en coachingstraject bij het proces van de overname van een bedrijf, bijvoorbeeld om de zogenaamde keukentafelgesprekken in familiale kring te faciliteren. "Dit moet het bedrijfsovernameproces versoepelen." 

Het opleidingstraject richt zich voornamelijk op het versterken van het ondernemerschap van de startende agrarisch ondernemer. Daarnaast zal er cursusmateriaal worden ontwikkeld om boeren meer financieel inzicht te geven, maar ook inzicht in wat er komt kijken bij de overname van een gezinsbedrijf (zoals de maatschapsakte, het overnameplan en de opvolger na overname). 

In aanmerking komen
Om in aanmerking te kunnen komen voor de Garantieregeling VVK zal het investeringsplan van de ondernemer worden getoetst aan criteria uit de visie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zoals: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer, de klimaatopgave, de ecosystemen, de vitaliteit van het platteland, het dierenwelzijn en de waardering voor voedsel.

De Garantieregeling is in overleg met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en onder meer banken tot stand gekomen. Het gaat om een nieuwe regeling, die aanvullend is op bestaande regelingen. 

Lees hier de hele Kamerbrief van Schouten

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
Arnold 9 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880988/garantieregeling-moet-jonge-boeren-helpen]Garantieregeling moet jonge boeren helpen[/url]
Schandalig.
Jongelui een worst voor houden om in een sector te stappen waarvan de continuïteit niet geborgd kan worden, door de afhankelijke positie waarin het verkeerd.
Is men met alle kennis aanwezig op de verantwoordelijke ministeries niet instaat een visie te ontwikkelen om de problematiek fundamenteel structureel aan te pakken?
Waarom worden groepen die daar daadwerkelijk aan werken, en bij de ministeries bekend, niet betrokken in die visie vorming?
Om te komen tot een plan van aanpak om de positie van de sector te verbeteren.
siem 9 Januari 2019
raar dat er een coach aan te pas moet komen. kom met maatregelen waar de jonge boer iets aan heeft net als 15 jaar geleden 50 % betalen als de jonge boer investeert in grond/gebouwen/machines/erf enz. dan zet je stappen . ben zelf jonge boer en heb nog nooit ergens gebruik van kunnen maken. allemaal mooi praten maar puntje bij paaltje is er niks
john 9 Januari 2019
@ siem, als door de regeling de aflossingen naar beneden kunnen en er ruimte overblijft om met alle andere regelingen mee te doen is deze meer dan geslaagd
Frits 9 Januari 2019
Als de jeugd een beetje slim zijn worden ze geen boer nu wat subsidie en als je wat ouder bent weer subsidie om weer te kunnen stoppen
Berry 9 Januari 2019
Het heeft geen zin om subsidie te geven wanneer het rendement op veel teelten structureel te laag blijft.
???!!! 9 Januari 2019
Subsidie, in welke vorm ook, werkt altijd averechts.
Kjol 10 Januari 2019
70% is dus voor export met een te hoge kostprijs, je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen hoe het dan afloopt.
hans 10 Januari 2019
Nee Kjol, dat loopt toch anders.
Export via multinationals (belastingvrij), + te dure leningen bij banken (boeren) is kassa voor de aandeelhouders.
Een beetje staatssubsidie (geld van de burger) + een deel van de bevolking (diezelfde boeren) die graag onderbetaald worden geeft een geweldige kasstroom richting elites.
Dit systeem zal nog lang draaien!
Hans 11 Januari 2019
Nu jonge en net gestarte bedrijven met veel liefde voor het vak kapot maken door ze niet te erkennen als starters en ondertussen subsidie vrijmaken voor andere starters . Is toch erg raar
petatje 11 Januari 2019
Die subsidiepot gaat weinig van naar jonge boeren. De helft gaat op aan boeren'adviseurs' om uberhaupt in aanmerking te komen. Verder is de animo om boer te worden tot een ongekend dieptepunt gezakt door de continu stroom van negatievekritiek vanuit de Randstad en de Media, vaak ook met overheidsgeld, op de sector. Meestal ondersteund door fakenieuws van actiebedrijven terend op overheid-en postcodeloterijgeld!
Jongeboer 11 Januari 2019
Zoals met het hele glb gaat er teveel geld vanuit brussel naar het logge ambtenaren apparaat van Rvo.

Tevens werkt deze grote groep ambtenaren zo enorm inefficiënt dat zij bij geen ander bedrijf aan de bak zullen komen.

Heb je na jaren bezwaarschriften en naar het college van beroepen in Den Haag eindelijk je gelijk gehad. Word het voor het opvolgende jaar weer afgekeurd, begint het hele circus weer van voor af aan.

Krijg zo onderhand het idee dat de ambtenaren en juristen daar gewoon hun eigen werk aan het creëren zijn. Wat ze vervolgens enorm traag weer overnieuw gaan behandelen in de termijnen die ze vervolgens weer laten verstrijken!!!!

U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden