ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Gewasbescherming

Roundup per direct verboden in Frankrijk

17 Januari 2019 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

Het gebruik van het product 'Roundup Pro 360' is in Frankrijk per direct verboden. Dat oordeelde de Franse rechter dinsdag 15 januari. Het verbod op het glyfosaathoudende middel van Monsanto betekent een nieuwe klap voor Bayer.

De uitspraak van de rechter betekent dat de verkoop van het middel in Frankrijk per direct gestopt moet worden. Volgens de Franse rechter blijkt onder meer uit diverse proefdierexperimenten dat het middel mogelijk kankerverwekkend is.

Zorgvuldig beoordeeld
Opvallend is dat de rechter met deze beslissing tot een andere conclusie komt dan de Europese Unie. Bayer heeft aangegeven het niet eens te zijn met de beslissing van de rechter in Lyon. "Het product is, net zoals alle gewasbeschermingsmiddelen, zorgvuldig geëvalueerd door de Franse autoriteit ANSES", zo stelt de Duitse chemiereus.

De rechter stelt echter dat ANSES onvoldoende rekening heeft gehouden met het voorzorgsbeginsel, met name door geen specifieke evaluatie van de gezondheidsrisico's uit te voeren voor Roundup Pro 360. De rechter baseert zich onder meer op een onderzoek van de World Health Organisation.

Nieuwe tegenslag
ANSES bevestigt tegen Reuters dat het middel per direct verboden is. Dit terwijl de autoriteit de uitspraak van de rechter nog moet beoordelen. De beslissing is een nieuwe tegenslag voor Bayer. De koers van het bedrijf daalde sinds de uitspraak met 1,17%. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Wim Claessens 18 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881071/roundup-per-direct-verboden-in-frankrijk]Roundup per direct verboden in Frankrijk[/url]
Aan de voet van elke crisis ligt emotie.
Cagri 20 Januari 2019
Als dit Europees wordt, mag men de onderzoeken naar erosiebestrijding dmv striptill of directzaai per direct stoppen!
Als men nu eens rechtlijnig zou zijn en dus ook import van goederen waarop roundup gebruikt is (bijna alle gewassen in v.s. en Z-Amerika) kan dit misschien wel positief zijn voor de modale Nederlandse en Belgische landbouwer.
Jpk 21 Januari 2019
Hopelijk zijnde ned rechters slimmer .er zit een middel in de pijplijn dat toegelaten kan worden in 2022
Ikker 21 Januari 2019
NKG kan men dan ook wel mee stoppen.
Jpk 21 Januari 2019
Het europese toelatings beleid van gbm is een emotiebeleid van belg bart staes is lid van greenpeace en al 30 jaar bezig de landbouw een stoot onder de gordel te geven .voor gbm is het beter voor de open teelt dar er een nexit beleid komt .geldt ook voor de pulsevissers
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden