DutchMen / Shutterstock.com

Achtergrond Politiek

Rutte: 'Boer moet voorbeeld nemen aan mij'

6 Maart 2019 - Wouter Baan - 27 reacties

"Boeren die vinden dat ze in een hoek worden gezet, moeten een voorbeeld nemen aan mij. Als ik alle kritiek persoonlijk aantrok, kon ik dit werk niet doen", zo zei minister-president Mark Rutte dinsdag 5 maart op de Aeres Hogeschool in Dronten.

Rutte stipte aan het begin van zijn betoog aan dat het ontzettend knap is dat een klein land zoals Nederland wereldwijd gezien de tweede grootste exporteur van landbouwgoederen is. "Maar, deze positie kunnen we alleen vasthouden als de volgende generatie boeren volop blijft innoveren. Alleen dan kunnen we ons concurrentievoordeel behouden."

Opvallend was dat de studenten in de zaal met name defensieve vragen hadden voor de minister-president. Zo wilden ze bijvoorbeeld weten hoe Rutte kijkt naar de hetze tegen het eten van vlees en de roep om minder dieren. Bij de meer inhoudelijke vragen vroeg Rutte overigens regelmatig bijval van Kamerlid Helma Lodders en Europarlementariër Jan Huitema (beiden VVD), die ook in de zaal aanwezig waren. 

Trots op efficiëntie
Hoewel efficiënt produceren in diverse kringen een vieze bijsmaak heeft, ziet Rutte dat anders. "Ik vind het prachtig dat ik in het buitenland kan zeggen dat de Nederlandse koe de hoogste melkgift heeft en een prettig leven leidt." Vanuit de zaal kwam een vraag hoe Rutte aankijkt tegen de maatschappelijk opinie om minder vlees en zuivel te consumeren. Zijn liberale antwoord daarop was: "Geef elkaar keuzevrijheid en leg elkaar geen standaard op."

Ik ben trots op onze efficiënte melkkoe

- Mark Rutte

Rutte is daarnaast geen voorstander om de agrarische productie te verplaatsen naar het buitenland, om zodoende de uitstoot van fijnstof en CO2 in Nederland terug te dringen. "Ook een bedrijf als Tata Steel produceert niet schoon, maar is wel het schoonste in zijn sector. Bij het verplaatsen van de productie naar andere landen krijg je per saldo een hogere uitstoot", aldus Rutte, die benadrukt dat er in Nederland een bloeiende agrarische sector moet blijven. "Dat is belangrijk voor onze economie."

'Neem een voorbeeld aan mij'
Een student-varkenshouder zei tegen Rutte dat hij het moeilijk vindt om de maatschappelijk kritiek te verteren die hij regelmatig over zich heen krijgt. Hij vroeg aan Rutte hoe hij om moet gaan met actiegroepen, zoals Animal Rights, die regelmatig stalinbraken plegen. Volgens de minister-president is maatschappelijke kritiek inherent aan het boerenwerk, maar geweld is uiteraard verboden.

Rutte zei daarop dat boeren altijd aangifte moeten doen bij dergelijke voorvallen, want alleen dan kan de politiek er wat mee. Vervolgens gaf Rutte nog een pedagogische tip: "Trek je de kritiek niet altijd persoonlijk aan. Als ik dat zou doen, kon ik mijn werk absoluut niet doen." Hoewel hij erkent dat bepaalde groeperingen de boer in een kwaad daglicht zetten, is zijn indruk dat de 'gemiddelde Nederlander' heel positief naar de agrarische sector kijkt.

Niet te bang zijn
Ook in de toekomst speelt Nederland, wat Rutte betreft, een hoofdrol om het wereldwijde voedselvraag stuk op te lossen. "Een land als Nederland heeft de taak om dit te doen; niet alleen in de primaire productie, maar juist ook bij de achterliggende techniek." Volgens Rutte moet agrarisch Nederland niet te bang zijn om kennis te exporteren en niet alle technieken te patenteren. Tegen de jonge boeren in de zaal zei hij: "Focus je op innovatie, zodat we voorop blijven lopen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Bertus Buizer 6 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881590/rutte-boer-moet-voorbeeld-nemen-aan-mij]Rutte: 'Boer moet voorbeeld nemen aan mij'[/url]
De hoge exportwaarde van landbouwgoederen is er vooral vanwege de import via de Rotterdamse haven, Het leeuwendeel daarvan wordt weer geëxporteerd.

Hem kennende zal premier Rutte de kritiek niet aantrekken, maar het moet gezegd. Nederland loopt tegenwoordig achter de feiten aan met de intensieve veehouderij. Dan kun je innoveren wat je wil, maar het kost uiteindelijk veel boeren de kop.

Iedere boer hoeft echt (nog) niet biologisch aan de slag, want er zijn meer wegen naar Rome. Als ze maar wel ecologisch verantwoord met de bodem en biodiversiteit om gaan. De overheid moet daarvoor de juiste voorwaarden creëren. Ook zij moet innoveren. Dat doet zij echter niet. Daarom zijn boeren voor bulk gaan produceren (melk, suiker) en moesten zij vooral de kostprijs laag houden en daarom nog meer gaan produceren. Een heilloze weg, nog steeds, ja, steeds meer.

Door feitelijk onjuiste standpunten maakte de VVD van Rutte een karikatuur van biologische landbouw. De biologische markt groeit structureel met 6 - 13% per jaar wereldwijd, ook in Nederland.

Duitsland, Frankrijk en Italië, belangrijke exportlanden van Nederland, zien het belang en de positieve impact (voor boeren, bodem, biodiversiteit, gezondheid én klimaat!) wel en laten ons ver achter als het om omschakeling gaat, terwijl onze landelijke overheid maar blijft zeggen dat we voorop lopen. Ja met het koesteren van Unilever en Shell, maar niet van de boeren. Die worden al decennia bewust of onbewust om de tuin geleid. Boeren en studenten waarom pikken jullie dat steeds? https://bit.ly/2ShBzOF

De Vries 6 Maart 2019
Deze keer ben ik het wel eens met Rutte. Ik stoor me mateloos aan het Calimero-gedrag dat ik regelmatig in de agrarische sector tegen kom. Elke sector heeft uitdagingen waar aan gewerkt moet worden.

Jp 6 Maart 2019
Welk concurrentievoordeel? Wat kostprijs betreft kan de Nederlandse (primaire)varkenssector internationaal al niet meer mee komen. Maar Rutte kijkt natuurlijk macro economisch, dan is het niet zo belangrijk wat de boer verdient. Zolang het allemaal maar door blijft draaien en investeren want dat is goed voor de economie. Dus je nergens wat van aantrekken en vooral doorgaan.
Abonnee
Fortissimo 6 Maart 2019
Kan dhr. Rutte ff een keer de Ledenraad/RVC/bestuur van de koninklijke FC toespreken. Die kunnen van deze houding zeker wat leren. In ieder geval dat je trots mag zijn op de prestaties van NL en dat je je niet naar ieder clubje de oren hoeft te laten hangen.
8900 6 Maart 2019
De zorgen die boeren hebben over maatschappelijke kritiek moet je ook zien in relatie met de financiële situatie waarin boeren zitten. Wanneer er voldoende verdient wordt denk je bij kritiek, dat gaan we aanpakken. Nu kun je al zou je het willen (heel graag zelfs) geen kant op. Mengvoerbedrijven hebben hun pijlen voor de toekomst al volledig op het buitenland gericht dat zegt genoeg. Zo is de verplaatsing van de productie naar het buitenland al enkele jaren geleden in gang gezet.
Arie Steenwijk 6 Maart 2019
Dat wij de kritiek niet zo moeten aantrekken is gelul. Wij kiezen er voor om boer te zijn. En niet afgezeken te worden. Hij kiest ervoor om politicus te worden. Dan kan je kritiek over je heen krijgen, dat weet je van te voren. Wij produceren voedsel 27/7 365 per jaar, dat moet omarmd worden en niet bekritiseerd. Grootste gelul van die stropdas
Ton Westgeest 6 Maart 2019
Neem een voorbeeld aan mij zegt Mark,
beloven, liegen, overal komt hij mee weg. Zijn regering, met diverse ministeries komen met verkeerde, gemanipuleerde cijfers en
met aannames die niet deugen om de landbouw zoveel mogelijk dwars te zitten.
Hij bedient zich van verschillende instellingen zoals het WOCD, universiteit van Twente, Universiteit Wageningen, Planbureau voor de Leefomgeving, Vitens, de melkfabrieken en de LTO om de cijfers zo negatief mogelijk voor ons uit te laten komen.
Hij heeft overduidelijk een tweede agenda om makkelijker land voor vliegvelden, wegen en natuur te vergaren.
En dat zegt dan: Neem een voorbeeld aan mij......

Dat gaat helemaal niet Mark, wij zijn de Underdog wij kunnen geen kant op...... Wij zijn overgeleverd aan jullie.... Wij hebben alles maar te pikken.... van jullie en jullie extremistische groepjes! Elke keer weer verzint Schouten iets anders.
Je moet aangifte doen, zeg je dan, tegen Animal Rights, die regelmatig stalinbraken plegen. Nee jullie moeten op de eerste plaats eens duidelijk stelling nemen, Je moet eens echt werk maken van regeren!
Wij zijn geen zondagskind net als jij die overal lachend mee weg komt.
Een ding is wel duidelijk in deze welvaarts-staat, hard werken en je best doen wordt echt niet meer gewaardeerd!!!!!
goud kever 6 Maart 2019
Rutte,ik weet het, wij moeten zoveel mogelijk produceren aan zo laag mogelijke prijs!Ik lijk wel een bank,zoveel mogelijk produceren(euro)aan zo laag mogelijke prijs(intrest)?ik hou van goud leve mijn bonus.Dank U wel nixon
Klaas 6 Maart 2019
Als ik net zo n inkomen als Rutte had hoor je mij ook niet klagen maar wij hebben al 40 jaar de zelfde melkprijs en aanzienlijk meer kosten gekregen door de jaren heen ,als meneer Rutte dat werk met het loon van 40 jaar terug moest doen had hij er niet eens aan begonnen zo kan ik ook wel wat vertelen
mathieu 6 Maart 2019
Gelukkig zit ik anders in elkaar dan MarkieMark. Liegen en bedriegen en alles wegwuiven is niet mijn ding.
Dat alles hem min of meer onverschillig laat zegt alles over het huidige kabinet "list en bedrog"
Léon 6 Maart 2019
Met een salaris als Rutte kun je makkelijk alle kritiek weg lachen. Doen alsof die kritiek wanneer je maar genoeg lacht niet van belang is, is de onnozelheid ten top. Vroeg of laat worden voortbordurend op deze kritiek maatregelen uitgevaardigd die de landbouw extra werk en kosten bezorgen. Wanneer deze maatregelen vervolgens uitgevaardigd worden op niet onderbouwde pseudo wetenschappen en louter op buikgevoelens moet je deze wel degelijk beantwoorden. Ons calimeromannetje heeft geen flauw benul van de realiteit waar de landbouw mee van doen heeft.
Pp 6 Maart 2019
Als je met die instelling de mest boekhouding doet
Of je zit in het kabinet met MARK RUTTE
Je valt altijd een keer door de mand
goud kever 6 Maart 2019
IK geloof in GOD,niet in Meneer Rutte,GOD heeft goud uitgevonden al 5000jaar, is ouder dan Rutteke.BOEREN WE WORDEN NIET ALLEEN GEBRUIKT OOK MISBRUIKT.BANKEN EN POLITIEKERS IS EEN POT NAT.(LEEN JE RIJK EN SPAAR JE ARM(DE €) GOED GERADEN MANNEKE!!!!
(We zullen moeten een gemeenschapsbank oprichten)de GSB Bank,zodat de bonus bij ons blijft!!!!
gou kever 6 Maart 2019
Rutteke is aan het wachten tot goud naar 50000$/ounce gaat dan kan hij eindelijk de staatschuld betalen die ze nooit afbetalen!(zo zou ik ook willen leven) ik stuur mijn euro's terug, en zeg het leven is al duur genoeg.Het wordt steeds duurder zolang wij meer in omloop brengen.
groeten van een tevreden klant hahaha Rutte(in de bijbel heeft jezus de bankiers uit de tempel gejaagd,die is er niet meer dus zullen wij het doen he Rutte.
Bik 6 Maart 2019
Innovatie voor en na bij Mark Rutte...; de pulsvissers waren ook innovatief, zij kunnen hun faillissement aan gaan vragen met dank aan de geliefde EU van onze minister-president. De politiek blijkt maar al te vaak de grote onberekenbare factor wanneer nieuwe paden opgezocht worden in het ondernemerschap.
wien bemelmans 6 Maart 2019
Waarom komt Rutte nu in eens mooi praten , je hebt hem jaren niet gezien maar nu voor de verkiezingen is hij er, maar nu zie je mij niet meer. hij heeft onze stem alleen nodig voor op het pluche te zitten niet meer van mijn stem.
pieter 6 Maart 2019
Hierboven heel erg veel van: ik kan niet, ik wil niet en ik doe het niet!!
porky 6 Maart 2019
Juist Pieter beter stoppen en je tijd, geld en energie steken in een nieuwe onderneming in een andere branche. Kansen genoeg. Doen!
mathieu 6 Maart 2019
Gelukkig zit ik anders in elkaar dan MarkieMark. Liegen en bedriegen en alles wegwuiven is niet mijn ding.
Dat alles hem min of meer onverschillig laat zegt alles over het huidige kabinet "list en bedrog"
Wilma 6 Maart 2019
Net doen als hij? Welk onderdeel van wat hij allemaal doet bedoelt hij dan? Liegen? Bedriegen? Geheime bijeenkomsten bijwonen waar plannen worden gemaakt voor een wereldheerschappij? Kinderen misbruiken om in het gevlei te komen? Tips aannemen van een psychopaat? Nee dank je wel!
Frans 6 Maart 2019
Rutte heeft groot gelijk. Veel boeren zijn notoire klagers en dagelijks tot last van hun gezinsleden en anderen. Mijn advies, ga snel wat anders doen, er is overal werk zat.
Theo Hopman 6 Maart 2019
Mooie reactie van Rutte,
Ga uit van je eigen kracht,
doe je eigen ding met veel plezier en draag dit uit.
J.A.Gerritsen Rooker 9 Maart 2019
Waarom wilt u mij het genot afnemen: krant op tafel ,ellenbogen breed/wijd op tafel en lekker zitten om de krant te lezen. op je gemak.
De letters van kleine artikeltjes zijn op het PC scherm bijna niet groter krijgen.

Gemeenschap om mij heen is ieder weekend blij om zoveel papier op te halen om de verenigen blij te maken om de clubkas te versterken om niet subsidiale producten (d.m.v. verkoop oud papier) te kunnen betalen.
Dank voor uw aandacht voor mijn probleem Jannie
A Gerritsen-Rooker
Erwin midden europa 9 Maart 2019
Hij heeft mooi praten. Actie groepen komen bij hem thuis niet binnen. En 5 jaar in functie en de volgende staat klaar
Kjol 9 Maart 2019
Met die clown van een Rutte kom je als landbouw ook geen steek verder. Voor het serieuzere politieke werk zal er een grote omwenteling nodig zijn.
SjefO 9 Maart 2019
Werk zat !! Ook voor jou Frans !!
Kritiek is een normaal verschijnsel we hebben uiteraard het liefst positieve kritiek maar we moeten ook oog hebben voor negatieve kritiek mits deze gebaseerd is op feiten en niet op principes
Overheid,natuurbeschermings en dierenpartijen goochelen met cijfers dat het lieve lust is ,de herkomst van deze cijferbrij is ongewis , maar de uitkomst is vooraf duidelijk, ONTMOEDIGEN ,
Dit is allemaal mogelijk in Nederland, een land dat mijlenver vooruit loopt op alle onderdelen tov de rest van de wereld.
ALLES IS ONGESTRAFT GEOORLOOFD en dat vreet aan bestaansrecht bij agrarische ondernemers.
Frans 9 Maart 2019
Red mij prima in de landbouw Sjefke en mijn buren en vrienden idem en dat zonder klagen. Met grondaankopen van € 70.000 plus ziet ook de rest van Nederland dat het hun boeren voor de wind gaat.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Nieuws Politiek

Parlement stemt voor importverbod kalveren

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox