Shutterstock

Nieuws Rabo Participaties

Rabobank koopt zich in bij mesttechneut JOZ

13 Maart 2019

Rabo Participaties, de investeringstak van Rabobank, heeft een meerderheidsbelang genomen in mestafvoertechneut JOZ uit Westwoud. Met deze kapitaalinjectie wil het familiebedrijf de internationale expansie versnellen en de ontwikkeling van nieuwe mestoplossingen bevorderen. Ook sluit het overnames van bedrijven niet uit. 

Welk bedrag met de transactie is gemoeid en hoe groot het belang is dat Rabo Participaties heeft genomen, is niet bekend. JOZ behaalde over 2018 een omzet van €18 miljoen en heeft 74 medewerkers. Het dochterbedrijf van Rabobank geeft aan bij participaties €2 tot maximaal €15 miljoen te investeren in risicodragend kapitaal. 

JOZ ontwikkelt en maakt mestrobots, -schuiven en voeraanschuifrobots die, zo claimt het bedrijf, kostenefficiënt werken voor melkveebedrijven. De onderneming is al wereldwijd actief en brengt stalautomatisering via een dealernetwerk aan de man. "Met de kennis en het grote netwerk van Rabobank willen we onze strategie om hoogwaardige technologie aan onze partners in de landbouw te leveren, versneld uitrollen", meldt Arend Kuperus, algemeen directeur van JOZ, in een verklaring weten.

Marktpositie verstevigen
Rabo Participaties voegt met JOZ een bedrijf dat actief is in de agrarische sector toe aan haar portfolio van nu 16 bedrijven in diverse sectoren. De investeringstak heeft zo'n €1 miljard onder beheer via fondsen en directe belangen. Volgens directeur Thijs Friederich heeft JOZ enorme kansen om de marktpositie te verstevigen en de productpenetratie te vergroten. "Wij verheugen ons er enorm op om, in samenwerking met het management en de huidige aandeelhouders, de groei in de komende jaren verder te versnellen, zowel autonoom als door middel van overnames."

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Financiering

Rabobank gaat door met duurzaamheidskorting

Nieuws Grondcoöperatie

Coöperatie helpt Friese boeren bij aankoop grond

BB TV René Veldman

'Varkensprijs omhoog, maar markt blijft onzeker'

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief