Shutterstock

Nieuws Subsidie

Noord-Brabant steekt extra geld in lege stallen

27 Maart 2019 - Kimberly Bakker

Staleigenaren uit de provincie Noord-Brabant kunnen nog tot eind 2019 aanspraak maken op de regeling VABImpuls. Recent hebben de Gedeputeerde Staten namelijk besloten om deze regeling te verlengen. Het stelt tevens een aanvullend bedrag van €500.000 beschikbaar.

De voucherregeling 'VABImpuls' is bedoeld voor staleigenaren in Noord-Brabant die zich oriënteren op een andere toekomst. De regeling zou op maandag 1 april aflopen, maar de Gedeputeerde Staten hebben besloten deze tot eind 2019 te verlengen. Tot nu toe hebben 275 staleigenaren en veehouders in Noord-Brabant de regeling gebruikt.

De keuze om de regeling te verlengen, is met name genomen om lopende trajecten goed af te ronden en om nieuwe aanvragen nog in behandeling te kunnen nemen. Ook biedt dit het nieuwe provinciebestuur genoeg tijd om zich te beraden over het vervolg van de regeling. Daarnaast heeft het college een aanvullend bedrag van €500.000 beschikbaar gesteld.

Lege en vrijkomende stallen
Via de regeling kunnen de staleigenaren van lege of vrijkomende stallen een beroep doen op een adviesvoucher, waarmee zij dan een deskundige kunnen inschakelen. De locatie wordt dan gezamenlijk onderzocht en er wordt bekeken welk toekomstperspectief deze locatie heeft. De provincie meldt in een persbericht dat alle opties de revue kunnen passeren; van sloop tot verkoop en van overdracht tot herbestemming.

De provincie is in 2017 met deze regeling gestart, voornamelijk vanuit de 'Brabantse Aanpak Leegstand'. In die beginperiode was de regeling alleen voor eigenaren van lege stallen, later kwam daar een regeling bij voor de boeren die overwegen te stoppen of om te schakelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox