ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Gewasbescherming

Blijft Bayer overeind in glyfosaatdebat?

1 Mei 2019 - Niels van der Boom - 8 reacties

Chemiegigant Bayer houdt binnenkort een speciale aandeelhoudersvergadering om in te gaan op problemen die zijn ontstaan rond de overname van Monsanto, en het geërfde dossier glyfosaat. Bestuurders hebben hun twijfels geuit over Werner Baumann, de CEO bij Bayer, waardoor in de gelederen van het bedrijf commotie is ontstaan.

In een vergadering op vrijdag 26 april heeft 55% van de aandeelhouders tegen het besluit van de overname van Monsanto gestemd, en daarmee werd openlijk getwijfeld aan hun vertrouwen in Werner Baumann. Hij is verantwoordelijk voor Bayer AG. Een bron binnen de Duitse chemiereus laat aan persbureau Bloomberg weten dat er binnenkort een speciale vergadering wordt belegd met de aandeelhouders.

Pijnlijk dossier
Bayer legde $63 miljard op tafel om Monsanto over te nemen. Dat is het bedrijf duur komen te staan, want met de overname erfde Bayer ook het dossier glyfosaat (Roundup). Dit heeft ondertussen tot 13.400 rechtszaken in de Verenigde Staten geleid. Met slechts 2 zaken achter de rug, is de beurswaarde met een ongelofelijke €35 miljard gedaald. Aandeelhouders hebben weinig vertrouwen in een herstel, vanwege de rechtszaken die in de pijplijn zitten.

De meningen over wat er nu moet gebeuren lopen uiteen. Sommigen zijn van mening dat Bayer zich moet omringen met de beste advocaten, om zodoende schadelijke uitspraken te pareren. Anderen pleiten voor een CEO die harder optreed. Een derde strategische optie is het opbreken van Bayer in losse bedrijven, zodat de farmaceutische tak niet nadelig wordt beïnvloed door de landbouw.

Bayer zelf wil niet reageren op de commotie en zegt dat de bestuurders blijvend met de zaak bezig zijn. De aandeelhouders kijken uit naar de komende weken. Zij verwachten namelijk dat het bedrijf tegemoet moet komen aan de aandeelhouders en zorgen weg moet nemen.

Nieuwe studie
Het nieuws komt tegelijk met een nieuwe studie uit de Verenigde Staten. Het milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) laat in een verklaring weten dat nieuw onderzoek naar glyfosaat ertoe heeft geleid dat zij opnieuw bevestigd zien dat de herbicide niet schadelijk is voor de gezondheid. Deze resultaten zijn in lijn met vele andere internationale onderzoeken.

Naast het gevaar voor mensen, kreeg het EPA ook veel reacties binnen aangaande het effect op insecten. Het agentschap kan niet uitsluiten dat glyfosaat een nadelig effect heeft op bepaalde soorten bestuivers en de monarchvlinder. Dit mogelijke risico is echter afhankelijk van de manier waarop het toedienend wordt. Door boeren hierover voor te lichten, is er geen risico, zo schrijft voorzitter Andrew Wheeler.

Sonny Perdue, de Amerikaanse landbouwminister,  is blij met het wetenschappelijk onderzoek van het EPA. Hij zegt dat de uitkomst in lijn is met andere onderzoeken. "Wanneer we in 2050 zo'n 10 miljard mensen willen voeden, hebben we alle beschikbare middelen nodig (waaronder glyfosaat)", zegt hij. Bij het EPA werken 18.000 medewerkers waarvan ruim de helft wetenschapper, ingenieur of specialist is op het gebied van milieubescherming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Peter 1 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882294/blijft-bayer-overeind-in-glyfosaatdebat]Blijft Bayer overeind in glyfosaatdebat?[/url]
Behalve de vervuiling van de omgeving door Mon wordt nu ook Bayer, in zijn gulzigheid, van binnenuit door Mon opgevreten.
De Amerikaanse aandeelhouders hadden bij de verkoop behoorlijke realiteitszin. m.a.w. ze zagen de bui hangen.

En hier maar doorzemelen over de noodzaak van RU wat de ontwikkeling en toepassing van andere technieken vertraagt. Waarom? Het middel vliegt er toch uit.
Hoogste tijd om de bakens verzetten.
Peter 1 Mei 2019
Behalve de vervuiling van de omgeving door Mon wordt nu ook Bayer, in zijn gulzigheid, van binnenuit door Mon opgevreten.
De Amerikaanse aandeelhouders hadden bij de verkoop behoorlijke realiteitszin. m.a.w. ze zagen de bui hangen.

En hier maar doorzemelen over de noodzaak van RU wat de ontwikkeling en toepassing van andere technieken vertraagt. Waarom? Het middel vliegt er toch uit.
Hoogste tijd om de bakens verzetten.
Joep 2 Mei 2019
Jammer Peter, de boer kan niet zonder. Geen roundup dan hongersnood voor allerarmste in de wereld. Maar waarschijnlijk raakt jou dat niet.
peter 2 Mei 2019
@ joep. over een paar jaar zul je zien dat het in Nederland toch wel kan. zonder hongersnood.
maar zolang het gebruik, toegestaan is, zal de ontwikkeling van vervangende opties afgeremd blijven.
laten we eerst eens beginnen met stoppen met volveldsbespuitingen (daarvoor is geen noodzaak) en toepassen van al bestaande passende spuittechnieken
ik zie ook wel dat toepassing van RU gemakkelijk en relatief goedkoop is. maar het vliegt er toch uit. dus op tijd de bakens verzetten.
Joep 2 Mei 2019
Jammer Peter, de boer kan niet zonder. Geen roundup dan hongersnood voor allerarmste in de wereld. Maar waarschijnlijk raakt jou dat niet.
Jpk 3 Mei 2019
Bayer wordt niet veroordeeld in de usa omdat met voorschtijdend inzicht glyfosaat veilg is zie het asbest dossier
Jpk 3 Mei 2019
Bayer wordt niet veroordeeld in de usa omdat met betere onderzoeksrapporten glyfosaat veilg is zie het asbest dossier 40jaar geleden stond op het etiket de toepasser is verantwoordelijk voor het gebruik van het middel.
peter 3 Mei 2019
@jpk. De toepasser is jarenlang misleid door de producent. wat juristen in de VS hiervan maken zullen we zien. Zeker nu de verantwoordelijkheid bij een Duitse onderneming ligt is de publieke opinie niet in het voordeel van de producent.
U weet ws. wel dat de VS jury rechtspraak kent.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden