Shutterstock

Nieuws Kringlooplandbouw

Schouten: 'Boer betaalt prijs voor goedkoop voedsel'

17 Juni 2019 - Niels van der Boom - 11 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) presenteert maandag 17 juni haar visie over kringlooplandbouw. De overheid gaat hier jaarlijks honderden miljoenen euro's in investeren. "Voedsel is hier ongelooflijk goedkoop. Boeren betalen daar de rekening voor", zo zegt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.

Dat de kringlooplandbouw de kosten voor voedsel gaat opdrijven, kan de minister niet uitsluiten. Als het aan haar ligt, dan gaat de visie van de landbouwsector veranderen. "Van meer, meer, meer produceren naar een productiemethode die de leefomgeving zo min mogelijk belast. Natuur, klimaat en milieu mogen niet worden belast."

Het 'Realisatieplan Visie LNV' is maandagmorgen 17 juni gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Boer dupe van goedkoop voedsel
"In de jaren '70 waren we circa 20% van ons inkomen kwijt aan voedsel. Nu is dat 10% tot 12%", weet Schouten. "Voedsel is ongelooflijk goedkoop geworden en daar betaalt de boer de rekening vooor. Zijn inkomen is erg laag. Ook het milieu en de natuur zijn er de dupe van. Ironisch is dat er fors meer voedsel wordt verspild, omdat het zo goedkoop is."

Niet alleen de consument moet dieper in de buidel tasten, want ze vindt dat ook de supermarkten een faire prijs moeten gaan betalen. Schouten wil dit jaar nog afspraken maken om dit te bewerkstelligen. "Het risico ligt nu te veel bij de boer. Aan voedsel worden hoge eisen gesteld, onder meer voor dierenwelzijn. Een hogere vergoeding is terecht."

Macht voor de boer
Met de aangepaste Europese mededingingswet als handvat, wil Schouten het boeren gemakkelijker maken om afspraken met elkaar te maken. Ook komt er een geschillencommissie, waar de boeren hun klachten kunnen indienen. Daarover gaat binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Daarnaast heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 17 juni nieuwe cijfers over kosten van voedingsmiddelen gepubliceerd. Die hebben de grootste stijging in 10 jaar tijd neergezet: 3,8% gemiddeld over mei. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden (bijna 5%). Voor brood en granen is dat 3,8%, zuivel komt op een stijging van 3% en groente en fruit zijn 2,6% duurder.

Prijzen stijgen
De cijfers van het CBS ondersteunen de uitspraken van Schouten. Van de gemiddelde consumentenbesteding gaat 10% naar voedsel. Daarbij wordt 25% van dit bedrag aan vlees en vis uitgegeven, gevolgd door groente en fruit met 22%. Met 12,9% heeft zuivel het kleinste aandeel in het bestedingspatroon.

In 10 jaar tijd zijn voedingsmiddelen gemiddeld 14,5% duurder geworden. Die stijging is minder dan alle goederen en diensten, waarvan de prijzen met 16% toenamen. Groente en fruit is met 20% prijsstijging het hardst gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
hans 17 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882881/schouten-boer-betaalt-prijs-voor-goedkoop-voedsel]Schouten: 'Boer betaalt prijs voor goedkoop voedsel'[/url]
"Daarnaast heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 17 juni nieuwe cijfers over kosten van voedingsmiddelen gepubliceerd. Die hebben de grootste stijging in 10 jaar tijd neergezet: 3,8% gemiddeld over mei. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden (bijna 5%). Voor brood en granen is dat 3,8%, zuivel komt op een stijging van 3% en groente en fruit zijn 2,6% duurder."

Voordat boeren hogere prijzen claimen, die prijsstijging is het gevolg van de BTW verhoging op voeding.

" Ze vindt dat ook de supermarkten een faire prijs moeten gaan betalen. Schouten wil dit jaar nog afspraken maken om dit te bewerkstelligen. "Het risico ligt nu te veel bij de boer. Aan voedsel worden hoge eisen gesteld, onder meer voor dierenwelzijn. Een hogere vergoeding is terecht."

Laat even weten wat die minister een "faire prijs" voor de boer z'n product vindt, en wat voor "afspraken" zij daarvoor met de supers in zin heeft.

Journalisme is niet klakkeloos de tekst van een minister weergeven, maar ook de nodige vraagtekens bij die gemakkelijke, populaire uitspraken zetten en de vragen stellen die nodig zijn.
Abonnee
Niels van der Boom 17 Juni 2019
Beste Hans,

U heeft uiteraard helemaal gelijk. Naast dit nieuwsbericht, waarmee we de laatste actualiteiten melden, volgt zo spoedig mogelijk een achtergrondartikel waarin alle details worden uitgediept.
Abonnee
zeeuw 17 Juni 2019
Doe er dan ook gelijk een goede onderbouwing bij waarbij je kunt zien dat dit ook positief is voor de portemonee van de landbouwer
petatje 17 Juni 2019
Is onze minister dan ook voor een Nexit met dichte grenzen? Of trapt de sector in een fakeverhaal?
Want als onze grootgrutters het voor een dubbeltje minder uit het buitenland kunnen halen worden de Nederlandse producenten bedankt!
Of is snelle harde sanering van de Nederlandse Landbouw het ware doel?
In dit kabinet heeft men weinig realiteitszin dat valt alle partijen die het steunen aan te rekenen!
Piet Jansen 17 Juni 2019
De supermarkten gaan geen faire prijs betalen, zo werkt de economie niet. De supermarkt branche is over het algemeen beursgenoteerd. Elke supermarkt voelt de hete adem in de nek van de aandeelhouders die elke keer maar weer roepen: MEER WINST!!
duurzaam lid 17 Juni 2019
wij leveren de melk aan de zuivelindustrie ,en niet aan de supermarkt.
deze betalen al 15 jaren een bijna dezelfde prijs. of er iemand aan gedacht heeft dat die fair is of kan zijn weet ik niet.
tem 17 Juni 2019
nu de prijs stijgt moet het fair worden,anders komt de koopkracht in gevaar.
Abonnee
roy 17 Juni 2019
die 'eerlijke afspraken' en geschillencommissie zijn een wasse neus. Onder dat mom wordt de boer van z'n gewasbescherming en kunstmest ontdaan. De meeste producten zijn sowieso voor export en zullen dus ten alle tijde moeten kunnen concurreren. Mindere kwaliteit is dan geen optie. Supermarkten zijn niet bereid een behoorlijke meerprijs te betalen t.o.v. een buitenlandse aanbieder. Er komt net zo makkelijk groente uit Egypte.
vlaming 17 Juni 2019
En ondertussen zijn ze aan het onderhandelen met de mercosur landen(zuid amerika) om een nieuwe handelsovereenkomst goed te keuren, wie zal daar de dupe van worden.
Hypocriete politici
VRIJHEID STRIJDER 17 Juni 2019
Bericht aan vlaming, U hebt gelijk tis een Hyprocriete bende!!!
eten moet goedkoop zijn,ze delen geld (subsidie)uit om prijs laag te houden tot ze niet anders kunnen maar binnen kort krijgen wij een basis inkomen.LEVEN POETIN DIT IS PAS EEN LIJDER,HIER EEN BENDE JANETTEN.Die ons willen dom houden(de dollar is zo goed als goud)
kikker 18 Juni 2019
hallo heeft niemand nu onderhand door waar dit heen gaat met groen christelijk? We gaan alleen nog voor een klein deel van de Nederlandse markt produceren op deze manier(75%zal uit het goedkope buitenland komen) en we kunnen wel stoppen met de export van pootgoed/uien/peen/tulpen omdat er niet meer aan de buitenlandse eisen voldaan kan worden. Gevolg daling grondprijs en zodoende goedkoop aankopen van landbouwgrond voor zonnepanelen en natuur. De jeugd heeft de toekomst maar die zal niet meer in Nederland liggen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden