nitpicker / Shutterstock.com

Nieuws Bayer

Bayer wil 8 miljard betalen om claims af te wikkelen

9 Augustus 2019

Gewasbeschermingsmiddelengigant Bayer is bereid om $8 miljard te betalen om de rechtszaken rondom RoundUp af te wikkelen. Momenteel zijn er in de Verenigde Staten meer dan 18.000 zaken ingediend tegen de chemiereus. De aanklagers stellen dat zij kanker hebben gekregen door het gebruik van RoundUp.

Het voorstel van chemiegigant Bayer is echter niet direct geaccepteerd, want de advocaten van de verschillende aanklagers melden minstens $10 miljard te willen voordat ze bereid zijn de zaken te laten vallen. Volgens bronnen van Bloomberg zijn de 2 partijen wel nadrukkelijk met elkaar in gesprek om een akkoord te bereiken voor alle lopende en toekomstige zaken. Tino Andresen, de woordvoerder van Bayer, wil dit echter niet bevestigen, zo meldt de persdienst.

Doordat de geruchtenmolen op volle toeren draait, zijn de aandelen van Bayer vrijdagmorgen 9 augustus in Frankfurt met 11% gestegen (tot €68,29 om 10 uur). Echter, ten opzichte van 14 maanden terug (na de overname van Monsanto) liggen deze nog altijd 33% lager.

Rechtszaken uitstellen
Volgens Bloomberg zijn de gesprekken wel zo ver gevorderd dat beide partijen gevraagd hebben om de rechtszaken in St. Louis uit te stellen. Dit sluit uit bij een mededeling die Werner Baumann, de CEO van het bedrijf, eind juli deed: "We overwegen een financieel redelijke regeling te treffen." Als deze deal afgerond wordt, dan sluit dit de periode van verlies af. In de afgelopen maanden verloor de chemiereus namelijk 3 rechtszaken op rij, met een gemiddelde uitbetaling van $50 miljoen per eiser.

De kans is overigens groot dat de rechtszaken in augustus en september ook daadwerkelijk uitgesteld worden, want Amerikaanse rechters geven doorgaans de voorkeur aan onderlinge oplossingen. Dat zegt Carl Tobias, docent Rechten aan de universiteit van Richmond, bij Bloomberg. "Als ze kunnen settelen op minder dan $10 miljard, dan is dat een zeer goede deal voor Bayer."

 

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

BayerRoundup
Regenradar
Powered by Agroweer
‘Alle middelen nodig om Alternaria te beteugelen’

Aangeboden door Bayer CropScience

‘Alle middelen nodig om Alternaria te beteugelen’

'We moeten innovaties vooral niet in de weg staan'

Interview Bruno Tremblay

'We moeten innovaties vooral niet in de weg staan'

Beheersing valse meeldauw in 2022 een doemscenario?

Aangeboden door Bayer CropScience

Beheersing valse meeldauw in 2022 een doemscenario?

Impressie Proevenplatform 1 en 2 september

Aangeboden door Bayer CropScience

Impressie Proevenplatform 1 en 2 september

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief