Shutterstock

Nieuws Droogte

Polen belooft 458 miljoen euro droogtesteun

27 Augustus 2019 - 5 reacties

De boeren in Polen kunnen rekenen op een droogtesteun van 1.000 zloty per hectare (€229 per hectare). Dit maakte Mateusz Morawiecki, de minister-president van het land, bekend. Om het bedrag te ontvangen, moet wel een schadedrempel van 70% behaald worden.

Morawiecki verwacht dat de steun de staatskas 1 tot 2 miljard zloty gaat kosten. Omgerekend een bedrag van €229 tot €458 miljoen. Het moet er volgens hem voor zorgen dat Poolse boeren niet in armoede hoeve te leven. "De Poolse staat is er om de landbouwsector in moeilijke tijden te steunen. In ons economisch ontwikkelingsplan staat de landbouwsector bovenaan de prioriteitenlijst."

Platteland gestimuleerd
Deze zet past binnen het overheidsbeleid van de PiS-regering. De partij van Morawiecki doet er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat het platteland niet leegloopt. Dorpen worden financieel gesteund zodat ze aantrekkelijk blijven om in te wonen. Tijdens een toespraak liet hij weten dat de ambitie is om Poolse landbouwproducten meer en meer naar het westen te exporteren. Tegelijk wil hij de import van Westerse producten uitbannen, zodat er altijd Pools voedsel op tafel staat.

Naast het uitkeren van droogtesteun, worden eveneens de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vervroegd uitgekeerd. Dat liet landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski weten. In september wordt begonnen met het uitkeren van de subsidiegelden. Meerdere Europese landen hebben hierop aangedrongen.

Ook maakte Ardanowski bekend dat de boeren financiële steun kunnen krijgen voor het investeren in beregening en wateropslag. In 2020 wordt een project gestart om dit te relaliseren, waar in totaal 14 miljard zloty mee is gemoeid. Daarnaast biedt de staat financiële steun voor het bekalken van landbouwgrond, opruimen van plastic, asbest en om de positie van de boer in de keten te verbeteren.

Poolse landbouwcommissaris in de maak
Het is mogelijk dat we in Europa de komende jaren veel meer Poolse invloeden gaan merken. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en opvolgster van Jean-Claude Juncker, heeft Polen de agrarische portefeuille van de EC aangeboden. De Poolse Eurocommissaris-kandidaat Krzysztof Szczerski, die in aanmerking komt voor de functie, heeft zich echter teruggetrokken voor de kandidatuur. Naar eigen zeggen heeft hij niet voldoende agrarische kennis om het dossier op zich te nemen. De huidige eurocommissaris voor landbouw is Phil Hogan.

Szczerski ziet wel het belang in van de portefeuille voor het land en heeft hierover inmiddels met Von der Leyen gesproken. In zijn ogen is collega Janusz Wojciechowski beter geschikt voor de taak. Wojciechowski is momenteel voorzitter van Europese Rekenkamer (ECA). De politicus heeft een sterke interesse in de landbouw en voedselprijzen, waardoor de functie goed bij hem past.

Grootste uitdaging voor een Poolse landbouwcommissaris is de hervorming van het GLB. Polen is de grootste ontvanger van subsidiegelden uit het GLB. Van het totale budget gaat 40% naar dit land. Buurlanden als Tsjechië en Roemenië hebben een sterke interesse getoond in de portefeuille energie, waardoor de kans groot is dat Polen de landbouwcommissaris aan mag leveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
belge 27 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883788/polen-belooft-458-miljoen-euro-droogtesteun]Polen belooft 458 miljoen euro droogtesteun[/url]
Alle voor de polen boeren. Niks voor de West europa boeren
hollander 27 Augustus 2019
"De Poolse staat is er om de landbouwsector in moeilijke tijden te steunen."
De Nederlandse staat is er om de landbouwsector de strop wat vaster te trekken in moeilijke tijden.

De moed zakt je toch in de schoenen als je ziet hoe het ook kan, en dan gaat het niet om het geld, maar wel de waardering.
rudi 27 Augustus 2019
klopt helemaal. verschrikkelijk land eigenlijk om in te boeren. het is nooit goed. de ene regel of restrictie is er nog niet door of de volgende flauwe kul dient zich alweer aan. dat niemand dit ook eens een halt toeroept. staken met zn allen!
Koos 10 September 2019
229 € bij 70 % schade. Ik snap juli reacties niet helemaal.
???!!! 11 September 2019
waarschijnlijk heeft 70% van de nederlandse boeren opgeteld een iq van ca. 229
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Particuliere Opslag

Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees

Nieuws Kunstmest

Poolse boer krijgt ruim 100 euro kunstmestsubsidie

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Outlook

EU verwacht verdere krimp melkveestapel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief