Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Europese Commissie

Wordt Phil Hogan opgevolgd door een Pool?

2 September 2019 - Wouter Baan

Phil Hogan, zittend Eurocommissaris van Landbouw, switch in een volgend termijn mogelijk naar een andere post. Polen zou in aanmerking komen om de nieuwe Eurocommissaris voor de Landbouw te mogen leveren, maar ook andere Oost-Europese lidstaten tonen interesse in de portefeuille.

De komende dagen maakt Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, waarschijnlijk de nieuwe namen en rugnummers voor de nieuwe Commissie bekend. De geruchtmachine draait op het moment dan ook volop.

Polen
Phil Hogan, die in 2014 is benoemd tot Eurocommissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, wordt genoemd voor een economische post binnen de nieuwe commissiesamenstelling. Zijn opvolger zou mogelijk iemand uit Polen zijn. Von der Leyen bood de Pool Krzysztof Szczerski de post aan, maar die wees hem af. In een interview zegt Szczerski niet over voldoende kennis te beschikken van de sector. Hij draagt daarom collega Janusz Wojciechowski aan voor deze post.

In de wandelgangen worden ook andere namen genoemd. Het sterkste gerucht gaat over de Bulgaarse Mariya Gabriel. Zij houd zich nu bezig met digitalisering maar wil graag een upgrade. De landbouwportefeuille past haar wel, aangezien ze tussen 2009 en 2014 al in het Europees Parlement actief was op landbouwvlak.

Verdeling landbouwgelden
De Eurocommissaris voor Landbouw is een zware verantwoordelijkheid, gezien ruim 35% van het totale jaarlijkse Europees budget (€140 miljard) door die functionaris wordt bepaald. Een andere uitdaging is het nieuwe op handen zijnde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Een mogelijk benoeming van een Poolse Eurocommissaris van Landbouw zou opmerkelijk zijn, gezien Oost-Europese landen al jaren pleiten voor een groter aandeel in de Europese landbouwgelden. Polen is de grootste ontvanger van Europese gelden voor de landbouw. Polen ontvangt 40% van het totale landbouwbudget.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden