Shutterstock

Nieuws Bedrijfsovername

75 miljoen euro voor jonge boeren

3 September 2019 - Niels van der Boom - 9 reacties

De Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK) bevat in totaal €75 miljoen voor startende jonge boeren en tuinders. Dat maakt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag 3 september in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Vanaf 1 januari 2020 wordt de regeling opengesteld.

Aan de start van 2019 kondigde Schouten de regeling al aan en nu is er meer duidelijk gemaakt. De steunmaatregelen voor jonge ondernemers passen binnen het Europees landbouwbeleid, dat miljarden vrijmaakt voor bedrijfsopvolging in de sector.

Uitdagingen in sector
Over meerdere jaren gaat het om een bedrag van €75 miljoen. De regeling is vanaf woensdag 3 september in te zien en wordt op 1 januari 2020 opengesteld. Met deze regeling komen er extra leningen beschikbaar voor jonge ondernemers die willen investeren in innovatie; dat kan zijn op het gebied van kringlooplandbouw, biodiversiteit, diergezondheid en/of het dierenwelzijn. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de regeling uitgewerkt met NAJK en Rabobank.

Wie kans wil maken op een extra lening, moet eerst een investeringsplan hebben. Hierin moet duidelijk worden hoe aan kringlooplandbouw wordt gedaan. Dit is een breed begrip waarbij ook maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt betrokken. De voorgenomen investering moet daarbij het toekomstperspectief van het bedrijf verbeteren en daarmee de rentabiliteit.

Coaching bij overname
Van de €75 miljoen wordt €11 miljoen apart gehouden voor het opzetten van een opleiding- en coachingtraject bij bedrijfsovernames. Op verzoek van jonge boeren zelf zijn er mogelijkheden om advies en begeleiding in te winnen voor een duurzame bedrijfsovername.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Allee 3 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883872/75-miljoen-euro-voor-jonge-boeren]75 miljoen euro voor jonge boeren[/url]
Jongeren......!!!!!! trap er niet in !!!!!!!
Frans 3 September 2019
Honderden miljoenen voor warme sanering en dan weer honderd miljoen voor starters. Geld moet kennelijk rollen.
dirk 3 September 2019
Mijn advies aan de jongeren : begin niet in eigen land maar kijk verder , de rest van de wereld ziet WEL hoe belangrijk eigen voedselvoorziening is en staat met open armen te wachten op jullie.
Kjol 3 September 2019
Als je de eisen ziet blijkt wel dat eerst de oude garde gedeporteerd wordt(sanering) om vervolgens steun te geven aan meelopers van het overheidsbeleid.
Waar hebben we dat eerder gezien....
frits 3 September 2019
Alsof je een trojaans paard binnen haalt. Moet mijn investeringsplan in lijn lopen met wat de onbetrouwbare overheid wil?! verkopen de boel en naar het buitenland. stik in je 75 miljoen
Bob 3 September 2019
Wat doen de oudere boeren verkeerd?
Zij moeten het nog eerst doorgeven, dit is pure discriminatie!
Ik zou zeggen iedereen of niemand!
Geld LENEN kost GELD! 3 September 2019
Begin er NIET aan het is een lening, dus terug betalen. De “legale maffia ” (staat) heeft geen geld en er moeten steeds meer handen gevuld worden over de rug van de steeds mindere groep werkende, dus willen ze diegene die nog een beetje moraal hebben voor hun karretje spannen en misbruiken als proefdieren (ratten)!
Jonge Akkerbouwer 3 September 2019
Lening voor Onroerend goed, grond en dierenrechten e.d. is NIET toegestaan. Hier heb je toch juist krediet voor nodig? Dierenwelzijn uiteraard wel. Dan maar een nieuwe mand voor de hond...

Ik denk dat de trend van 'NL boertje pesten' en vervolgens de grens wagenwijd openzetten voor goedkope import niet zomaar te stoppen is. Gelukkig nemen de meeste een weloverwogen keuze om wel/niet verder te gaan.
monaco 14 September 2019
GETUIGENIS VAN EEN ONTVANGEN LENING

Goedemorgen veranderde mijn leven en al mijn activiteiten vorderden dankzij de heer Renelio Fernandez. Ik ontving van deze man een lening van € 90.000. Hier is zijn e-mail: reneliofernandez@gmail.com
God zegene u
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden