Shutterstock

Nieuws Bionext

Nederland blijft biologisch achterlopen in de EU

12 September 2019 - 2 reacties

Het biologische landbouwareaal in Nederland is in 2018 met 10% gegroeid naar 66.600 hectare. Het biologische aandeel van de akkerbouw neemt daarin met 7% toe en is de sterkste stijger. Nederland blijft biologisch echter achterlopen in de Europese Unie.

Dat meldt Bionext in een recent trendrapport. Met de forse areaalgroei afgelopen jaar ligt het aandeel biologisch op de totale  landbouw nu op 4%, inclusief bedrijven die in omschakeling zijn. Daarmee ligt Nederland nog wel achter op het gemiddelde in de Europese Unie van ruim 7%, zo blijkt het uit het rapport. In Duitsland is inmiddels 12% van het totale areaal biologisch. Frankrijk neemt een voorsprong met een areaalgroei van 20%, waardoor het land net als Spanje en Italië uitkomt op 10% bio-areaalaandeel. Denemarken en Oostenrijk zitten al op 20%.

Dierlijke sectoren stabiel
Het aantal biologische landbouwbedrijven in Nederland groeide in 2018 het hardst in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt: 624 bedrijven tegenover 582 bedrijven in 2017. Die toename van 7% was ook te zien binnen de teelt van voergewassen met 1.265 biologische bedrijven in 2018. Het aantal biologische melkveehouderijen bleef stabiel op 481 en het aantal biologische varkensbedrijven groeide licht van 172 naar 175.

Als we inzoomen op het biologisch landbouwareaal per provincie, dan zien we dat Flevoland opnieuw het hardste groeit. Het aandeel biologisch is in deze regio veruit het grootst met 12,8% (11.415 hectare), gevolgd door Noord-Holland (6,1%), Utrecht (5,7%) en Drenthe (4,3%). In Zeeland is het aandeel biologisch het kleinst, namelijk 1,9% (2.195 hectare).

Ook omzet stijgt
Ook de omzet van biologische producten is in Nederland in 2018 gestegen. Het gaat om een stijging van 8,4% naar ruim €1,6 miljard. Veruit het grootste deel wordt in het supermarktkanaal gerealiseerd. Het biologisch aandeel op de totale voedingssector stijgt van 3,2% naar 3,4%.

Het biologische marktaandeel in het foodservicekanaal blijft nog flink achter. Ondanks een forse omzetstijging van 15%, blijft het marktaandeel biologisch in de horeca steken op 1,7%. De belangrijkste oorzaken hiervoor: beperkt aanbod en gebrek aan kennis.

Noord-Amerika marktleider
Mondiaal is het biologisch landbouwareaal met 20% gegroeid met Ocanië (31,3%) en Azië (24,9%) als grootste groeiers. Qua omzet realiseerde Europa de grootste groei: +11,1% naar €44 miljard omzet op biologische producten. De Verenigde Staten en Canada zitten op €45,6 miljard omzet en blijven daarmee net als voorgaande jaren marktleider (42% aandeel).

Volgens Bionext ontbreekt het Nederland aan streefcijfers voor biologische landbouw. Andere landen hebben wel duidelijke ambities, zoals Frankrijk met 15% biologische landbouw in 2022 en Duitsland met 20% in 2030. “De biologisch sector in Nederland heeft nu al een kleine achterstand qua groei in vergelijking met andere landen. Zonder streefcijfers of specifiek beleid dat koplopers stimuleert om een bijdrage te leveren aan het klimaat, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, water en dierenwelzijn, blijft Nederland qua groei steeds verder achter”, aldus Miriam van Bree, Teammanager Kennis & Innovatie.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ley 13 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883986/nederland-blijft-biologisch-achterlopen-in-de-eu]Nederland blijft biologisch achterlopen in de EU[/url]
Hoe verder naar het zuiden in Europa en hoe groter het land.... Hoe strenger er op alles gecontroleerd wordt...of.... Droom lekker door!!
hans 13 September 2019
Controles zijn er overal .....

Grootste punt is natuurlijk dat er geen éénduidige definitie van BIOLOGISCH is. Heb je eenvoudiger eisen als land, dan zal het areaal des te groter zijn.
Elk land heeft haar eigen criteria, dus wat hier wel bio is is het daar niet. Maar accepteert wel de invoer als zijnde bio. Net als het niet mogen verbouwen van GMO, maar het wel invoeren en in de winkel leggen, of als voer verkopen.

Leve die "ene" EU, de vrije wereldhandel, het accepteren van verschillende standaarten. Leve de ongelijke concurrentie. Met één grote winnaar: de multinationals.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Welke lichtpunten heeft de akkerbouw?

Analyse Maandanalyse

Welke lichtpunten heeft de akkerbouw?

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Aangeboden door Van Iperen

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Samenwerking in de akkerbouw

Aangeboden door accon■avm

Samenwerking in de akkerbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief