Eigen foto

Nieuws Boerenprotest

Agractie wil geen tweede LTO zijn

3 Oktober 2019 - 20 reacties

Partijen die deelgenomen hebben aan de actie van 1 oktober slaan eigen wegen in. Stichting Agractie wil geen tweede LTO Nederland zijn, maar een daadkrachtige belangenbehartiger. Wel neemt de stichting bewust afstand van de plannen om bijvoorbeeld Schiphol te blokkeren.

Bart Kemp, de voorzitter van Stichting Agractie, is tevreden over hoe het protest van dinsdag 1 oktober verlopen is en wil de aandacht die boeren gekregen hebben nog even vasthouden. "Het gaat de hele wereld over. Zo was er een artikel in New York Times waarin de essentie van ons protest goed verwoord werd. Dat is mooi en geeft extra druk bij de Nederlandse politiek."

Maar, hoe nu verder? "Er is een maatregelenpakket overhandigd, waarbij we een reactietermijn van 14 dagen ingesteld hebben. We hopen dat dit serieus genomen wordt in Den Haag. We hebben daarentegen nog geen voorbereiding getroffen voor een vergelijkbaar protest. Als er echter geen resultaten geboekt worden, dan gaat dit wel veranderen."

Daadkrachtiger dan LTO Nederland
Kemp wil met Agractie een blijvende, actieve belangenbehartiger zijn. "We willen een daadkrachtigere belangenbehartiger zijn dan LTO Nederland is. Dat is inmiddels een bureaucratische organisatie geworden, met weinig slagkracht. Ook krijgt die organisatie steeds minder vertrouwen vanuit de boeren. Wij schakelen veel sneller en zullen niet schuwen voor duidelijke statements." Agractie moet enerzijds inhoudelijk over de diverse dossiers gaan spreken met het ministerie en anderzijds actuele zaken aan de kaak stellen.

Over het stoppen van de samenwerking met Farmers Defence Force is hij duidelijk: "We hebben goed samengewerkt en een historisch resultaat neergezet, maar nu slaan we elk een eigen weg in. Dit was overigens ook al besproken in bestuursvergaderingen voor het protest van 1 oktober. Als Agractie willen wij eerst de reactie van de politiek afwachten voordat we met verdere acties komen", aldus Kemp.

'Willen burger niet kwijt raken'
"Daarom nemen we voor nu van acties als het blokkeren van snelwegen, distributiecentra of Schiphol bewust afstand. Niet dat wij dat afkeuren, maar wij willen enkel acties doen met oog voor het publiek. Agractie zal daarom nooit meewerken aan een blokkade van Schiphol", zo vervolgt Kemp.

Farmers Defence Force gaat nu op eigen kracht verder met de organisatie van een tweede actie. Ook is de partij bezig met samenwerking in andere landen. Op dit moment vinden er bijvoorbeeld protestacties van boeren plaats in Duitsland. Mark van den Oever van Farmers Defence Force geeft aan dat er wellicht samengewerkt kan worden om in Europa op dezelfde dag protesten te organiseren.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Bert van Esch 3 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884214/agractie-wil-geen-tweede-lto-zijn]Agractie wil geen tweede LTO zijn[/url]
Hier met Bert...Jullie hebben het voor 100 % gedaan mij hartlijke dank....Graag zou ik willen dat je een Boerenpartij op richten en nl. met leden in de 2 de Kamer komt dan heb veel aanspraak veel succes.......... Bert.....
pokkel 3 Oktober 2019
ik snap het wel, niemand wil een tweede LTO zijn. dat is wel zo treurig daar. beroepsbestuurders die ook vandaag gewoon aan tafel zitten om tot een stikstof deal te komen. al aangegeven hebben dat ze wel willen krimpen maar nu nog overleggen hoeveel.
ze verkopen voor de zoveelste keer de ziel van de boer.

en dan ook nog de ziel van de boer die helemaal geen lid is. en dat zijn er meer dan dat er wel lid zijn.

als je een goed verhaal hebt en het idd simpel organiseert heeft de club binnen een week meer leden dan LTO. dan kunnen de bestuurders van LTO bij de volgende protesten de koffie schenken voor de echte boeren
henk 3 Oktober 2019
ik betwijfel of een nieuwe progandamachine als LTO wel zoden aan de dijk zet. De burger is niet gek en laat zich geen (bespoten)knollen voor citroenen verkopen.
JH 3 Oktober 2019
Nou reuze handig wanneer de burgers niet gek zijn.kopen ze toch bio knollen.waar vraag is zal aanbod volgen.lijkt mij een stuk eerlijker dan linkse betutteling doordrenkt met wet en regelzucht...
Gert Jan van Rooij 3 Oktober 2019
Laat je niet met een kluitje in het riet sturen,
de politiek MOET handelen op basis van gezond
(boeren)verstand maar vooral ook op feitelijkheden.
En niet op basis van emotie of politieke correctheid.
Er is niet te veel landbouw of veeteelt , het is een
florisserende sector, belangrijk voor het land, de economie
en de export.
de bolleboos 3 Oktober 2019
Boeren van Nederland ; laat U niets wijsmaken door onze minister van landbouw.!!! Ze heeft de vissers ook laten verzuipen door simpelweg te verklaren dat ze naar de pijpen van Brussel moet dansen. Als ze werkelijk ballen had gehad zou ze gezegd hebben de investeringen van de vissers te vergoeden, en dat geld in mindering brengen op de contributie aan de overbodige E.U. In 40- 45 werd Nederland bezet door de Duitsers, en direct na die oorlog is Nederland bezet door de E.U met een nimmer stoppende regelgeving machine ; er wordt alleen niet meer met wapens gevochten; terwijl de agrarische sector wordt uitgebuit.
Organisaties als LTO en Cumela zijn niets anders als meepraters.!!!
Het wordt dus hoog tijd voor een organisatie met alleen ( hoog geschoolde agrariërs of mensen die hun idealen kunnen verwoorden), met een luisterend oor en oplossing gerichte ideeën voor de Nederlandse boerenstand.
Jos 4 Oktober 2019
Laat ik beginnen om te zeggen dat ik hoop dat er veel over zullen blijven, maar dan op een andere manier, kleiner en meer voor het ouderwetse boerenland gestreden. Met veel weidevogels veel diversiteit aan kruiden en met oog voor de omgeving.
Als je weldenkend bent weet je dat de veestapel(koeien, varkens en kippen) zullen moeten krimpen.
Als de boeren hier roepen dat de supermarkten alleen hun producten in de winkel moeten leggen en dat de burgers alleen Nederlandse producten moeten kopen en de burgers doen dat, wat zal er dan gebeuren als in het buitenland hetzelfde gebeurt? Geen enkele buitenlander zal nog Nederlandse producten kopen. De Nederlandse boerenstand kan 95% krimpen.
In het buitenland per oppervlakte minder vervuiling( minder stikstof, minder methaan)
Dus heren landbouwers eerst realistisch en ga over op ecologisch, logisch toch.
@JOS 4 Oktober 2019
Hoi Jos,
fijn dat je zo goed meedenkt.
Ik begrijp dat jij een beetje terug in de tijd wilt, en dat het kleinschaliger moet. Meer biodiversiteit
Steek je dan ook hand in eigen boezem? Concreet: sloop je huis en breng de grond in oude staat terug (bos- of landbouwgrond).
Als je daar mee klaar bent, mag je weer reageren. Succes
vlaming 4 Oktober 2019
Jos zou graag terug gaan naar de tijd waar er maar 3 miljard mensen eten nodig hebben en waar 50 % van het inkomen naar voeding gaat.
De boer is god 4 Oktober 2019
De overheid is democratisch gekozn, boeren willen zoveel mogelijk geld.
De boer is god 4 Oktober 2019
Valt niet met die lui te praten Jos, niet druk maken, de markt reguleert zichzelf. De overheid is uiteindelijk toch sterker dan een handje vol schreeuwerds
Abonnee
pruikenmaker 4 Oktober 2019
Vindt het een beetje onoverzichtelijk worden allemaal. Arjan Schuiling stapt uit bestuur en wordt lid van LTO-Noord( who the F... ).
Agractie blijkt weer andere standpunten te hebben als FDF.
Is niet goed voor onze eendracht en dat was nu net het mooie van 1 oktober.
drent 4 Oktober 2019
deze actie ging niet over geld maar regels en wetten. en Jos het is logisch dat in buitenland per oppervlakte minder stikstof is, nergens ter wereld is de opbrengst per ha zo hoog als hier dus als je het per kg produkt bekijkt valt het nog te bezien als wij wel meer stikstof en middelen gebruiken als de rest
kikker 4 Oktober 2019
BB maak ook dit deel van het forum alleen toegankelijk voor geregistreerde klanten, dan zijn we veel van deze schreeuwers kwijt hier.
Abonnee
pruikenmaker 4 Oktober 2019
kikker schreef:
BB maak ook dit deel van het forum alleen toegankelijk voor geregistreerde klanten, dan zijn we veel van deze schreeuwers kwijt hier.
Wat is er mis ( kikker springt uit de kruiwagen) met deze gezonde discussie?
Willem 4 Oktober 2019
Zo, nu na een geslaagde eensgezinde actie weer rollebollend over straat. We hebben onze politieke vijanden niet eens meer nodig, we gooien zelf wel onze glazen in.
Door de verdeeldheid maken we het de politiek wel erg gemakkelijk om de diverse belangenbehartigers buiten spel te zetten
Abonnee
kraai 4 Oktober 2019
De levensstandaard in het westen is zoveel verbeterd de laatste 50 jaar bij burger en ook bij de boer.
Daar is meer inkomen voor nodig, bij de burger gaat het salaris langzaam omhoog, bij de boer moet er ook meer inkomen zijn.
In de landbouw zorgt dit voor schaalvergroting, bij de veehouders zijn er beperkende maatregelen voor de aantallen dieren en in de akkerbouw komen er minder want de grote kopen de kleine op.
Deze gang van zaken is niet tegen te houden, bio of standaard schaalvergroting is nodig. Jos krimp is minder inkomen.
pater 4 Oktober 2019
Hoi Jos
Je wil dat de boeren in Ot en Sien tijdperk terug gaan Maar de boeren hebben ook een gezin dat aan de moderne tijd wil deel nemen dus ook van alle luxe van vandaag profiteren Ik wil best minder Vee houden maar ik moet wel minimaal een modaal inkomen hebben voor al die uren die ik er in stop en de risico s die ik en mijn gezin lopen .
Het schijnt zo te zijn dat jullie als burger alles wil hebben zonder daar zelf offers voor te laten Kijk maar naar het verkeer woon werk verkeer je kan ook met de fiets of openbaar vervoer maar jullie zijn te lui om ergens moeite voor te doen en verbeter de wereld en begin bij je zelf Begin met fiets vakantie en naar je werk te fietsen geef je half bruto loon af aan de mede mens dat wil je ons ook verplichten
Ja maar 4 Oktober 2019
Beste pater,

Dat snap ik. Echter moeten de kosten van deze spontaan ontstane 'ecopaniek' ook niet bij de burger op z'n bord komen. Als de boer zich door allerlei bochten moet wringen om te produceren dan moet de boer uiteindelijk meer geld vragen voor zijn product. (Als dit niet kan blijft er teveel aan de strijkstok hangen!) Hier is de burger ook weer niet bij gebaat.

Deze hele 'ecopaniek' is er om de kosten van de klimaattransitie bij de burger en kleinschaligere ondernemer neer te leggen zoals bijvoorbeeld de boer zodat het grootkapitaal lekker door kan gaan met zijn praktijken.

Shell (die mensen aanzet om co2 neutraal te tanken) zou de hele amazone makkelijk kunnen herplanten, ik bedoel waar hebbenwe het over
koentje 4 Oktober 2019
Niet alle burgers over een kam scheren. Zat mensen die achter de boeren staan.
Jp kievit 6 Oktober 2019
Let op sector genoten vandaag 6okt 2019 iis de linkse pers munitie aan het zoeken de solidaire sector uit elkaar te spelen laat dit niet gebeuren om de 4 actie punten recht oevereind te laten staan alle ruimte is voor de opvolgers
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Postende boeren bij Kamer brengen discussie op gang

Nieuws Stikstof

Postende boeren bij Kamer brengen discussie op gang

Brede steun voor herkozen POV-voorzitter Verriet

Nieuws Varkens

Brede steun voor herkozen POV-voorzitter Verriet

BoerenNL wil boerenbelang beter laten doorklinken

Nieuws Belangenbehartiging

BoerenNL wil boerenbelang beter laten doorklinken

Hoe boeren de belangen behartigen

Opinie Vergaderboer Twee

Hoe boeren de belangen behartigen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief