Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Nieuwe actie boeren FDF tegen 'corrupte overheid'

7 Oktober 2019 - 37 reacties

Farmers Defence Force (FDF) heeft woensdag 16 oktober een nieuw grootschalig protest aangekondigd. De organisatie wil ook burgers betrekken in de demonstratie tegen een volgens haar 'corrupte overheid'. Waar de actie in de Randstad wordt gehouden, wil FDF nog niet zeggen.

Daarentegen wordt wel een streep gehaald door Schiphol als mogelijke locatie. De accelerator achter het protest is het nieuwe stikstofbeleid dat het kabinet vrijdag 4 oktober heeft afgekondigd. In dit plan is de opkoop van agrarische bedrijven, om zodoende stikstofruimte te creëren, een van de belangrijkste pijlers. "Wij worden op basis van verkeerde feiten de nek omgedraaid. Dit alles wordt gerealiseerd door een corrupte overheid en de burger wordt met verkeerde informatie beïnvloed", zo laat FDF in een pamflet weten.

Volgens FDF is dit het bewijs dat de demonstratie van dinsdag 1 oktober weliswaar sympathie heeft opgeleverd van het publiek, maar niet geleid heeft tot een koerswijziging in de politiek. Dit ondanks de mooie woorden die politici uit de Tweede Kamer uitspraken over de landbouwsector op het Malieveld.

Demotiveren beroepsgroep
Daarbij verwijst de organisatie ook naar het ultimatum van 4 weken, dat FDF en Agractie hebben gesteld om te komen tot een herwaardering van de Nederlandse landbouw. "Ondanks dit ultimatum, gaat de politiek door met het saneren en demotiveren van de beroepsgroep." De nieuwe actie bevestigt het vermoeden van Tjeerd de Groot (D66) zaterdag 5 oktober in De Volkskrant, die aangeeft nieuwe boerenprotesten te verwachten.

Volgens De Groot, die met zijn oproep om de varkens- en pluimveestapel te halveren de lont in het kruitvat voor het grote protest stak, koerst het kabinet af op een sanering van de Nederlandse veehouderij. Daarbij wijst hij onder meer naar de ambitie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor het invoeren van kringlooplandbouw. "Een halvering van de veestapel is de consequentie van de visie van het kabinet." Als er voldoende geld is, kan de veestapel volgens De Groot in 2025 met de helft zijn teruggebracht. 

Boer verdient meer met minder
Bovendien moet mest dan worden gebruikt voor de akkerbouwsector en valt de import van veevoer uit het buitenland weg. Volgens hem gaan de veehouderijbedrijven die overblijven daarna wel meer verdienen. "Het perspectief dat kringlooplandbouw biedt, is dat ze in de toekomst met minder dieren meer kunnen verdienen. Beter voor hen en beter voor de natuur." Hoe deze hogere inkomsten kunnen worden behaald, meldt De Groot in De Volkskrant niet.

FDF hoopt bij het aangekondigde protest van 16 oktober ook op de steun van burgers (onder andere met auto's, bussen en vrachtwagens). "Boer zoekt burger voor actie", zo kondigt de organisatie het protest aan. "We hopen dat de burgers samen met de boeren willen gaan optrekken, we hebben elkaar harder nodig dan ooit." Ook doen vissers aan het protest mee. Agractie onderschrijft de aangekondigde actie niet als organisator.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
37 reacties
Abonnee
Teler 7 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884232/nieuwe-actie-boeren-fdf-tegen-corrupte-overheid]Nieuwe actie boeren FDF tegen 'corrupte overheid'[/url]
Leden LTO hoofdbestuur die er namens inkooporganisaties zitten eruit flikkeren!!
Boer 7 Oktober 2019
Laten we samen optrekken en niet elkaar de schuld geven. Gelukkig zijn er nog collega's die zich in willen zetten voor de sector. lto, mnv agractie FDF of op eigen titel.
Samenwerking geeft mee kracht en motivatie
Plattelandsbewoner 7 Oktober 2019
Wat ik mis in het protest is het benadrukken van de economische gevolgen voor het algehele platteland. Er wordt nu bewust in de cijfers alleen gekeken naar de agrariërs zelf (het is maar 1%...) maar als je kijkt naar de gehele gemeenschap in een gemiddeld dorp dan zullen de gevolgen veel groter zijn.
Ter vergelijking: het vliegverkeer moet groeien, anders economische ramp is de gedachte (voor de randstedeling).... Deze ramp zal groter uitpakken vrees ik.
Abonnee
vrij grof 7 Oktober 2019
Met zijn allen VOL GAS!!!
Eendracht maakt macht.
J.M. 7 Oktober 2019
Wat ik ook mis is een eerlijke verdeling van de marges in de keten, wij krijgen bijvoorbeeld op dit moment 11ct/kg voor de uien en de burger betaald ruim een euro per kilo. De redenering, de burger moet meer betalen voor zijn voedsel zodat wij een betere prijs krijgen, slaat kant nog wal, alles wat de burger meer betaald komt in de zakken van de retail en tussenhandel. Zodra wij meer betaald krijgen kunnen we ook investeren in het verduurzamen van onze bedrijven en hoeven we tevens niet uit te groeien tot de zogenaamde “mega bedrijven”.
Laten we dit ook eens duidelijk benoemen.
Herm 7 Oktober 2019
We worden gigantische bij de neus genomen, dit zal veel mensen hun baan kosten.

https://m.youtube.com/watch?v=t40rnXRe4LA&feature=youtu.be
Abonnee
pruikenmaker 7 Oktober 2019
Ik vind dat een aanvullende eis moet zijn van de FDF dat de producten in de supermarkt nooit onder de kostprijs verkocht mogen worden.
Ik vind het niet erg dat een product voor 1 euro in de winkel ligt als de marktptijs b.v. op 0,25 euro staat. Nu kunnen we verschil dat nog bevechten om het kleiner te maken.
Als het voor 0,25 euro in de winkel ligt kan niemand er meer wat aan verdienen.
Ik probeer dit als boer al jaren uit te leggen maar het lijkt wel of boeren het niet willen begrijpen.
Drikus 7 Oktober 2019
Beste Plattelandsbewoner geeft een belangrijke zaak aan . Werk gelegenheid in en om de agrarische sector is veel groter dan men aangeeft . Wat zal de economie in kleine dorpen gaan dalen als deze zaken doorgezet worden . Maar nog veel meer mensen bij industrie en overheid en aanverwante sectoren zullen hun baan verliezen . Te denken aan ,mengvoeder ,vlees industrie . meganisatie ,transport , dierenartsen , loonwerkers .verzekeringen en bankwezen ,adviesbureau s , NVWA mensen . Kleine lokale ondernemers die voor kleine zaken zoals bezine stations .ijzerwarenzaken enz. En achter deze bedrijven zitten ook weer mensen die hier weer leveren en dus stuk van afhankelijk zijn . Het is gewoon een hele puzzel die men eerst maar is moet uitpluizen voor dat men wat roept van 1% van de beroepsbevolking is in de lanbouw werkzaam En dan spreek ik nog niet over de haven overslag . En zoals Platteland zijn vrees uitspreekt sluit ik mij daar bij aan en dan denk ik dat niet alleen platteland maar heel land de klos is .
Drikus 7 Oktober 2019
De producten brengen weinig op . Deel maar uien ,aardappelenen fruit uit zodat de groot winkel bedrijven enkele dagen dit niet kunnen verkopen . Zou best eens aan kunnen slaan bij een demostratie Men wil tog hebben dat de weg naar de consument korter wordt . Dan maar rechtstreeks van de boer . Nu gratis volgende keer voor nette prijs lager dan in de winkel . Zou de aktie kunnen heten
zomer 7 Oktober 2019
Wie heeft eigenlijk de stikstof norm 0.5 bedacht of vast gesteld.
In duitsland mag, afhankelijk van de grondsoort, wel tot 200 gegaan worden.
Corné 7 Oktober 2019
boeren die gaan demonstreren laten zich als marionet gebruiken door grote bedrijven die jullie in hun macht hebben zoals leveranciers, slachthuizen, bedrijven in de zuivelindustrie etc.
Er is een stikstofprobleem, ook zijn is 25% vd boeren stinkend rijk en mega in bedrijf. Waarom gaan jullie daar niet jullie pijlen op richten? Als die 25% gaat verkleinen zijn we al een heel eind op weg met het halveren vd veestapel en het halen van de stikstof cijfers. Maar ik denk dat er belangverstrengeling liggen of die 75% is simpelweg bang het tegen die rijkere en machtiger 25% op te nemen.
Frits 7 Oktober 2019
Die 25% machtige wilde ook dat de nvv en zlto varkensbond samen gingen en zie nu geen nvv meer in de pov
W Bemelmans 7 Oktober 2019
De overheid lult mooi met de boeren mee,want met alle regeltjes
die ze opleggen hebben ze goud verdiend,daarom door gaan met
actie,s ze hebben ons lang genoeg besodemieterd.
Arnaud 7 Oktober 2019
op welke feiten baseer je dat 25% stinkend rijk is?


En de defenietie van mega is betrekkelijk, ga maar is over de landgrenzen kijken.
de bedrijven in nederland zijn bijna allemaal gezinsbedrijven.
De boei 7 Oktober 2019
Bij iedereen is de gulden veranderd in een euro.
Wanneer krijgen wij 75 eurocent voor een liter melk ?
30 jaar geleden kregen we wel 75 gulden cent voor een liter !!
De winkels moeten meer betalen voor de zuivel !!
En de consument ook,ze waarderen ons toch ?
Zo blijven de kleine bedrijven rendabel.
Guido Kleve 7 Oktober 2019
DE FABEL VAN DE MIER: TEVEEL CONTROL? KOESTER DE MIEREN!
De mier kwam alle dagen te vroeg op het werk en begon onmiddellijk te werken; zij was productief en zeer tevreden.

Haar baas, een leeuw, was verbaasd dat de mier werkte zonder toezicht.

Hij dacht: als zij zoveel presteert zonder supervisie, zou ze dan nog meer presteren onder permanent toezicht?

Hij wierf een kakkerlak die een grote ondervinding had in het superviseren en die prachtige rapporten kon opstellen.

De eerste maatregel die de kakkerlak nam was een prikklok plaatsen om het komen en gaan van de mier te registreren. Vervolgens had de kakkerlak een secretaresse nodig en een spin om het archief te beheren en de telefoongesprekken te controleren.

De leeuw was zeer tevreden over de rapporten van de kakkerlak en vroeg hem bovendien de productie in een grafiek te zetten. Het is toen dat de kakkerlak een computer en een laserprinter aanschafte en een vlieg aanwierf om de informatica te beheren.

De mier, kortgeleden nog productief en stralend, werd wanhopig van die berg papier en van al die vergaderingen die haar tijd opslorpten!

De leeuw vond dat het tijd werd om op de werkplaats van de mier een sectorverantwoordelijke aan te stellen.

Deze post werd toevertrouwd aan een krekel die, om te begonnen, een ergonomische stoel aankocht voor zijn kantoor en vast tapijt liet plaatsen. Deze nieuwe verantwoordelijke had ook een computer nodig en een assistente.

Op dit ogenblik kon de mier er niet meer om lachen en zij maakte zich iedere dag kwader en kwader. Het is toen dat de krekel zijn baas, de leeuw, er van overtuigde dat een studie van de werksfeer absoluut noodzakelijk werd. Na de werklasten te hebben bestudeerd stelde de leeuw vast dat de dienst waar de mier werkte niet meer zo productief was als vroeger.

Hij wierf een uil aan, die bekend stond als een vermaard en eersteklas raadgever, om een audit te doen en een oplossing voor te stellen. De uil liep drie maanden rond in de kantoren en stelde een enorm dik rapport op met als besluit: er is te veel vast personeel in deze onderneming. En raad eens wie de leeuw het eerst ontsloeg?

De mier natuurlijk want: “Zij gaf blijk van een tekort aan motivatie en had een houding die tot conflicten leidde”.
Knorrie 7 Oktober 2019
Guido, gij zeit unne straffen. Man, man wa moe ik lachen.
schoenmakers 1 7 Oktober 2019
ik moet er meer mee huilen, maar het is wel de realiteit, en niet alleen voor de boer, zo gaat het met alle mensen in nederland die met de handen de kost verdienen
Abonnee
Hannes 7 Oktober 2019
Als we nu weer gaan demonstreren is het dan geen idee om alle distributiecentra van de diverse supermarkten plat te leggen zodat de bevoorrading van de supermarkten stopt dan weten de mensen gelijk hoe het is om mis te grijpen bij het boodschappen doen. Ook kunnen we dan gelijk een signaal afgeven dat we al die extra eisen van de supermarkten niet meer pikken als er niet extra voor betaald word.
Arnaud 7 Oktober 2019
dat kan je doen Hannes, alleen check wel ff of je een goede rechtsbijstand hebt die een goede advocaat voor je betaald.

een voorbeeld uit Oost Duitsland waar in 2009,boeren 3dagen lang de Muller melkfabriek plat legde en een aantal boeren jarenlang een juridische procedure aan hun broek hadden geeft maar even aan dat dat geen onbezonnen actie moet zijn.


begrijp me niet verkeerd ik ben er niet tegen, maar dat je het ff weet
Lourens 7 Oktober 2019
Ik weet een goeie advocaat: zwarte kip.
Abonnee
Bildtboer 8 Oktober 2019
Verbied import van veevoer, Nederland is niet in staat om op eigen grond genoeg voedsel te produceren, gaan producent prijzen vast omhoog......
Drikus 8 Oktober 2019
Begin zelf demonstratief een markt waar je wat producten verkoopt , Die dag tegen prijzen die winkel bedrijf ook betaald . Zodat consument kan zien en beleven wat er speeld en dan de macht van winkelbedrijf kan zien .
Abonnee
Zuidboer 8 Oktober 2019
Dit is natuurlijk wel heel erg kwalijk. Ongelooflijk dat dit kan over de hoofden van de boeren heen. Dit is hetzelfde als een wedstrijd spelen waarvan de uitslag al bij voorbaat vaststaat. In en inslecht...
Abonnee
Zuidboer 8 Oktober 2019
Zie post Herm
peter 8 Oktober 2019
@ Minister Schouten,

Voor de politiek is het de plicht bij WET te regelen, dat alle voedsel wat geïmporteerd word door de huidige multinationals aan dezelfde EISEN moet voldoen als de nationale (REGELS ,WETTEN en PLICHTEN) normen voor boeren in Nederland!
8 Oktober 2019
We moeten nog een keer zo'n acties houden tegen onze toeleveranciers en afnemers, dan gaan we nog een keer wat verdienen.
Arie Weerheim 8 Oktober 2019
Ik ben een doodgewone burger die zich ernstig zorgen maakt over de hele samenleving en daarom ben ik er a.s. woensdag ook zeker bij bij de demonstratie maar nu is mijn bedoeling om een breede organisatie op te zetten waar in de boeren en burgers naast elkaar te strijden trekken
Ik heb een tien punten plan waarin de belangen van de burgers ( Boeren zijn ook burgers toch ? ) zijn opgesteld waarmee ik massaal de gewone man wil motiveren en over de streep trekken om mee te gaan doen met ons al!!!
Wie kan en wil mij daar mee helpen
Samen staan we tenslotte sterk

Graag contact via bovenstaand Gmail account

MvG Arie Weerheim
Klaiboer 9 Oktober 2019
Las net dat de provincie Noord Brabant mensen op pad gaan sturen om boeren te peilen om eventueel hun bedrijf te beëindigen. Ik roep bij deze iedereen op om hier niet op in te gaan want dit is juist wat ze willen. Verdeel en heers is een oud gezegde. Zonder dat er een concreet plan op tafel ligt gaan ze nu al proberen om verdeeldheid onder de boeren te creëren. Geachte collega's ga alstublieft hier niet op in voordat duidelijk is wat we voor mekaar kunnen krijgen. Groeten van een strijdende akkerbouwer.
Maxwell 9 Oktober 2019
Houd op met dat boeren gezeik. Ik wordt heeeeeel erg moe van dat slachtoffer rol van de boeren. Ga nu eens echt verduurzamen. Jullie zijn al die vette jaren ook erg verwend en hebben er echt een potje van gemaakt. Grootschalige fabrieks boerderijen in een kleine kikkerlandje werkt gewoon niet!!!!!!
tot hier en niet verder 10 Oktober 2019
Maxwell, ben jij die losgebroken tbs er, je verstand heeft wel dat nivieau
Klaiboer 10 Oktober 2019
Beste Maxwell misschien heb je wel gelijk dat we zeiken en veel subsidie krijgen en grootschalig zijn. Maar dat heeft maar 1 reden en dat is omdat we geen fatsoenlijke boterham kunnen verdienen met een normaal bedrijfje. En ik weet zeker als ik in het hart van veel collega's kan kijken dat ze ook liever een kleiner bedrijf willen waar ze goed de kost kunnen verdienen zonder alle subsidies en overheidsbemoeienis. Maar die zelfde overheid heeft er zelf op aan gestuurd om schaalvergroting te stimuleren om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Als we gewoon fatsoenlijke prijzen krijgen en de burgers zijn bereid om daarvoor te betalen zal er misschien iets veranderen. Dus verbeter de wereld en begin bij jezelf.
kalf 10 Oktober 2019
Die z.g.n. opkoopregeling wordt vast met pensioengelden betaald dus iedereen gaat er aan meebetalen.Alleen dat weten de politica nu nog niet.Pensioengeld verkwanseld voor het milieu.
Arnaud 10 Oktober 2019
Maxwell schreef:
Houd op met dat boeren gezeik. Ik wordt heeeeeel erg moe van dat slachtoffer rol van de boeren. Ga nu eens echt verduurzamen. Jullie zijn al die vette jaren ook erg verwend en hebben er echt een potje van gemaakt. Grootschalige fabrieks boerderijen in een kleine kikkerlandje werkt gewoon niet!!!!!!
Verwijn ff lekker van dit forum als je dat "boeren gezeik" zat bent.
jij hebt geen verstand van zaken, grootschalig is de nederlandse landbouw niet. maar daar kan jij met je verstand niet bij.
Maxwell 10 Oktober 2019
Jij vuile patjakker, ik maak zelf wel uit waar ik lees en schrijf. Ik heb meer verstand van zaken dan jij met je met zogenaamde adviezen over rechtsbijstandsverzekering
drent 10 Oktober 2019
Maxwell zeg je dat ook even tegen shell en consorten
Arnaud 10 Oktober 2019
doe ff normaal opgefokt standje. je laat jezelf behoorlijk kennen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Nieuws Stikstof

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Interview Roy Nillesen

'FDF maakt nú van verdienmodel topprioriteit'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief