Shutterstock

Nieuws Brexit

Concept-deal Europese Unie en Verenigd Koninkrijk af

17 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn het vandaag, donderdag 17 oktober, eens geworden over de concept-deal in de brexit. Dat schrijven Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, en Boris Johnson, de Britse premier, donderdag.

Dat door de onderhandelaars toch een akkoord gesloten is, is enigszins opvallend. Dit omdat de kansen op een succesvolle deal in het begin van de dag nog slonken. Dat kwam doordat de Noord-Ierse DUP-partij zei de deal in deze vorm niet te ondersteunen. Of het akkoord op steun van het Britse parlement kan rekenen, is daarom nog onduidelijk.

'Gelijke behandeling'
"Zoals de zaken er nu voor staan, gaan we er niet mee akkoord", zo laten Arlene Foster en Nigel Dodds, de leiders van de DUP-partij, donderdag 17 oktober weten. Voor de Noord-Ierse partij is het met name belangrijk dat Noord-Ierland na de brexit niet anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. 

De goedkeuring van de partij is cruciaal, want zonder die steun is er geen meerderheid in het Lagerhuis. De verwachting is dat de partijgenoten van Johnson tegen zullen stemmen, als de partij de overeenkomst afkeurt. De deal moet verder nog worden goedgekeurd door Europese leiders en ook het Europees Parlement moet er nog een mening over geven.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden