Nevedi

Achtergrond Congres Nevedi

Voederindustrie wil verder samenwerken in keten

7 November 2019 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Nederlandse voederindustrie wil de komende jaren nog verder nadruk leggen op samenwerking in de keten. Die conclusie is getrokken op het congres van Nevedi, de brancheorganisatie van voederproducenten, op donderdag 7 november in Kamerik.

Op het congres presenteerde Nevedi haar visie voor de periode 2020-2025: 'Voer voor nieuwe markten'. Uiteraard kon de organisatie niet om de huidige precaire situatie in de agrarische sector heen. Martin Grift, voorzitter van Nevedi, trapte af met de mededeling dat de diervoederindustrie maar al te graag wil meewerken aan het vinden van een oplossing voor het stikstofprobleem in Nederland.

En Henk Flipsen, directeur van Nevedi, kon het vlak voor het uitreiken van de visie niet laten een kleine sneer uit naar het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het is in ieder geval van primair belang dat we meedenken in het zoeken naar een oplossing, maar dit moet wel gebaseerd zijn op feiten en niet op aannames. Dus als je een rekeninstituut bent, moet je alles kunnen onderbouwen met feiten."

Weinig vernieuwing
Volgens Grift is de visie 2020-2025 koersbepalend voor de mengvoerbedrijven. In die nieuwe visie van Nevedi staan 2 onderwerpen centraal. Ten eerste moeten alle schakels in de keten intensiever samenwerken. Ten tweede moet samen met de overheid een beleid worden gemaakt voor de komende 10 jaar. In eerste opzicht lijkt de nieuwe visie weinig vernieuwend te zijn.

Dat beaamt ook Flipsen. "Er zijn al veel actieprogramma’s binnen de verschillende ketens opgezet, zoals Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CVV) en Duurzame Zuivelketen. Dat was een van de doelen in de oude visie, maar nu willen we dat deze ketens ook meer met elkaar gaan samenwerken. Dat is de belangrijkste verandering in deze visie."

Ministerie focust op reststromen
Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was Rob van Lint, lid van de bestuursraad, aanwezig. Van Lint verving minister Carola Schouten, die te druk is met alle zaken rondom de stikstofproblematiek. "Het is duidelijk dat de agrarische sector in Nederland de komende 10 jaar met grote veranderingen te maken krijgt, wat voorkomt uit de omschakeling naar kringlooplandbouw. We hebben in Nederland voedsel in overvloed, maar de manier waarop we dat produceren moet anders." 

Van Lint voegt direct toe dat het ministerie niet blind is voor alle programma’s die al zijn opgezet door de ketens. "En we beseffen ook dat we dit niet van de ene op de andere dag kunnen invoeren." Volgens Van Lint sluit de visie van Nevedi daar goed op aan, al heeft het ministerie nog wel een aantal eigen aandachtspunten. "De productie van humane voedselproducten lijdt altijd tot veel rest- en bijproducten. De diervoedersector is hier al de grootste afnemer van, maar wij vinden dat dit aandeel nog groter kan."

Ook ziet het ministerie van Landbouw graag dat de productie van diervoeders duurzamer wordt. "Op dat gebied focussen we ons binnen het ministerie vooral op de transportafstanden. Is het echt nodig dat bepaalde grondstoffen uit andere landen worden gehaald? Kunnen we niet meer samenwerken met onze buurlanden? Op die vragen willen we een antwoord proberen te geven", zo sluit Van Lint zijn pleidooi af.

Belangenbehartigers op 1 lijn
Dat brancheorganisatie Nevedi de nieuwe visie in goed overleg heeft opgesteld met de verschillende ketenpartijen, blijkt wel uit de reactie vanuit de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), ZuivelNL en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Die partijen zijn redelijk eensgezind. "De visie van Nevedi sluit goed aan bij ons eigen actieprogramma", zo stelt Linda Janssen, de voorzitter van de POV. Diezelfde opmerking wordt ook gemaakt door NVP-voorzitter Hennie de Haan en Janine Luten, directeur van ZuivelNL.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boerin Dieuwke 9 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884599/voederindustrie-wil-verder-samenwerken-in-keten]Voederindustrie wil verder samenwerken in keten[/url]
"Oude koek", geïnspireerd om in eerste het eigen belang te dienen. De boer staat niet voorop: het veevoer wordt fors duurder. Dan is het wel heel makkelijk om te zeggen "trots op boeren" te zijn. Wij boeren moet zich bundelen om samen voer in te kopen en zo de onderhandelingspositie drastisch te verbeteren. Nu worden we handig uitgemolken; ook door coöperaties, zoals FrieslandCampina.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden