Agrifoto

Nieuws Stikstof

Schouten: stikstofarm voer voor de korte termijn

31 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 47 reacties

Landbouwminister Carola Schouten laat de mogelijkheid doorrekenen om verplicht stikstofarm voer te introduceren in de Nederlandse veehouderij. Hierdoor kan op korte termijn de uitstoot van ammoniak wellicht dalen, waardoor ruimte wordt gemaakt voor onder meer woningbouw.

Dit meldt de NOS op basis van anonieme bronnen dicht bij het kabinet. Het kabinet heeft de hoop gevestigd op speciale enzymen die aan het veevoer kan worden toegevoegd. Deze enzymen worden geproduceerd voor chemieconcern DSM en kunnen naar verluidt en stikstofwinst opleveren van minimaal 10%. De toevoeging kan binnen een week worden ingevoerd. 

Volgens DSM hebben de enzymen geen effect op de melkproductie, maar leggen ze minder stikstof vast in de mest. Het voer wordt er wel duurder voor, maar volgens de NOS draaien de veehouders niet voor deze kosten op. Het kabinet wil deze kosten, die voor de komend periode worden geraamd op 'enige tientallen miljoen euro's' vergoeden.

Dat Schouten helemaal lijkt te vertrouwen op de enzymen, is op zich opmerkelijk. De Nederlandse veevoerindustrie (Nevedi) laat al enkele jaren onderzoek uitvoeren naar het verlagen van het gehalte stikstof en fosfor in veevoer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fosfaat is dit niet eenvoudig, liet Nevedi-voorzitter Henk Flipsen dit voorjaar al eens doorschemeren op een bijeenkomst in Fort Altena. Daar presenteerde de sector destijds een stikstofreductieplan voor de melkveehouderij.

Weinig voordeel
Het betreft overigens een maatregel om op korte termijn stikstofruimte vrij te maken voor ontwikkelingen buiten de landbouw (bouw, woningen). De landbouw zelf lijkt er afgezien van goodwill weinig voordeel bij te hebben. Een organisatie als Greenpeace was er bijvoorbeeld als de kippen bij door te roepen dat 'de boeren en natuur niet geholpen zijn' bij deze plannen van Schouten. 'Zij kiest zij ervoor om door te gaan op dezelfde doodlopende weg van technische schijnoplossingen die de onvermijdelijke keuze voor krimp van de veestapel opnieuw vooruit schuift.' 

De reactie van Greenpeace lijkt voorbarig, want de plannen van Schouten met stikstofarm voer hebben waarschijnlijk geen directe link de plannen tot het inkrimpen van de veestapel. Het opkopen van bedrijven bij Natura2000-gebieden wordt door het kabinet gezien als oplossing voor de lange termijn en is geenzins van tafel. Door nu maatregelen te nemen voor de korte termijn, lijkt tijd te te worden gekocht.

Verhogen drempelwaarde
Vertegenwoordigers van onder meer Farmers Defence Force en Agractie hebben gisteren (woensdag 30 oktober) met minister Schouten overlegd over de aanpak van de stikstofcrisis en andere kwesties. Daarbij kwamen onder meer het verhogen van de drempelwaarde aan de orde, alsmede het herzien van de doelstellingen en het aantal Natura2000-gebieden. Deze gesprekken hadden een informerend karakter en leverden dus geen toezeggingen of resultaten op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
47 reacties
Ton Westgeest 31 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884505/schouten-stikstofarm-voer-voor-de-korte-termijn]Schouten: stikstofarm voer voor de korte termijn[/url]
Wassenaar, 31-10-2019
Open brief Carola Schouten,

Carola, doe Nederland en de boeren een plezier, los de problemen op. De problemen die de politiek veroorzaakt heeft! Nu weer DSM spekken, die zelf aan de vervuiling van ons drinkwater meedoet, is geen oplossing.

Jullie moeten naar een oplossing voor de toekomst werken en niet weer een doekje voor het bloeden. Dat hebben je voorgangers allemaal al gedaan.!

Het enige wat nu nog open blijft voor het stikstofprobleem is alle "natuurgebieden" schrappen behalve het Waddengebied, de Hoge Veluwe en de Biesbosch.
Dat is de enige reële oplossing die overblijft.

Verder moet je een lange termijn visie ontwikkelen voor de Nederlandse landbouw. Ik ben het eens met mensen die zeggen dat grootschalige landbouw in een klein landje als dit niet past.

Dus het belijden van "wij stimuleren familiebedrijven" en aan de andere kant de familiebedrijven de nek omdraaien door middel van allerlei stomme regels, dat moet stoppen.!

Neem gewoon een wet aan in de kamer van zoveel dieren is wenselijk....En geef dan gewoon geen subsidie meer aan bedrijven die daar boven komen. Ik vind namelijk zelf, 20000 of 60000 varkens niet kunnen, dan vraag je om problemen! Voor de gezondheid van mens en dier.
Door je voorgangers, alle met een dubbele agenda, lijkt Nederland een bananenland geworden. We accepteren verdienmodellen die helemaal niet kunnen. Zoals het schone zand dat we verkopen aan België en de zwaar vervuilde grond die we hierheen halen om onze schone plassen te verondiepen. Wat nou PFAS!

Het volgende probleem komt er al aan, ons drinkwater! Laat grote industrieën stoppen met lozen, zoals DSM, Chemours etc. anders hebben we straks geen schoon water, alleen water met PFAS.

Stop met het subsidiëren van biomassa want de gezondheid(astma en COPD) van de Nederlanders, moet jullie toch meer waard zijn dan de heilige stokpaardjes van de "groene" politici. Buiten dat je het klimaat er niet mee redt!!!

De boerenstand is niet de oorzaak van het probleem in Nederland, hoewel dat wel gepretendeerd wordt. De politiek is het probleem. De politiek is er niet om ons te betuttelen maar op het grote geheel visie en leiding te geven...

Bij een opgraving in Helmond, waar ze weer een "natuurparkje" aan het maken zijn, zijn weer 12 boerderijen gevonden uit de Romeinse tijd. Daar kun je ook zien dat wij het probleem niet zijn, want er zijn nu nog steeds boeren. De politici uit die tijd zijn wel allemaal een kopje kleiner gemaakt.....

Ik vraag niet om het onmogelijke, ik vraag om goed na te denken en dan het juiste te doen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Het gaat zo in ieder geval niet goed en om krokodillen tranen, net als bij de STINT achteraf, zit niemand te wachten!


Thomas 31 Oktober 2019
Voldoende snijmais voeren is de snelste en goedkoopste oplossing om de stikstofuitstoot terug te dringen.
henny 31 Oktober 2019
beste Carola en alle raadgevers

Nou wordt er door u onderzocht of de boeren stikstofarm kunnen gaan voeren
Onderzoek dan ook de gezondheidsrisico's voor koe en mens voor op langere termijn .
En nu stoort mij iets mateloos de boer en zijn koeien gaan minder stikstof produceren zal ongetwijfeld een prijs kaartje aan hangen en waar willen ze dat naar toe hebben naar de bouw
NEE waar die boeren zo hard aan werken laat dat ook bij de boeren!!!
hoe krom kan iets zijn daar mag dan wel heeeeeel veeeeel geld tegen over te komen staan .
Wees wijs en
Zet schotten tussen alle sectoren en laat iedere sector het zijne doen!!!!!!
het is de boer die de problemen op mag lossen een ander gaat er mee aan de haal en vervolgens wordt de boer z'n nek omgedraaid
mijn bezorgdheid neemt hand over hand toe om dit politiek spel
Onno Breitsma 31 Oktober 2019
Met verbijstering zie ik dit paniek voetbal aan. Eens temeer word me duidelijk, dat het verschil in corruptie en lobbyen in de hoeveelheid geld zit. Waarbij bij lobbyen het meeste geld gerouleerd wordt.
Om het stilstof gehalte te verlagen in het rantsoen, hoeft DSM er niet rijl aan te worden.
Er zijn vele oplossingen, die de melkveehouders geld opleveren en geen geld kosten. Maar nee, niemand wordt gehoord, niets meegenomen. Op deze manier draait men alle innovaties in Nederland de nek om en wordt hele bevolkingsgroepen de armoede in gejaagd.
Het wordt tijd dat Rutte en Schouten met EU wetten gestopt worden en gedwongen af te treden. Wat nu gebeurd is bizar.
schoenmakers 1 31 Oktober 2019
Thomas schreef:
Voldoende snijmais voeren is de snelste en goedkoopste oplossing om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Dit willen ze helemaal niet Thomas, snijmais willen ze ook al helemaal kwijt
Cees 31 Oktober 2019
Als het niet waar is?
Boeren zus, boeren zo.

Carola, eet zelf stikstof vrij voer.
En veeg die boelshit nu eens van tafel.
Cees 31 Oktober 2019
Als het niet waar is?
Boeren zus, boeren zo.

Carola, eet zelf stikstof vrij voer.
En veeg die boelshit nu eens van tafel.
Thomas 31 Oktober 2019
@schoenmakers1
Als dat niet voldoende is dan moet de politiek en de linkse media maar eens een lesje krijgen, ze blijven alles verdraaien en uitknijpen.
Geen gegevens meer aanleveren met zijn alle.
bblogic 31 Oktober 2019
In den Haag blijven ze maar om de hete brij heen draaien, namelijk het onbespreekbaar houden van minder natura 2000 gebieden. Toch is dit de enige goede oplossing. Ook de bevolking wordt nog steeds voorgehouden dat stikstof slecht voor de natuur is, terwijl in werkelijkheid meer stikstofdepositie enkel zorgt voor een versneld herstel van de natuur die er oorspronkelijk altijd geweest is.
Cees 31 Oktober 2019
Als het niet waar is?
Boeren zus, boeren zo.

Carola, eet zelf stikstof vrij voer.
En veeg die boelshit nu eens van tafel.
schoenmakers 1 31 Oktober 2019
Thomas, hier in Brabant, heb ik begrepen dat er al gemeentes zijn die via het bestemmingsplan maisteelt gaan verbieden, oa, Tilburg is een van de eerste
schoenmakers 1 31 Oktober 2019
maar je hebt wel gelijk Thomas, enkel zou de doelen belangrijk moeten zijn, dus als ik maar 50 kg p uit mag rijden, zouden er geen verdere regels mogen zijn, als ik met dat kleine beetje toe moet komen, kan ik toch zelf het best beslissen hoe ik het doe, ik wordt vanzelf bij de oogst afgerekend, maar ze beslissen ook nog emissiearm, weerstand van sommige kanten, bodem leven kapot, uitrijdatums, als ik dit jaar mijn plantuien op 10 februari wil planten, kan ik er geen dierlijke mest oprijden, hoe ver kun je gaan met de dwang
Remco 1 November 2019
Niet voeren die troep!
Laat de bouw zijn eigen problemen oplossen!
Cees 1 November 2019
Waarom hoor ik niets meer van eendenkroos (500 ton co2 opname per ha) en hoever is de ontwikkeling van CO2 door e-colie bacteriën????

http://www.sen-foundation.org/wp-content/uploads/Paper-CO2-reductie-in-de-atmosfeer.docx-geredigeerd.pdf
Pippi 1 November 2019
Hou toch op met 'end of pipe' oplossingen voor grote milieuproblemen dat werkt gewoon niet en is als een pleister plakken op een grote etterende wond.

Hier is de echte oplossing voor alle problemen van de huidige Landbouwsysteem....Agro-ecologie.....om de doodzieke landbouwsysteem van nu weer te helpen naar een betere toekomst voor iedereen. Met de boeren voorop!

Voedselproductie die slim gebruik maakt van de natuur, die boerenkennis combineert met wetenschappelijke inzichten en die de consument en de producent dichter bij elkaar brengt – daar wordt iedereen beter van. De boer ontsnapt aan de wurggreep van bank, chemie en tussenhandelaar, de biodiversiteit neemt toe, de bodem herstelt, de productie neemt toe en de burger eet gezonder. Bovendien is deze vorm van landbouw, ook wel agro-ecologie genoemd, weerbaarder tegen klimaatverandering.

Ton Westgeest 1 November 2019
Pippi ik kom graag bij jou ook eens kijken, waar zit je met je bedrijf???
Ik word hier toch wel heel nieuwsgierig naar, hoe jij dit allemaal doet..
jan 10 1 November 2019
pipi is toetsenbord boer. Daar hebben we er heel veel van.
Lekker roeptoeteren hoe een ander het doen moet.
Boerin Dieuwke 1 November 2019
Wanneer komen wij boeren zelf met relevante oplossingen om de stikstof met 3/4 te verminderen. Jullie commentatoren verwijzen naar anderen, ja dat is makkelijk. Zo moeilijk is dat niet, slechts 3/4 reductie. Ton heeft de mentaliteit van een PvdA'er, voor niks op de eerste rij zitten c.q. natuurgebieden opdoeken. Man je bent geen knip voor de neus waard.
Ton Westgeest 1 November 2019
Dieuwke als jij niet de zelfde bent als Pippi kom ik ook bij jou graag eens kijken hoor.... Jij lijkt mij ook wel een heel interessant bedrijf te runnen, zo een bijdehand boerinnetje. Alles kringloop zeker?
Zag ik jou nou geïnterviewd worden door Pow News???
schoenmakers 1 2 November 2019
Hoeveel reductie is er al niet gedaan door de landbouw, alles op de landbouw afschuiven, lekker makkelijk Dieuwke
Boerin Dieuwke 2 November 2019
Begin eerst eens met gecoate kunstmestkorrels: sowieso min 10% kunstmest (stikstof). We geven een overload aan kunstmest, vaak ook nog op het verkeerde tijdstip: besparing van 15-20% kunstmest. Zaai ook eens klaver in: 50-100kg N per ha. Zo doe ik het; lager gebruik meststoffen, lagere kosten, bij eenzelfde opbrengst. Voor de laatste procenten meeropbrengst, moet je al 10% meer kunstmest gebruiken..
Ton Westgeest 2 November 2019
We geven een overload aan kunstmest

O Dieuwke, dat valt mij tegen van zo'n bijdehand boerinnetje, jij wist het toch zo goed! Wij strooien al 12 jaar niet meer.....

Ik moet eerlijk zeggen, het land gaat wel achteruit hoor.!
Ton Westgeest 2 November 2019
En Dieuwke, leuke naam trouwens...

Ik ben niet van de PvdA en ik wil de natuurgebieden niet opdoeken maar alleen niet meer als natuurgebied bestempelen omdat het aangelegde parken zijn die er bovendien zeer florisant bij staan!!
Pippi 3 November 2019
Sorry Ton maar ik ben iemand anders en Dieuwke is een andere persoon. Jammer hè dat meer mensen je waanideen tegenspreken Ton. Ben je ook waarschijnlijk niet gewend aangezien je wel een erg denigrerend doet over anderen en ook kleinerend tegen vrouwelijke boerin. Goed zo Dieuwke laat die chauvinistische mannen een Poepie ruiken.
En Ton helaas heb ik (nog) géén boerderij (maar heb wel agrarische ervaring) Dat komt omdat er nu alleen maar megabedrijven zijn van verwende miljoenair boeren die grond (ook dankzij banken) voor woeker prijzen verkopen. Nieuwe boeren zijn nu kansloos om een bedrijf te kunnen opstarten want geen zinnig mens gaat nu nog een miljoenen lening aan om een dure zinkende schip over te nemen.
Het was jarenlang groot, groter, grootst (met dank aan boerenlobby en vooral ook CDA en VVD)
Ja en nu gaat dat niet meer hè.
Oplossing splits mega boerderijen op in kleinere boerderijen en help zodoende meer startende boeren aan een betaalbare boerderij (in de aheo- ecologische landbouw is een akker of melkveebedrijf van ca. 12 hectare een rendabele boerderij.
Ton ga je maar eerst even verdiepen in wat Agro-ecologie landbouw inhoud voordat je alles en iedereen die anders denkt afkraakt.
Ton Westgeest 3 November 2019
in de aheo- ecologische landbouw is een akker of melkveebedrijf van ca. 12 hectare een rendabele boerderij.

Droom maar lekker verder Pippi......Dat ga je niet rendabel krijgen. Ik probeer alle ecologische en biologische landbouw te volgen en tot dusver krijg ik het idee dat het niet kan op een eerlijke manier. Zonder allerlei fratsen uit te halen.
Rendabel moet het uitgangsprincipe zijn en ik doe mijn best omdat voor elkaar te krijgen. Geen kunstmest, alles op zonne-energie, geen gas en leiding water, kringloop bemesting, enz. Zo min mogelijk footprints achterlatend...

En dan stoort het mij wel dat er Pippi's zijn die met hun praatjes alles zo goed weten, voor een ander(over CDA en VVD zijn we het wel eens). Ook dat je nog geen boerderij hebt, laat me je uit de droom helpen, dat gaat je nooit lukken......Want dan moet je aan het werk, en niet zo een beetje ook 24/7 het hele jaar rond.

Dan zul je ook wel toegeven dat betaald activistje spelen, en onder een schuilnaam dikke praat op te hangen, wel heel makkelijk is!!
Piet 3 November 2019
Ton, ik kom regelmatig bij een mooi varkensbedrijf op de Veluwe met 20.000 varkens op meerdere locaties. Geheel zelfvoorzienend in energie door biomassa van dezelfde Veluwe. Stallen welke 85% ammoniak- en geurreductie bereiken. Probeer als koeboer hier van te leren en ga eens aan de slag in plaats van belerende verdeel en heers briefjes op te stellen. Succes ermee.
Pippi 3 November 2019
Beste Ton en anderen die helaas, tegen beter weten in, nog steeds rotsvast geloven in de huidige intensieve grootschalige kunstmatige (kunstmest/bestrijdingsmiddelen) en business as usual landbouwmodel kan ik alleen maar het volgende zeggen....We zullen zien wie uiteindelijk gelijk krijgt. Mijn vertrouwen in een omschakeling naar een ECHT duurzame biologische/Agro-ecologie landbouwmodel tegen jullie behoud van de huidige gangbare landbouwmodel.
Maar één ding durf ik zeker te zeggen en dat is dat de landbouw toch uiteindelijk de weg zal gaan bewandelen die ik in de mijn argumenten onderschrijf. Daar durf ik een boerderij op te wedden.
Jullie kunnen het tij niet meer keren. De harde verduurzaming in de landbouw zal hoe dan ook plaatsvinden en o.a. leiden tot een inkrimping van de Nederlandse veestapel van minimaal 50%.
Geloof me of niet. Dat interesseert me niet echt.
Alleen zal het echt jammer zijn dat door jullie eigen koppigheid en struisvogel gedrag jullie eigen bedrijven kopje ondergaan en dat meen ik oprecht. Help jezelf en kijk naar de alternatieven want die zijn er wel en zullen jullie ook helpen. Anders ben je bedrijf binnenkort kwijt en dat wil niemand natuurlijk!!!
schoenmakers 1 3 November 2019
Bijdehante Pippie, je weet totaal niet waarover je praat, ga bij ton in de les, jij bent van een andere planeet, blijf daar, en ga ons niet met jou vergif uitroeien
Boerin Dieuwke 3 November 2019
Jammmer dat boeren als Ton vastzitten in structuren van de vorige eeuw. Verzuur niet mannen, denk na over fouten en verander. De omstandigheden zijn echt gewijzigd. Ik zou de moeder van Pipi kunnen zijn, maar ik geloof in haar missie. Groot, groter, grootst is geen oplossing. Het gaat om kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Daarom heb ik een goed inkomen uit mijn boerenbedrijf.
Jan 3 November 2019
Pippi en Dieuwke zijn één en dezelfde. Mislukte zolderkamer typmiepen zonder sociaal netwerk. Best sneu.
Gert 3 November 2019
Zeker sneu wanneer je alleen nog met jezelf communiceert. Voor eenzaamheid zijn geloof ik wel speciale telefoonnummers.
Boerin Dieuwke 3 November 2019
Heel zielig mannen. Alleen maar verwijten, geen oplossingen. Verzuurt. Zouden singles kunnen zijn.
verwarende tijden 3 November 2019
politiek anno 2019
denken in papieren problemen
en idiote oplossingen
hier drie stappen voor de korte termijn

stap 1 Duitse stikstof norm invoeren

stap 2 niet wegsaneren van bedrijven maar betalen van luchtwassers in de buurt van natura 2000 gebieden en zo snel mogelijk plaatsen

stap 3 accepteren dat afgegraven hoog veen voor turf langzaam weer terugkeert in zijn oorspronkelijke staat voedselrijk dus
Ton Westgeest 3 November 2019
Jullie zijn echt kansloos.....Dieuwke en Pippi. Ik geef steeds oplossingen, maar als je zo vol bent van je zelf.....Ja dan wil je het niet horen!

Het is net als toen jullie geïnterviewd werden door Pow News, toen wisten jullie niet eens waar je voor demonstreerde! Je kon alleen maar proberen de camera uit z'n handen te slaan.... Très triste!!!!
drent 3 November 2019
blijft vreemd on je vee op het spel te zetten met ander voer alleen om de bouw weer verder te laten gaan, saldo blijft 0 en ik geloof ook niet dat dat een oplossing is
Ton Westgeest 4 November 2019
Allemaal ff kijken, onze linkse achterban, maar ook Carola Schouten!!!!

https://youtu.be/hmokfouxQQ8
Sjaak 4 November 2019
Pipi niets houd je tegen om je plannen uit te werken. En als je claims inderdaad kloppen zal jouw manier van landbouw beter zijn. Ik zou zeggen begin maar met sparen koop een stukje land dit is echt niet onmogelijk en doe gewoon je ding. Als je nu al de handoek in de ring gooit vanwege een paar externe factoren (het ligt allemaal aan anderen, de grond is te duur, het zijn de banken, het zijn de megaboeren, subsidies) wordt het inderdaad lastig. Ik hoor veel mensen over voedselbossen, permacultuur, Agro-ecologie maar ik zie er gewoon weinig van. Denken in oplossingen en optimistisch proberen te blijven! Waar je nu voor predikt is onteigening van grond op basis van aannames erg heftig. Besef wel dat boerenfamilies generatie op generatie het land bewerken en dat land voor de meeste boeren ook emotie is. Dus handen uit de mouwen en ga ervoor niets houd je tegen. Als je nu begint met 80 uur per week werken heb je in een jaar je eerste hectare bij elkaar gespaard.
Boerin Dieuwke 4 November 2019
Constructief advies Sjaak! Handen uit de mouwen Pipi. Dat geldt voor elke boer of boerin trouwens.
Dirk 4 November 2019
Dieuwke, je vergist je. Je had nu weer pippi in moeten typen. Of is dat al te moeilijk voor je?
Pippi 7 November 2019
Goed advies Sjaak. Ik ben er al mee bezig geloof me. Voor alle duidelijkheid voor mensen die gek genoeg denken dat ik dezelfde persoon ben als Dieuwke sorry dat is niet zo. Ik ben een man!!!
Ik deel echter veel van haar standpunten. Top vrouw. Zij begrijpt het tenminste.
Ook de CDA begrijpt het nu ook. Dat het niet langer zo door kan gaan.
Wat gaan jullie nu doen??? Allemaal op extreem rechtse partijen stemmen??? PVD of FVD Denken jullie echt dat Wilders of Baudet voor de boeren zullen opkomen. Wel nee. Ze weten niet eens het verschil tussen een schaap en een geit. Is simpel weg domme populistische stemmingmakerij.
Pippi 7 November 2019
En trouwens nogmaals voor alle duidelijkheid ik ben niet voor onteigening van boerderijen of zo, en helemaal niet voor het opdoeken van eeuwenoude boerenbedrijven!! INTEGENDEEL ik kom met gedegen en reële oplossingen voor een knellende probleem
schoenmakers 1 7 November 2019
maar jij bent er wel voor dat geen enkel boer nog uit zijn producten nog een inkomen kan halen
rudi 12 November 2019
ik denk idd dat als er nu verkiezingen gehouden zouden worden het gros van de boeren op fvd of pvv zou stemmen. maar niet alleen boeren. de vermeende stikstof crisis raakt heel werkend Nederland. ik verwacht dat de groene partijen een flinke stap terug gaan doen. de wal keert het schip!
ikke 13 November 2019
Net een fosfaat tekort opgelost in de veestapel. kunnen we nu op een stikstoftekort wachten. Maar eraan gaan we
Abonnee
Vrij grof 14 November 2019
Natura 2000 beheerders zouden in de gevangenis moeten, zij doen nl. Niets on te helpen bij de z.g. stikstof uitstoot.
Als zij hier zo een groot probleem in zien moeten zij hun gebieden inrichten met planten en bomen die meer stikstof opnemen dan nu.
Haal alle eiken weg en zet daar wat voor terug dat meer stikstof opneemt.
Het afplaggen ontbossen en verschralen van natuurgebieden zou strafbaar moeten zijn.
Ook het verbranden van biomassa (hout) zou verboden moeten worden maar word nu zelf gepromoot en gesubsidieerd.
Laat de natuur zijn gang gaan want die lost de problemen zelf wel op.
Het duurt wel een poos maar het gaat al miljarden jaren goed.
Misschien wat kort door de bocht, maar denk er maar eens over na.
Ton Westgeest 14 November 2019
Langs de hele Nederlandse kust is de "natuurgekte" al jaren toegeslagen, zelfs op de wadden eilanden... De duinen die decennia met helmgras, bomen en struiken zijn aangeplant, moesten weer gaan stuiven van de biologen en de linkse rakkers. Voor honderden miljoenen is de bovenlaag afgegraven en ja, het stuift weer....

Maar het neemt geen CO2 meer op en nu gaan ze stikstof meten op de plekken in de duinen waar ze het gras en bovenlaag gestort hebben.
De mensen vroegen zich af hoe komt, terwijl het haast altijd westenwind is, dat er te veel stikstof in de duinen is.....

Jesse Klaver stond daar, op Nieuwsuur, midden in het zand bij Duindorp, hij stond daar te beweren dat dat een Natuurgebied moest blijven....

Hoe krijg je een ontwrichte natuur??? Door een ontwrichte overheid!!!

We moeten nu ook E10 tanken in plaats van Euro95. Mijn auto kan daar niet tegen en gaat daarvan stuk. waarom eigenlijk???

De overheid claimt dat bio-ethanol helpt bij het behalen van de klimaatdoelen!!!! Een liter bio-ethanol geeft een uitstoot van 1,5 kilogram CO2!!!!

Hoe krijg je een ontwrichte natuur? Door een hele stomme overheid!!!
Mozes 17 November 2019
Ik mag hopen dat dit geen reële vraag is, maar toch:

1. Wat is de grondslag van de stikstofnorm, welk enorm gevaar kunnen wij voorkomen?
2. Als niemand hierover begint, moet dit de oorzaak zijn:

Lobbycratie

Iedere werkende Nederlander lost dagelijks zijn problemen op om geld te verdienen voor Den Haag, zij hebben geen lobbyisten van banken met landen zonder eigen vermogen die boerengrond willen gebruiken als Bouwgrond.

Moeilijk?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Ruwvoer

Aanbod goede snijmaïs houdt niet over

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Analyse Ruwvoer

Bijproduct worden steeds vriendelijker voor kopers

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden