Chris Ioannou / Shutterstock.com

Nieuws Britse verkiezingen

Monsterzege voor Johnson in Britse verkiezingen

13 December 2019 - Kimberly Bakker - 5 reacties

De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben geresulteerd in een monsterzege voor de Britse premier Boris Johnson. De Conservatieve Partij behaalde de meerderheid en krijgt naar verwachting 365 van de 650 zetels in het Lagerhuis. Oppositiepartij Labour heeft deze verkiezingen maar liefst 42 zetels moeten inleveren.

Nu Johnson de absolute meerderheid in het parlement heeft behaald, wil hij zijn brexit-akkoord hoogstwaarschijnlijk volgende week al in stemming brengen in het Lagerhuis. Als alles dan volgens plan verloopt, verlaten de Britten vrijdag 31 januari de Europese Unie. Wel moet Johnson dan nog in onderhandeling met Brussel over een handelsverdrag met de Europese Unie en die moet binnen 1 jaar in werking kunnen treden.

Nederlaag voor oppositiepartij
Terwijl Johnson kon genieten van zijn monsterzege, kreeg oppositiepartij Labour te maken met een verpletterende nederlaag. De partij boekte het slechtste resultaat sinds 1935 en komt naar verluidt uit op 203 zetels, een verlies van maar liefst 42 zetels. Als gevolg van dit slechte resultaat heeft partijleider Jeremy Corbyn zijn vertrek aangekondigd, al meldt hij daarbij wel voorlopig nog te willen blijven zitten.

De komende tijd wil Corbyn gebruiken om na te denken over de oorzaken van de nederlaag. Of hij daarin wordt gesteund, is echter onzeker. Binnen de partij gaan namelijk geluiden op die aandringen op een onmiddellijk vertrek van de partijleider. Echter, de opvolger staat niet direct klaar. Ook is het door interne partijregels niet eenvoudig om de partijleider meteen weg te werken.

Referendum over onafhankelijkheid
Naast de Conservatieven, boekte ook de Scottish National Party een fikse overwinning. De partij won maar liefst 48 van de 59 Schotse zetels in het Lagerhuis. Nicola Sturgeon, partijleider van Scottish National Party, heeft al gemeld in Schotland een nieuw referendum te willen houden over de onafhankelijkheid. Volgens haar heeft Johnson geen mandaat gekregen om Schotland uit de Europese Unie te halen. In 2015 bleek eveneens dat het land tegen een vertrek uit de Europese Unie is.

Partij Aantal zetels Verschil
Conservative 365 +67
Labour 202 -42
Scottish National Party 48 +13
Liberal Democrat 11 -10
Democratic Unionist Party 8 -2
Sinn Fein 7 +-0
Plaid Cymru 4 +-0
Green 1 +-0
Overige partijen 4 -25
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
hans 13 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885022/monsterzege-voor-johnson-in-britse-verkiezingen]Monsterzege voor Johnson in Britse verkiezingen[/url]
Trump, Brexit (nu dus ondubbelzinnig bevestigd),
tijd voor de overige westerse landen om ook snel korte metten te maken met lang zittende, mensen belazerende figuren en partijen.
Ton Westgeest 13 December 2019
Ja hans, maar hoe gaan we dat ff gauw regelen??? In GB waren ze er helemaal klaar mee!! Hier nog niet.....hier zijn ze nog niet zo ver en de gekkies hebben nog de overhand!!!
hans 13 December 2019
Laat het land aan de gekkies,
of probeer toch de mensen die wel wakker zijn (meer dan je denkt) te verenigen, en niet uit te laten spelen door een mmv de media bedachte 2-strijd.
Hans 13 December 2019
Triest dat wij achter blijven met een dictatoriaal Brussel.
Samenwerking is prima. Maar een eenheidsworst door Brussel gecreëerd is zeer onwenselijk.
Mozes 14 December 2019
Er zijn meer mensen die wakker zijn, anders hadden ze allen op groen links gestemd.

Huidige partij is slechts de minst rotte appel, derhalve ruttend.

Tijd dat de Haagse obers niet voor onverkozen Europese leiders kiezen maar voor een Nederlandse democratie met Referenda, (mag hopen dat onze onverkozen burgemeesters meegenomen worden).

In het meest gunstige geval kunnen ze niet anders en liggen ze s'nachts wakker van onze cultureel verbrande toekomst door onhaalbare normen en doelgerichte probleemimplementatie, hetgeen ik echter ten zeerste betwijfel.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden