Stuart Boulton / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Voor Johnson is een nipte zege niet genoeg

12 December 2019 - Joost Derks

Ondanks alle media-aandacht staat de uitslag van de Britse verkiezingen eigenlijk al vast: de Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson wordt wederom de grootste. Of is er stiekem meer aan de hand dan het lijkt?

Bij de Britse verkiezingen van donderdag 12 december staat heel veel op het spel. Wordt de brexit binnen enkele weken toch nog doorgevoerd, of komt er een tweede referendum? Het moet echter wel heel raar lopen als de Conservatieven van premier Johnson niet als grootste partij uit de bus komen. Uit alle peilingen komt naar voren dat de Conservatieve Partij een duidelijke voorsprong heeft op Labour. Sinds Johnson half juli als premier aantrad, is dat verschil zelfs alleen maar groter geworden. Het pond heeft met de rally van ruim 11% in de afgelopen 4 maanden een flink voorschot genomen op een Conservatieve zege. Een nipte overwinning is echter niet genoeg.

Hoofdpijndossier
Als Johnson het straks voor het zeggen krijgt, dan stapt Groot-Brittannië binnen enkele weken uit de Europese Unie. Daarmee is het brexit-dossier echter nog niet gesloten. Johnson heeft namelijk met regeringsleiders in Europa afgesproken dat er voor eind 2020 een handelsakkoord moet zijn gemaakt. Volgens onderhandelaars is die planning te ambitieus. De kans is groot dat Johnson in de loop van komend jaar om wat extra tijd moet vragen, zodat we opnieuw terecht komen in een schaakspel van uitstel en onzekerheid. Als de Conservatieve Partij wel de grootste wordt, maar geen absolute meerderheid haalt, komen de twijfels zelfs al een stuk eerder en harder opzetten.

Het gaat lastig worden voor Johnson om een partij te vinden die mee wil werken. Dat komt onder meer doordat de Conservatieven coalitiepartner DUP hard lieten vallen, toen het er eerder naar uitzag dat ze brexit door konden drukken. Om de regie te houden, moet de partij van Johnson dus een meerderheid halen in meer dan de helft van de 650 kiesdistricten in Groot-Brittannië. Volgens de peilingen krijgt de premier circa 43% van de stemmen. Maar, in 2015 lukte het David Cameron met slechts 36,1% van de stemmen (kortom: met de steun van minder dan 4 van de 10 kiezers) toch een meerderheid van 330 zetels binnen te slepen. Het is voor Johnson te hopen dat hij ook een dergelijk kunststukje uithaalt, want anders kan de oppositie al zijn voorstellen blokkeren en wordt hij vleugellam.

Schrap zetten voor teleurstelling
Voor het Britse pond lijkt (na de opleving van de afgelopen weken) het mooiste er wel af te zijn. Eerder deze week werd bekend dat de groei van de Britse economie in de periode tussen begin augustus en eind oktober is stilgevallen. Als Johnson geen absolute meerderheid haalt of wanneer Labour wint, dan wordt het economisch plaatje nog minder fraai. Dat lokt ongetwijfeld een renteverlaging uit bij de Bank of England, wat het Britse pond minder interessant maakt. Ook bij een klinkende zege van Johnson is er na de stijging van de afgelopen maanden weinig ruimte voor een opluchtingsrally. Het lijkt een kwestie van tijd voordat duidelijk wordt dat een handelsakkoord voor eind volgend jaar onhaalbaar is. Voorlopig lijkt 2020 dan ook niet het jaar van het pond te worden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox