Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

FDF broedt wederom op groot boerenprotest

5 Februari 2020 - Wouter Baan - 9 reacties

De berichten dat het kabinet honderden miljoenen steekt in het opkopen van boerenbedrijven, zijn bij Farmers Defence Force (FDF) in het verkeerde keelgat geschoten. De boerenbeweging overweegt volgende week een grote protestactie te organiseren. Ook Agractie maakt zich grote zorgen en denkt aan acties.

Haagse bronnen lieten gisteren weten dat het kabinet van plan is om €350 miljoen beschikbaar te stellen om veebedrijven in de buurt van Natura2000-gebieden op te kopen, om zodoende stikstofreductie te realiseren. De plannen worden waarschijnlijk vrijdag via een Kamerbrief wereldkundig gemaakt.

FDF maakt zich grote zorgen om de inhoud van de brief en zinspeelt op protestactie, zo valt te lezen in een bericht op een van de whatsapp-kanalen van hun. Boeren worden alvast opgeroepen om volgende week de agenda vrij te houden voor een grote actie met trekkers. Een concrete datum is nog niet genoemd.

Overleg met kabinet
Toevallig vergaderen het Landbouw Collectief en premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten vandaag (woensdag) in Den Haag over de stikstofplannen. Dit kan mogelijk nog een andere kijk op de zaak geven. Aanvankelijk zou FDF vandaag een groot Haags protest organiseren, maar dat is vorige week uit tactisch oogpunt gecanceld. Daarbij werd toen al wel aangegeven dat er mogelijk vervolgacties zouden komen. Desondanks zijn vandaag wel enkele boeren afgereisd naar Den Haag om hun stem te laten horen, zo melden regionale media op Twitter. 

Ook Agractie Nederland meldt zich 'grote zorgen' te maken op het voorgenomen kabinetsbeleid. De organisatie zegt de gesprekken van het Collectief en de brief die minister Schouten gaat sturen naar de Tweede Kamer af te wachten. "Wij volgen dit nieuws op de voet en beslissen, aan de hand van de inhoud van de kamerbrief op vrijdag, of we volgende week in actie komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Oude rot 5 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885768/fdf-broedt-wederom-op-groot-boerenprotest]FDF broedt wederom op groot boerenprotest[/url]
Het momentum voor groot massaal trekkerprotest is voorbij!
Sambucs 5 Februari 2020
Als we als sector afhankelijk waren van de LTO dan zijn we over 15 jaar allemaal gesaneerd of parkwachter.
Je kunt zeggen wat je wilt, maar FDF staat tenminste achter hun werk en idealen.
hosternokke 5 Februari 2020
kolder gewoon gaan opkomen voor je belangen der is geen weg terug !!!!
roel 5 Februari 2020
350 mln lat me niet lachen! kan je geen eens 1000 koeien ( incl land ) mee uitkopen man man wat een verstand in dit land zeg. word tijd dat daar eens flink puin geruimd gaat worden.
wim 5 Februari 2020
het gaat niet om een fooi krijgen, maar om die debiele stikstofnorm die omhoog moet! er wordt alleen maar gekeken waar men politiek mee wegkomt! niet naar echte oplossingen!
wim 5 Februari 2020
het gaat niet om een fooi krijgen, maar om die debiele stikstofnorm die omhoog moet! er wordt alleen maar gekeken waar men politiek mee wegkomt! niet naar echte oplossingen!
varkensboer 5 Februari 2020
op welke afstand wíllen ze dan bepalen om boeren op te kopen van nature 2000 gebieden.
Krulstaart 5 Februari 2020
Ik neem aan binnen 400 meter van een natura 2000 gebied, want dat is de afstand waarbinnen NH3 neerslaat.
Jos 5 Februari 2020
Alles draai om grond boeren uit kopen om bomen te zetten huizen te bouwen windmolens zetten wegen aanleggen en een stukje natuur
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden