Shutterstock

Nieuws FAO voedselindex

Voedselprijs daalt, komt dit door het coronavirus?

9 Maart 2020 - 3 reacties

De voedselprijzen zijn de afgelopen maand februari gedaald, zo blijkt uit de prijsindex van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Wat voor rol heeft het coronavirus hierin gespeeld?

De voedselprijsindex bedroeg in februari gemiddeld 180,5 punten. In vergelijking met januari is dit een daling van 1,9 punten en daarmee een afname van 1%. Deze daling was de eerste maand-op-maand daling na een doorlopende stijging in de afgelopen 4 maanden. De prijzen van de graan- en vleesprijsindex zijn gedaald, de prijsindex van zuivel is daarentegen gestegen.

Tarweprijzen
De graanprijsindex is in februari gedaald met 0,9% ten opzichte van januari. De prijzen van bijna alle belangrijke granen daalden in februari, alleen de prijs van rijst is niet gedaald. De tarweprijzen waren als gevolg van aanhoudende goed bevoorrade markten lager. Maar ook de negatieve impact op de vraag als gevolg van de uitbraak van het coronavirus droeg bij aan de prijsdaling.

De vleesprijsindex is met 2% gedaald. De internationale prijzen van schapenvlees zijn in deze maand het meest gedaald. Daarna volgen de prijzen van rundvlees als gevolg van een verminderde invoer vanuit China. Ook de huidige importvraag naar varkensvlees verminderde, maar een krapte aan aanbod vanuit Europa bracht een marginale stijging in de prijzen.

Stijgende prijsopgaven voor kaas
De zuivelprijsindex ging in februari met 4,6% omhoog. Deze index is hiermee voor de vierde opeenvolgende maand gestegen. Daarmee zijn de zuivelprijzen 9 procentpunten hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging is afkomstig van de gestegen opgaven voor kaas met maar liefst 10,6%. Deze stijging vond plaats ondanks het feit dat de verkopen van melkpoeders naar China zijn vertraagd. De vrachtafhandeling in havens vertraagde daar namelijk door de invloed van het coronavirus. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
gewone boer 9 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886127/voedselprijs-daalt-komt-dit-door-het-coronavirus]Voedselprijs daalt, komt dit door het coronavirus?[/url]
de beurs is in een dag met 7,7 procent gedaald
down under 10 Maart 2020
En de beurs bepaald de voedselprijs @gewone boer?
Wammes 10 Maart 2020
Wat is een ousoer?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijsindex staat op hoogste niveau sinds 1990

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox