Shutterstock

Nieuws Financieel

Rabobank neemt belang in insectenproducent

11 Maart 2020

Rabo Corporate Investments, de investeringstak van Rabobank, heeft een belang genomen in de Brabantse insectenproducent Protix. Met het geld wil het bedrijf de productie van insecten in Nederland als grondstof voor dier- en visvoer opschalen en de internationale expansie versnellen.

Hoeveel geld Rabo Corporate Investments in Protix steekt, is niet bekend gemaakt. Protix kweekt insecten voor de winning van eiwitten en vetten uit larven van de zwarte soldatenvlieg. Deze eiwitten en vetten worden voerproducten gebruikt als grondstof in dier- en visvoer.

Protix claimt hiermee duurzamere ingrediënten voor voeders te hebben met een hogere toegevoegde waarde dan bijvoorbeeld soja- en vismeel.  De insecten worden gevoed met plantaardige reststromen uit de omgeving. Op deze manier sluit de voedselkringloop, stelt Protix.

Leiderschap uitbouwen
Het bedrijf heeft vorig jaar juni een nieuwe fabriek geopend in Bergen op Zoom, waar meer dan €40 miljoen is in geïnvesteerd. Hiermee wil Protix haar koploperpositie wereldwijd uitbreiden. “Wij willen ons leiderschap in deze nieuwe industrie internationaal uitbouwen”, vertelt Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix, in de verklaring. "Ook voor veehouders biedt de insenctenkweek kansen", zo vertelde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) destijds bij de opening.

Volgens Joost Vogels, Investment Manager van Rabo Corporate Investments, draagt de insectenproductie bij aan het produceren van voldoende duurzaam voedsel en het verminderen van voedselverspilling in de hele keten. "Protix draagt met het circulaire karakter van insectenproductie bij aan een oplossing op beide uitdagingen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Directeur Food&Agri

Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet

Nieuws Rabobank

Lagere winst Rabobank, krediet food & agri groeit

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina wil boerloos verbreden in eiwit

Nieuws Melkveehouderij

Rabobank: melkprijs blijft kunstmatig op niveau

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox