Dimitrije Ostojic / Shutterstock.com

Nieuws Rusland boycot

Rusland: boycot blijft, procedures eenvoudiger

24 Maart 2020

Rusland vereenvoudigt vooralsnog alleen procedures voor de import van dierlijke en plantaardige producten. De kans is klein dat de importsancties worden opgeheven, concludeert Meeuwes Brouwer, de Nederlandse landbouwraad in Moskou.

“Maar in Rusland weet je het maar nooit”, schrijft Brouwer in een brief aan diverse Nederlandse sectororganisaties. De Nederlandse ambassade volgt en rapporteert samen met de vertegenwoordigende EU-delegatie in Moskou de kwestie nauwlettend.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en vleesverwerker Vion sluiten zich aan bij deze mededeling en laten ook weten dat op korte termijn de Russische tegensancties niet worden opgeheven. Deze sancties werden in de zomer van 2014 van kracht als tegenmaatregel voor de EU sancties, ingesteld vanwege de MH17 ramp en de situatie in de Krim.

Veterinair en fytosanitair
Op donderdag 19 maart kondigde de Russische premier Mikhail Mishustin een versoepeling van de invoer aan als gevolg van de coronacrisis. Hij verwees in zijn toespraak naar ‘essential restricted goods’ (en niet naar ‘sanctioned goods’). Ook noemde hij de uitbreiding van het aantal green corridors, het reduceren van invoertarieven en versoepeling van de veterinaire en fytosanitaire procedures als voorbeeld. Russische media interpreteerde dit als het tijdelijk versoepelen van de boycot.

Brouwer: “Wat betreft veterinaire en fytosanitaire procedures hebben de Russische autoriteiten al laten weten dat, vanwege het beperkt aantal vluchten en de druk op het logistieke systeem, een kopie van het fytosanitaire en veterinaire certificaat bij aankomst volstaat in plaats van het origineel.”

Decreet uit 2010
De term ‘essential goods’ in de toespraak van de premier is echter blijven hangen, met als effect dat in het inofficiële circuit afgelopen dagen verwezen werd naar Russische wetgeving (decreet) van juli 2010. In dit decreet wordt namelijk gerefereerd aan een lijst van ‘essential goods’, waaronder producten als consumptieaardappelen, boter, vlees en bepaalde soorten groeten en fruit.

Rusland heeft vanwege de coronacrisis haar export van bewerkte graanproducten (zoals bloem en ontbijtgranen) vanaf 20 maart tijdelijk voor een periode van 10 dagen verboden. Tarwe en gerst blijven hierbij buiten schot. Vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten lieten afgelopen dagen aan de bevolking weten dat de Russische Federatie de komende maanden over voldoende voorraden voedselproducten beschikt, aldus Brouwer in het schrijven aan de Nederlandse sectororganisaties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox