Eigen foto

Interview René van 't Riet

'Transparantie is trigger voor handel'

11 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Een ultieme kans om Nederlandse landbouwproducten wereldwijd in de etalage te zetten. Zo bestempelt René van 't Riet van DCA-Markets de overeenkomst met Dow Jones om data en content te distribueren. Een vergelijkbare deal werd eerder gesloten met Reuters.

DCA-Markets, net als Boerenbusiness.nl onderdeel van de DCA Groep, maakte dinsdag bekend een overeenkomst gesloten te hebben met het Amerikaanse Dow Jones Inc. Het nieuws volgt op de berichtgeving van eind maart, toen de samenwerking met Refinitiv (Reuters) werd aangekondigd. Wat betekenen deze deals precies en wat levert het op? Daarover spreken we René van 't Riet, manager van DCA-Markets.

Wat houden de deals met Dow Jones en Reuters in?
"Met de overeenkomsten die we gesloten hebben, krijgt de marktdata en content van DCA een wereldwijd platform. Boerenbusiness, het onafhankelijk mediakanaal van DCA, is vooral sterk in de sectoren akkerbouw, zuivel, varkens/vlees, en voer. Voor deze markten maken we belangrijke content en daar is wereldwijd vraag naar. Daarnaast verzorgt DCA-Markets inmiddels zo'n 80 eigen agrarische noteringen, oftewel benchmarks. Belangrijke informatie die ook in landen als Chili, China en Japan graag gebruikt wordt. Door de prijzen mondiaal transparant te maken, wordt de informatie ook waardevoller."

In hoeverre groeit daarmee het bereik van DCA en Boerenbusiness?
"Boerenbusiness zelf heeft zo'n 35.000 abonnees. Onze content wordt straks in diverse talen vertaald door Factiva. Dit platform van Dow Jones heeft een bereik van 1,1 miljoen gebruikers in 200 verschillende landen en 28 talen. Daarnaast bedient Refinitiv van Reuters nog eens 400.000 eindgebruikers in ongeveer 190 landen. De PR-waarde van deze deals is dus enorm. Daarnaast hebben partijen als ING en Rabobank aangegeven de content – via Dow Jones – te gebruiken voor hun analyses. Er is dus ook nog sprake van een sneeuwbaleffect."

Dat is mooi nieuws, maar wat levert het agrarisch ondernemers op?
"De boerensector in Nederland als geheel profiteert hiervan. Onze producten komen hiermee wereldwijd in de etalage te staan. Vergelijk het met de aanbiedingen van Albert Heijn op de achterpagina van een landelijke krant. Daarmee wordt voor een breed publiek duidelijk welke producten er te koop zijn, van welke kwaliteit en tegen welke prijs. Met het bereik van Dow Jones en Reuters komt agrarisch Nederland in de picture bij handelspartners over de hele wereld."

Waarom is het zo belangrijk dat marktinformatie wereldwijd uitgewisseld wordt?
"Transparantie in de markt is een belangrijke trigger voor de handel. Daarbij is prijs een belangrijke factor. Om tot een juiste prijsvorming te komen, is het handig om een benchmark te hebben. Voorts is het belangrijk dat informatie hieromtrent op 1 plek beschikbaar is. Dat maakt het efficiënt voor gebruikers en leidt tot meer handel."

Zitten er nog meer samenwerkingen in de pijplijn?
"Vanuit DCA-Markets blijven we kijken naar mogelijkheden om onze content een nog breder platform te geven. Zo zijn we nu ook heel druk bezig met de uitrol van informatiesystemen. Hiermee kunnen partijen in de agrarische markt, zoals leveranciers en handelspartijen, relevante marktdata ontvangen en zelf distribueren naar hun klanten. Een kans om met kennis de juiste klanten aan je te binden. Juist in een markt waarin komende jaren veel bedrijven zullen afvallen is dat van essentieel belang. Boeren die blijven, binden; daar gaat het om."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden