Shutterstock

Nieuws Klimaatverandering

Vrijhandel belangrijk in strijd tegen voedseltekort

20 Juli 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

Vrijhandel kan honger in de wereld door veranderingen van het klimaat voorkomen. Tot deze conclusie komt onderzoek van het Oostenrijkse International Institute for Applied System Analysis (IIASA), dat is gepubliceerd in Nature Climate Change. 

De IIASA concludeert dat regionale voedseltekorten kunnen worden opgevangen door de internationale handel, waardoor hongersnood kan worden voorkomen. Dit is alleen mogelijk als alle beschermingsmaatregelen rondom de internationale handel, zoals invoerrechten en dergelijke, worden opgeheven, zo meldt het instituut in een verklaring. 

Het onderzoek van de IIASA is grotendeels bedoeld om te laten zien dat het effect van klimaatverandering op de wereldwijde beschikbaarheid van voedsel niet onderschat moet worden en dat vrije(re) internationale handel hier een belangrijke rol in kan spelen. Het onderzoek komt midden in een periode dat er ook andere scenario's worden geschetst, waarbij de wens van een meer duurzame productie wordt gekoppeld aan kringloopeconomie en zelfvoorziening. Pierre Berntsen, directeur agrarische zaken bij ABN Amro, heeft dit vorige week bij Boerenbusiness toegelicht.

Vrije internationale handel
Volgens het team van onderzoekers van het IIASA is het terugkeren naar een zelfvoorzienende samenleving niet de juiste oplossing. Hoewel het noordelijk halfrond waarschijnlijk weinig te maken krijgt met hongersnoden en ondervoeding, is dat in de Sub-Sahara en gebieden in Zuid-Azië een ander verhaal. Als er geen aanpassing wordt gedaan in de huidige handelsintegratie, krijgen deze gebieden te maken met voedseltekorten, aldus de onderzoekers.

Met (meer) vrije handel kan dit probleem (grotendeels) oplossen. Als regio's waar bijvoorbeeld granen en maïs goed groeien, zoals in Europa en Amerika, hun productie opvoeren, kunnen zij het overschot gebruiken om te verhandelen naar de gebieden die kampen met voedseltekorten. Door de klimaatverandering lopen deze gebieden het risico dat zij niet langer het maximale van hun percelen kunnen oogsten. Vrijhandel kan daardoor ondervoeding beperken. Toch wordt de huidige vorm van internationale handel grotendeels belemmerd door de importtarieven, aangezien deze de prijzen van voedsel opdrijven.

Klimaatverandering
Het onderzoek is tot stand gekomen door te kijken welke effecten klimaatverandering heeft op de opbrengsten van landerijen. In totaal zijn er 60 scenario's geschetst waarin rekening wordt gehouden met een opwarming van de aarde tussen de 2 en 4 graden Celsius, met 2050 als eindpunt. Daarin zijn in elk scenario de diverse handelsovereenkomsten verwerkt. Met de huidige klimaatverandering en handelsintegratie neemt het risico op ondervoeding onder de wereldwijde bevolking met 45% toe, wanneer de beschikbaarheid van voedsel terugloopt met 3%.

Verder blijkt dat met de huidige staat van klimaatverandering en de huidige vorm van internationale handel in 2050 tot 55 miljoen mensen te maken krijgen met ondervoeding. Zonder aanpassing in de huidige handelstelsel kan de ondervoeding met de huidige klimaatsverandering oplopen met 33% naar 73 miljoen mensen wereldwijd. Als de huidige barrières in de internationale handel, zoals de importtarieven, worden opgeheven, krijgen 'slechts' 20 miljoen mensen te maken met ondervoeding door klimaatverandering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
? 21 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888425/vrijhandel-belangrijk-in-strijd-tegen-voedseltekort]Vrijhandel belangrijk in strijd tegen voedseltekort[/url]
Wat een aanvaring met de werkelijkheid dit onderzoek, door de verregaande vrijhandel wordt in heel west europa de productie misschien wel helemaal stil gelegd, dit omdat producten met lagere productie eisen zomaar binnen mogen komen, dit is dus het niveau wat de opbrengst prijs zal zijn, doordat de eu zeer veel regels oplegd, die nergens een toegevoegde waarde krijgen, worden we hier helemaal van de kaart geveegd, dus minder productie, de meer honger, hoe krom kun je een onderzoek uitvoeren?
hans 21 Juli 2020
Vrijhandel in voedsel, dus de granen, is de deur open voor de mega 4 ABCD, https://www.groene.nl/artikel/onzichtbare-voedselreuzen .

Hun enige 2 belangen: daar inslaan waar het verbouwen het goedkoopst kan, en daarna leveren waar de meeste winst te halen valt.
Ondertussen ook nog met opbrengsten en voorraden goochelen zodat prijzen nog verder oplopen.

Voor hun geldt liever duur verkwisten dan goedkoop aan hongerigen leveren.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden