Voedseltekort

Bert-Jan Ruissen

Nieuws Voedselplan SGP

'Onze boeren kunnen deel voedseltekorten aanvullen'

Het Nederlandse kabinet en ook de Europese Unie moeten tien noodmaatregelen overwegen om voldoende betaalbare voeding in ons land te garanderen. De agrarisch ondernemers kunnen een deel van de tekorten aanvullen, maar dan moeten ze daar wel de kans toe krijgen. Dit schrijft de SGP in een 10-puntenplan voor voldoende voeding, dat is opgesteld door kamerlid Roelof Bisschop en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (foto). 
8 Maart 2022
appels

Opinie Krijn J. Poppe

De geschiedenis van de toekomst van ons eten

Over het functioneren van ons voedselsysteem is veel te doen. Zelfs zoveel dat de Verenigde Naties er in september op hoog niveau een Voedseltop over organiseert. Dat er meer moet worden geproduceerd, is duidelijk.
18 Augustus 2021
zuivel supermarkt Duitsland zuivelconsumptie

Nieuws Coronacrisis

'Corona verandert voedsel- en landbouwsystemen'

Door de coronapandemie is het noodzakelijk dat de voedsel- en landbouwsystemen veranderen, zo schrijft een groep van 14 onderzoekers in een Europees rapport. Alleen die manier is het volgens hen mogelijk om overal ter wereld enige vorm van voedselzekerheid te bieden.
26 Januari 2021
ploegen grondbewerking groenbemester

Opinie Eric de Lijster

Thank a Farmer Day dit jaar relevanter dan ooit

Op deze maandag 12 oktober 2020 is het Thank a Farmer Day. Een goede timing, nadat vrijdag het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar kreeg toegewezen. Het toont maar weer aan dat de beschikbaarheid van voedsel ontzettend veel plekken op deze wereld lang niet vanzelfsprekend is.
12 Oktober 2020
aardappelen Engeland verenigd koninkrijk

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Britse boer moet toegang krijgen tot alle tools'

Een groot gedeelte van de inwoners in Groot-Brittannië maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van het voedselsysteem. Daarbij wordt met name gerefereerd aan het coronavirus, de brexit en de klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek van Agricultural Biotechnology Council (ABC). Volgens het bureau is het daarom noodzakelijk dat de boeren toegang krijgen tot alle beschikbare tools.
22 September 2020
Boerenbusiness

Nieuws Klimaatverandering

Vrijhandel belangrijk in strijd tegen voedseltekort

Vrijhandel kan honger in de wereld door veranderingen van het klimaat voorkomen. Tot deze conclusie komt onderzoek van het Oostenrijkse International Institute for Applied System Analysis (IIASA), dat is gepubliceerd in Nature Climate Change. 
20 Juli 2020
supermarkt groente

Nieuws Voedselproductie

FAO waarschuwt voor wereldwijd voedseltekort

Er zijn grote maatregelen genomen om de dreiging van het coronavirus te kunnen bestrijden. Deze maatregelen kunnen de voedselhandel op grote schaal verstoren. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) waarschuwt voor het risico van wereldwijde voedseltekorten.
30 Maart 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox