Jingwen Yao / Shutterstock.com

Nieuws FAO-voedselindex

Stijgende lijn voedselindex houdt ook in juli aan

10 Augustus 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

De FAO voedselprijsindex wist in juni voor het eerst in 2020 een stijging in te zetten. Ook in juli zet deze stijging door, voornamelijk opgedreven door de prijzen van plantaardige oliën en zuivelproducten.

De voedselprijsindex van FAO is de graadmeter voor mondiale voedselprijzen en bestaat uit 's werelds meest verhandelde voedselproducten. Het gemiddelde puntenaantal van de indexen wist in juli met 1,2% te stijgen ten opzichte van juni en noteerde hiermee op 94,2 punten. Hiermee komt het gemiddelde puntenaantal van juli 2020 met bijna 1% boven dat van juli 2019 uit.

Een stijgende lijn
De indexen die over juli een puntenstijging realiseerden, hebben in juni de stijgende lijn al ingezet. De stijging van plantaardige producten zet flink door en noteert 6,6 punten (+ 7,6%) hoger op 93,2 punten. De stijging wordt voornamelijk opgedreven door de prijzen van palm-, soja- en koolzaadolie. Door de coronacrisis werd de productie van ruwe olie teruggedrongen, omdat de afzetmarkt werd ingeperkt. Inmiddels groeit de afzetmarkt weer, waar de productie nog niet helemaal op ingesteld is.

Ook de zuivelindex wist in juni een flinke sprong te maken en zet deze in juli voort. Door een stijging van 3,5 punten (+3,5%) in juli komt het puntenaantal nu boven het gemiddelde van 100 uit op 101,8 punten. Hiermee wordt ook het puntenaantal van vorig jaar met 0,7 punten voorbij gestreefd. Daarbij komt de index nu weer boven het niveau van voor corona uit. De toename wordt voornamelijk gerealiseerd door de toename in vraag naar volle melkpoeder uit Azië, wat de prijs liet stijgen.

De suikerindex zette ook de stijging door, maar welk flink minder dan in juni (+ 7,2 punten). De index ging met 1 punt omhoog en komt hiermee voor juli uit op 76 punten. Dit is overigens wel 3,4 punten hoger dan in juli 2019. Stijgende energieprijzen en lagere suikerproductie door droogte in Thailand stimuleerden de prijs, terwijl de suikerproductie in Brazilië ('s werelds grootste suikerproducent) juist druk uitoefende op de prijs. Vandaar de beperkte stijging.

Stabiel of omlaag
De graanindex blijft stabiel op 96,6 punten, maar stijgt wel 0,4 punten ten opzichte van juli 2019. Sterk stijgende maïs en kafferkoren prijzen door inkopen van China in de Verenigde Staten staan lijnrecht tegenover dalende rijst prijzen door een grote opbrengst en een relatief stabiele tarwe prijs. Deze gebeurtenissen zorgen er in combinatie voor dat de index stabiel blijft.

Daarnaast weet ook de vleesindex geen stijging te realiseren. Het puntenaantal daalt met 1,7 naar 93 punten in juli en noteert 9,4 punten lager dan de index in dezelfde maand vorig jaar. De daling wordt gestuurd door dalende prijsnoteringen voor varkens- en rundvlees. De wereldwijde vraag naar import bleef onder de beschikbare exportvolumes. Dat ondanks dat de pandemie verschillende verstoringen binnen de slacht-, verwerking- en exportactiviteiten teweeg bracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 10 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888711/stijgende-lijn-voedselindex-houdt-ook-in-juli-aan]Stijgende lijn voedselindex houdt ook in juli aan[/url]
FAO en WHO, 2 volledig gecorrumpeerde organisaties die alleen voorstellen doen die grote handelsbedrijven welgevallig zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden