Agrifoto

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Britse boer moet toegang krijgen tot alle tools'

22 September 2020

Een groot gedeelte van de inwoners in Groot-Brittannië maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van het voedselsysteem. Daarbij wordt met name gerefereerd aan het coronavirus, de brexit en de klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek van Agricultural Biotechnology Council (ABC). Volgens het bureau is het daarom noodzakelijk dat de boeren toegang krijgen tot alle beschikbare tools.

Uit het onderzoek van ABS blijkt dat 66% van de ruim 2.100 respondenten zich zorgen maakt over de impact die een tweede coronagolf kan hebben op de voedselvoorziening. Hoewel de voedselvoorraad van het land gestabiliseerd is, blijven de inwoners zich hier zorgen maken na de lege schappen aan het begin van de crisis. Ongeveer 32% maakt zich tevens meer zorgen over de beschikbaarheid van vers voedsel in het Verenigd Koninkrijk dan de inwoners van andere landen.

Volgens Mark Buckingham, de voorzitter van ABC, toont dit onderzoek aan dat het noodzakelijk is dat de boeren toegang krijgen tot alle beschikbare tools. "Boeren hebben dezelfde toegang nodig tot nieuwe technologieën als concurrenten in landen als Australië en Canada. Alleen op die manier kunnen we onze voedselproductie veerkrachtig en duurzaam houden", zo schrijft hij. Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat 33% van de respondenten intensivering van de landbouw steunt, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van kassen.

Klimaatverandering en brexit
De angst blijft echter niet beperkt tot het coronavirus, want ook de brexit en klimaatverandering zorgen voor kopzorgen. Meer dan 65% vreest voor de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder droogte. Slechts 32% van de ondervraagden heeft er vertrouwen in dat het systeem voorbereid is op extreem weer en maar 34% is ervan overtuigd dat het voorbereid is op biologische bedreigingen, zoals nieuw ongedierte. Daarnaast blijkt dat slechts 3 op de 10 inwoners van mening is dat het Verenigd Koninkrijk op handelsonderbrekingen en/of problemen met de Europese Unie of Verenigde Staten voorbereid is.

Een derde van de respondenten vreest voor de gevolgen van een verbod op bepaalde soorten zaaizaden en/of beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Britten vinden dan ook dat er meer moet worden gedaan om boeren te ondersteunen om de landbouwsector zo toekomstbestendig te maken en veerkrachtig te houden. Ruim 50% sprak steun uit voor het gebruik van nieuwe landbouwinnovaties, zoals nieuwe plantenteelttechnieken als genbewerking om de gewassen resistenter te maken tegen ziekten en plagen. Ook in Nederland kwam dit beeld recent naar voren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox