Shutterstock

Nieuws Stikstof

Stikstofmiljoenen vrij voor opkoop piekbelasters

3 November 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

De Nederlandse provincies hebben extra geld gekregen om veebedrijven die dicht bij Natura2000-gebieden zijn gevestigd op te kopen. Het kabinet stelt voor de opkoop van deze 'piekbelasters' €350 miljoen, waarvan dinsdag (vandaag)  €100 miljoen euro vrij komt. Het kabinet denkt hiermee de stikstofuitstoot te verlagen.

Het geld komt vrij uit in de zogeheten Regeling gerichte opkoop veehouderijen, die in de Staatscourant is gepubliceerd. De opkopen van de bedrijven moet het kabinet helpen om het doel te behalen dat in 2030 minimaal de helft van de natuur in Natura2000-gebieden op een, zoals het kabinet omschrijft, 'gezond' stikstofniveau zit.

Praktisch geblokkeerd
Het kabinet benadrukt dat de opkoop 'vrijwillig' is en de agrarisch ondernemer een keuze heeft. Vanuit de boerenbelangenbehartigers klinkt echter dat de betrokken boeren geen keuze hebben, doordat hun bedrijf praktisch wordt geblokkeerd. Bijvoorbeeld met het oog op toekomstige vergunningverlening. Het kabinet verklaart dat de regeling is gericht op het kunnen opkopen van 'piekbelasters', oftewel bedrijven die volgens definitie van de overheid een relatief hoge belasting veroorzaken op Natura2000-gebieden die stikstofgevoelig én overbelast zijn.

De regeling is gericht op bedrijven binnen een straal van 10 kilometer van een Natura 2000-gebied.. Via de regeling kunnen provincies een koopovereenkomst sluiten met het betrokken veebedrijf, waarna deze wordt gesloten. Niet alleen de stikstof speelt bij de aankoop mee, maar de regeling is ook van toepassing om andere kabinetsdoelen te behalen. Zoals het klimaatbestendiger maken van verdrogingsgevoelige gebieden. 

Oplossen PAS-meldingen
Maar ook agrarische ondernemers die willen blijven boeren hebben volgens het kabinet baat bij de regeling. Niet allen komt er volgens het kabinet ruimte vrij voor natuurherstel, maar ook voor het oplossen van de kwestie rond de PAS-meldingen. "Zo kan worden gewerkt aan natuurherstel en ontstaat tegelijkertijd meer ruimte voor blijvende agrarische ondernemers in dat gebied en voor andere ontwikkelingen. Bovendien worden agrarische ondernemers die willen stoppen op deze manier geholpen", zo staat in een verklaring van het kabinet.

De gerichte opkoopregeling is één van de regelingen die het kabinet. In 2021 komt nog een tweede (vrijwillige) stoppersregeling beschikbaar, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Voor deze regeling kunnen melkvee-, varkens- en pluimveehouders zich te zijner tijd zelf opgeven. In totaal is €1,9 miljard beschikbaar voor agrarische ondernemers die duurzamer willen produceren of die willen stoppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
jan veltkamp 3 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889915/stikstofmiljoenen-vrij-voor-opkoop-piekbelasters]Stikstofmiljoenen vrij voor opkoop piekbelasters[/url]
De meeste z'.g. natuurgebieden zijn gewoon met mensenhand aangelegde tuinen op kosten van de belastingbetaler. Meest recentelijk voorbeeld is een stuk Markerwaard opgespoten en Oh Oh wat een geweldige natuur ontstaat er reeds binnen 2 jaar. Dat is allemaal prima. Maar als onze natuur dan zo maakbaar is waarom moeten er dan bedrijven weg omdat die bij een stuk natuur liggen? Dat is gewoon kapitaal vernietigen. Het is toch veel eenvoudiger/sneller/effectiever/goedkoper om die tuin te verplaatsen.
Abonnee
koentje 3 November 2020
Worden ook de productierechten uit de markt genomen of alleen de grond en milieuvergunning.
Carla 4 November 2020
Lees de staatscourant er maar op na, alles behalve de (bedrijfs)woning wordt opgekocht.
Maar het is nog erger dan het lijkt want na opkoop mag de boer nergens meer in Nederland boeren, met andere woorden: een beroepsverbod. Deze regeling is daarom alleen voor definitieve stoppers interessant. Maar ook voor de blijvers, die op alle manieren zullen worden geblokkeerd in ontwikkeling is deze regeling funest.
Carola Schouten roept steeds dat uitgekochte boeren elders een kans kunnen krijgen om een bedrijf te ontwikkelen maar dat is dus een leugen. Hoe kunnen we deze kromme regelgeving nog keren?
gerard 4 November 2020
en hoe zit het als je koe hadt en je gaat in de geiten mag dat dan wel op een andere lokatie
heb ik geen haar op mijn hooft dat ik dan nog in Nederland blijf
4 November 2020
De overheid betaald gewoon de marktprijs voor bedrijfsonderdelen. Wil je geen 'beroepsverbod' verkoop stiksofrechten en productierechten aan de hoogste bieder, en behoud de grond in eigendom.

Zo'n opkoopregeling werkt alleen wanneer de overheid meer biedt dan de marktprijs.
4 November 2020
' beroepsverbod' warme sanering varkenshouderij:

Indien een varkenshouder over meerdere locaties
beschikt en slechts één van deze locaties wil beëindigen, wordt niet vereist dat hij
of zij ook zijn andere locaties opgeeft. In zoverre is van een beroepsverbod geen
sprake. Daarnaast voorziet de Srv in een financiële vergoeding van overheidswege
voor het beëindigen van de varkenshouderij op een bepaalde locatie, waarbij de
betrokken eis een voorwaarde vormt om voor een vergoeding in aanmerking te
kunnen komen. Deelname aan de Srv is echter vrijwillig. Een varkenshouder die het voornemen heeft elders, op een nieuwe locatie, zijn varkenshouderij-activiteit
voort te zetten kan er dus voor kiezen het bedrijf zelf te verkopen in plaats van
een beroep op de Srv te doen.

Bron, beantwoording 2de kamer
Klaas 4 November 2020
Belangenbehartigers moeten zich inzetten om het verdienmodel te verbeteren van de Nederlandse boer.

Een goed verdienmodel brengt toekomstperspectief en dat neemt het animo weg voor boeren om mee te doen aan een stoppersregeling. En zorgt ervoor dat boeren die hun bedrijf willen beëindigen deze kunnen verkopen aan een jonge opvolger.
Wanneer je op leeftijd bent en er dient zich niemand aan om het bedrijf over te nemen wat moet je dan anders dan meedoen met een stoppersregeling.

Je ziet het nu weer met de vleesafzet zodra slachterijen door interne problemen het vlees niet afgezet krijgen dumpen ze de faalkosten bij de boer en daald de varkenprijs. Het grote manco van de agrosector is dat de boer de faalkosten van de gehele keten betaald, en niemand schaamt zich ervoor. Andere ketens in onze sector verdienen aan volume handel( marge op inkoopprijs zetten en doorschuiven die dozen) en de boer moet het van vraag en aanbod hebben, bij minder volume meer inkomen.

Wanneer de boeren alleen voor hun eigen faalkosten op hoefden te draaien was het verdienmodel voor de boer al goed. Zonder goed verdienmodel hebben al die acties tegen de overheid totaal geen nut en zijn ze onbenullig.

Belangenbehartigers zijn gekaapt door de grote toeleveranciers en afnemers van de agrosector.

Stop het parasiteren en meeliften van de periferie op de Boer! Het is goed dat de toekomstige boeren belangenbehartigers wel actiebereid zijn en de periferie hier op aan durven gaan spreken.
Jan 4 November 2020
Juist, het verdienmodel van de boer moet verbeterd worden, er wordt heel veel geld verdient in de agrarische sector alleen niet door de boer maar wel dankzij de boer.
Uit onderzoek blijkt dat de boer (de primaire sector) de belangrijkste schakel is van het agrocomplex. Teveel schakels die geen toegevoegde waarde leveren, steken juist de toegevoegde waarde die de boer levert ( zorgen voor een constante aanvoer, of afname, van een hoogwaardig product) in hun eigen zakken. Uit de recente lijstjes blijken dit ook nog eens de rijkste mensen van Nederland te zijn.
Belangenbehartigers moeten zich inderdaad eens richten op het verdienmodel van de boer en dit bij onze toeleveranciers en afnemers halen. Op komen voor het echte boerenbelang.

#HETECHTEBOERENBELANG #STOPPHETPARASITEREN
Schouten 4 November 2020
Goede verhalen van Jan & Klaas. De leveranciers en lobbyisten verdienen veel aan agrariërs. Zij staan veranderingen in de weg. Zo moet de melkprijs in de EU worden vastgelegd, op een veel hoger niveau. De EU is voor de EU-boeren! Pas dan kunnen duurzaam (goed inkomen voor boeren, goed voor milieu e.d., alsmede afschaffing van de 100-den subsidies). Van het EU-landbouwbudget (350 miljard euro) gaat minstens 10% naar lobbyisten en 10% naar de bureaucratie: uitvoering. Is Vogelaar in staat om uit te rekenen, hoeveel dat bedrag is, wat over de balk wordt gegooid
Piet Biden 4 November 2020
De regel bij verkiezingen is dat de meerderheid TEGEN hun eigen belangen in kiezen. Over het verdienmodel van de veehouderij: dat is in hoge mate gebaat bij dat een deel van de collega's wordt uitgekocht. De mestafzetkosten dalen dan heel snel naar nul. En allerlei reststromen die varkens- en kippenboeren zo trots afnemen, daar moeten ze fiks voor betalen nu. Bij krimp van de sector moeten voerleveranciers gaan stunten met de prijs. Iedereen rondom de intensieve veehouderij kiest dan niet tegen hun eigen belang in. Die roepen de boeren op trots op zich zelf te zijn en vooral om uit alle macht door te gaan. "Trek je niets aan van al die onnozele niet-boeren die nergens verstand van hebben."
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden