Oscar Ivan Lopez / Shutterstock.com

Nieuws Presidentsverkiezingen VS

Matig welkom voor Biden door landbouworganisaties

9 November 2020 - Jorine Cosse

Ondanks het feit dat het Amerikaanse platteland veelal achter Trump bleef staan, hebben enkele agrarische organisaties president Biden inmiddels omarmd. Zo laat National Farmers Union weten klaar te zijn voor een samenwerking met Biden en ziet ook American Farm Bureau Federation de toekomst positief tegemoet.

Agrarische onderwerpen stonden niet zozeer bovenaan het beleidsplan van Joe Biden. Zeker niet zoals Trump die stimuleerde: groot, groter grootst. Biden wil zich meer inzetten voor de familie- en MKB-bedrijven. De Democraat zet in op korte ketens om de genoemde bedrijven overeind te helpen en te houden. Dit staat haaks op de typerende grootschaligheid binnen de Amerikaanse Landbouw.

Verwelkoming Biden
Desalniettemin laten agrarische belangenbehartigers en coöperaties voorzichtig weten klaar te zijn voor een presidentsperiode onder Biden. De voorzitter van National Farmers Union (NFU), Rob Larew, zegt blij te zijn dat Biden gehoor wil geven aan de zorgen die zij in de afgelopen 4 jaar geuit hebben omtrent overproductie, handelsproblematiek en het klimaat. De Democraat wil onder andere opnieuw toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs en heeft aangegeven zich in te zetten om agrarische ondernemers te voorzien van de instrumenten die ze nodig hebben om klimaatvriendelijke stappen te zetten binnen de bedrijven.

Ook de American Farm Bureau Federation (AFBF) voorziet een goede toekomst met Biden aan het roer. Voorzitter Zippy Duvall feliciteert Biden in een publicatie op de site van AFBF met de overwinning. Duvall geeft aan positief te zijn over de kansen die Biden ziet voor het Amerikaanse platteland. Hij hoopt dat de Democraat zich in zet voor meer handel en een verbeterde en eerlijke marktpositie voor Amerikaanse boeren en hun producten. Daarbij is de voorzitter blij dat Biden zich hard maakt voor het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland en dat hij klimaatneutrale- en duurzame landbouw wil stimuleren en ondersteunen.

Focus op verbetering
Beide partijen voorzien positieve veranderingen binnen de agrarische sector met Biden als president. Dat neemt niet weg dat de opkomende president niet in een gespreid bedje terecht komt. Agrarisch Amerika stemde vrijwel unaniem voor Trump, kijkend naar de roodgekleurde agrarische gebieden op de kaart. Biden moet er naar verwachting hard aan trekken om zich te bewijzen. Als hij er voor kan zorgen dat de leefbaarheid op het platteland toeneemt, bijvoorbeeld door de aanleg van goede telefoon- en internetnetwerken, en er daarbij voor kan zorgen dat de werkloosheid afneemt, dan zet hij grote stappen. Ook valt er veel te winnen op het gebied van handel en klimaat, onderwerpen waar de democraat eerder al de nadruk op gelegd heeft.

Andere agrarische organisaties en coöperaties hebben nog geen officieel statement gepubliceerd omtrent de (onofficiële) overwinning van Joe Biden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox