Shutterstock

Nieuws PlanetProof

PlanetProof: zijn de eerste scheurtjes zichtbaar?

10 November 2020 - Kimberly Bakker - 6 reacties

Afgelopen week werd bekend dat LTO-vakgroep Akkerbouw en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zich terugtrekken uit duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof'. Deze organisaties stellen dat het keurmerk geen meerprijs oplevert voor telers. Na het vertrek ontstond ook het gerucht dat nu niet alle sectoren vertegenwoordigd zijn in de werkgroep, maar initiatiefnemer Stichting Milieukeur (SMK) ontkracht dat.

LTO Akkerbouw en NFO hebben Stichting Milieukeur deze week schriftelijk ingelicht over het besluit om uit het keurmerk 'On the way to PlanetProof' te stappen. "Wij vinden het erg belangrijk om ambities te hebben, maar telers die voldoen aan deze bovenwettelijke eisen moeten hiervoor ook een passende beloning ontvangen. Dat is nu niet het geval", zo stellen de partijen. In de brief staat ook dat de partijen willen dat de inhoudelijke invulling van het schema en het tempo waarin tussendoelen worden bereikt bij de telers komen te liggen.

Geen meerprijs
Bij de ontwikkeling van PlanetProof was het creëren van de meerprijs een van de belangrijkste uitgangspunten, maar LTO Akkerbouw en NFO stellen dat niet alle schakels de verantwoordelijkheid hierin nemen. Met andere woorden: er worden hogere eisen gesteld in de productie, maar de telers krijgen hier geen niets extra's voor. "We zijn op een punt beland waarin je jezelf de vraag stelt: 'Waarom maken we eigenlijk extra kosten voor de certificering als we er niets voor terug krijgen?' Bovendien blijven de telers in het ongewisse over de eisen en de kosten die nog komen", aldus Gerard van den Anker, de voorzitter van de NFO.

Voor beide partijen is dit dé reden om niet langer energie te willen stoppen in het duurzaamheidskeurmerk, schrijven ze in de brief aan SMK. "Als telers zelf door willen gaan met het keurmerk, dan is dat uiteraard hun eigen keuze", zo licht Van den Anker toe. "Voor de afzet en export hebben veel Nederlandse fruittelers het keurmerk echter niet per se nodig, want het is een puur Nederlands certificaat."

'Alle partijen blijven vertegenwoordigd'
Na het vertrek van de 2 partijen ontstond het gerucht dat nu niet meer alle sectoren vertegenwoordigd zouden zijn in de werkgroep. Dat gegeven wordt ontkracht door SMK. "De inbreng voor de akkerbouwsector wordt nog steeds gegarandeerd, omdat LTO-vakgroep Vollegrondsgroente en de consumptieaardappelteelt (Nederlandse Aardappel Organisatie) al deel uitmaken van de werkgroep. Binnenkort komt hier naar verluidt ook een deelnemer vanuit de conserventeelt bij", zo schrijft SMK op de website.

Kortom: betekent het uittreden van LTO Akkerbouw en NFO dat de eerste haarscheurtjes zichtbaar zijn in duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof'? Het is lastig te voorspellen. LTO-vakgroep Melkveehouderij praat bijvoorbeeld nog wel actief met SMK. Die situatie is voor die partij echter iets anders, omdat melkveehouders al een meerprijs ontvangen wanneer ze aan de gestelde eisen voldoen. Het is dan ook afwachten of LTO Akkerbouw en NFO buitenbeentjes zijn of dat dit een kettingreactie gaat veroorzaken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
captain gone 10 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889993/planetproof-zijn-de-eerste-scheurtjes-zichtbaar]PlanetProof: zijn de eerste scheurtjes zichtbaar?[/url]
Gezien de erboven geplaatste foto snap ik wel dat het niks gaat worden, wat een troep.
Abonnee
Kjol 10 November 2020
Groot gelijk! Het is een grote poppenkast geworden
Flip 10 November 2020
Wat een bijzonder bericht, LTO die het voor zijn telers opneemt. Alle gekkigheid die er op certificeer niveau de laatste 25 jaar is bedacht heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de producent. Het is echter jammer dat er steeds weer boeren zijn die overstag gaan, vaak zijn het de jongere ondernemers die hun schouders ophalen en het er even bijdoen. Op het moment dat ze een jaar of 20 zelfstandig zijn en er voor de zoveelste keer een nieuw certificaatje (met meer kosten) door de strot wordt geduwd zijn ze er wel eens klaar mee ( eigen ervaring), voor de instanties is het dan te hopen dat de nieuwe generatie het wel weer even gaat oppakken. Bij mij ontbreekt die zodat ik zelf een chagrijnige ouwe boer begin te worden die er zoetjes aan helemaal klaar mee is....
Abonnee
drent 10 November 2020
Flip, ik kan jou een hand geven, voegt allemaal niks toe, wel een boel rompslomp maar geen centen
Abonnee
Henry Buitenzorg 10 November 2020
En van mij ook een hand Flip. Ik doe het meest éénvoudige certificaatje die er is voor de bieten en de piepers. Voor de rest een dikke vinger.
Goed en verantwoordelijk produceren behoort in je inborst te zitten en niet op straatje schoon vegen A4tje.
Abonnee
erik 10 November 2020
zeker aangezien het vaak om bovenwettelijke eisen gaat, en dat soort eisen wordt door de retail niet aan import producten gesteld. Het geeft alleen toegevoegde waarde aan de supermarkt
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

SMK legt lat weer hoger voor Planet Proof melk

Nieuws melk

Aantal PlanetProof-veehouders neemt licht af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden