Afgelopen week werd bekend dat LTO-vakgroep Akkerbouw en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zich terugtrekken uit duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof'. Deze organisaties stellen dat het keurmerk geen meerprijs oplevert voor telers. Na het vertrek ontstond ook het gerucht dat nu niet alle sectoren vertegenwoordigd zijn in de werkgroep, maar initiatiefnemer Stichting Milieukeur (SMK) ontkracht dat.
LTO Akkerbouw en NFO hebben Stichting Milieukeur deze week schriftelijk ingelicht over het besluit om uit het keurmerk 'On the way to PlanetProof' te stappen. "Wij vinden het erg belangrijk om ambities te hebben, maar telers die voldoen aan deze bovenwettelijke eisen moeten hiervoor ook een passende beloning ontvangen. Dat is nu niet het geval", zo stellen de partijen. In de brief staat ook dat de partijen willen dat de inhoudelijke invulling van het schema en het tempo waarin tussendoelen worden bereikt bij de telers komen te liggen.
Geen meerprijs
Bij de ontwikkeling van PlanetProof was het creëren van de meerprijs een van de belangrijkste uitgangspunten, maar LTO Akkerbouw en NFO stellen dat niet alle schakels de verantwoordelijkheid hierin nemen. Met andere woorden: er worden hogere eisen gesteld in de productie, maar de telers krijgen hier geen niets extra's voor. "We zijn op een punt beland waarin je jezelf de vraag stelt: 'Waarom maken we eigenlijk extra kosten voor de certificering als we er niets voor terug krijgen?' Bovendien blijven de telers in het ongewisse over de eisen en de kosten die nog komen", aldus Gerard van den Anker, de voorzitter van de NFO.
Voor beide partijen is dit dé reden om niet langer energie te willen stoppen in het duurzaamheidskeurmerk, schrijven ze in de brief aan SMK. "Als telers zelf door willen gaan met het keurmerk, dan is dat uiteraard hun eigen keuze", zo licht Van den Anker toe. "Voor de afzet en export hebben veel Nederlandse fruittelers het keurmerk echter niet per se nodig, want het is een puur Nederlands certificaat."
'Alle partijen blijven vertegenwoordigd'
Na het vertrek van de 2 partijen ontstond het gerucht dat nu niet meer alle sectoren vertegenwoordigd zouden zijn in de werkgroep. Dat gegeven wordt ontkracht door SMK. "De inbreng voor de akkerbouwsector wordt nog steeds gegarandeerd, omdat LTO-vakgroep Vollegrondsgroente en de consumptieaardappelteelt (Nederlandse Aardappel Organisatie) al deel uitmaken van de werkgroep. Binnenkort komt hier naar verluidt ook een deelnemer vanuit de conserventeelt bij", zo schrijft SMK op de website.
Kortom: betekent het uittreden van LTO Akkerbouw en NFO dat de eerste haarscheurtjes zichtbaar zijn in duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof'? Het is lastig te voorspellen. LTO-vakgroep Melkveehouderij praat bijvoorbeeld nog wel actief met SMK. Die situatie is voor die partij echter iets anders, omdat melkveehouders al een meerprijs ontvangen wanneer ze aan de gestelde eisen voldoen. Het is dan ook afwachten of LTO Akkerbouw en NFO buitenbeentjes zijn of dat dit een kettingreactie gaat veroorzaken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889993/planetproof-zijn-de-eerste-scheurtjes-zichtbaar]PlanetProof: zijn de eerste scheurtjes zichtbaar?[/url]