Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Nieuws Omgevingswet

Farmers Defence Force gaat met brief naar de koning

16 November 2020 - Jorine Cosse - 11 reacties

Farmers Defence Force wil morgen (dinsdag 17 november) op bezoek gaan bij koning Willem-Alexander. Het plan is een brief te overhandigen aan de vorst met een noodkreet uit naam van de boeren met het oog op de komende Omgevingswet. "Kom in actie of wordt opgekocht", is het motto. De gemeente Den Haag steekt er alleen een stokje voor.

Update
Lang dacht men dat er koers gezet zou worden naar paleis Huis ten Bosch, maar daar heeft de gemeente Den haag nu een streep door gezet. De boeren worden doorverwezen naar de Koekamp bij het centraal station. Ongeacht of het verwachte peloton met auto of trekker komt, men dient te parkeren aan de Benoordenhoutseweg nabij het Malieveld. Het is maar de vraag of de Koning daadwerkelijk de brief in ontvangst gaat nemen, gezien een kleine delegatie naar het Kabinet van de Koning mag en hierbij wordt niet vermeld of de vorst zelf aanwezig is.

Plotse verandering
Tot vandaag leek het originele plan van FDF tot uitvoering te komen. De organisatie zou om 9.00 uur bij koning Willem-Alexander voor de deur staan. De brief werd dan om 10.00 uur overhandig, waarna nog enkele sprekers aan het woord zouden komen. Dat kan dus niet meer in deze hoedanigheid doorgaan. FDF heeft nog specifiek aangegeven of ze nu afzien van het originele plan, wel hebben ze een bericht geplaatst met praktische informatie en gedragsregels. Hierin wordt alleen geen wijziging van locatie benoemd.

De actie genaamd 'Code Oranje' bestond niet alleen uit het 'optoeren' naar het Koningshuis. De beweging heeft ook de lancering van hun coöperatie FarmerFriendly op de planning staan. Hiervoor vertrekt de groep om 11.00 uur naar het CBL in Leidschendam.

Nieuwe omgevingswet
De reden voor de actie is de nieuwe Omgevingswet die het kabinet wil invoeren. FDF is van mening dat de nodige zorgvuldigheid ontbreekt bij het doorvoeren, aangezien het er in rap tempo doorgedrukt lijkt te worden. In de wet wordt de wet Stikstofreductie en Natuurverbetering opgenomen. Invoering hier van kan volgens FDF nadelig uitpakken voor Nederlandse boeren, want kort gezegd kan iedere boer binnen een straal van 10 kilometer van een Natura2000-gebied worden uitgekocht. Een kleine kanttekening: met de opkoopregeling komt een beroepsverbod.

Heb je als veehouder dus gebruik gemaakt van de opkoopregeling, dan mag je daarna niet ergens anders een bedrijf beginnen of overnemen. Een beroepsverbod dus. Met de goedkeuring van het wetsvoorstel Stikstofreductie en Natuurverbetering krijgen provincies en gemeenten ook meer zeggenschap over de invulling van de inpassing van landbouw op hun gronden.

Oproep aan de Koning
Ook FDF-secretaris Sieta van Keimpema laat van zich horen. In een vlog roept zij de koning op morgen de brief in ontvangst te nemen en gehoor te geven aan de noodkreet. Hierbij laat ze weten dat de koning vorig jaar nog de opmerking plaatste dat de stikstofcrisis niet alleen door de landbouw moet worden opgelost.

FDF stapt nu eerst naar de koning, Stichting Stikstofclaim (SSC) roept ook parlementariërs op hun rug te rechten en hun verantwoordelijkheid te nemen, zoals Pieter Omtzigt dat destijds gedaan heeft in het dossier 'belastingfraude'. "Boeren worden in het nauw gedreven, de groene economie wordt onomkeerbaar beschadigd, de vergunningverlening blijft op slot en het effect op de kwaliteit van de natuur is onduidelijk, vervul s.v.p. uw taak als volksvertegenwoordiger," aldus SSC. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
Dirk 16 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890062/farmers-defence-force-gaat-met-brief-naar-de-koning]Farmers Defence Force gaat met brief naar de koning[/url]
Dat is dan gewoon een ongepaste ridicule domme boerenactie.
De koning heeft geen enkele invloed op de totstandkoming van welke wet dan ook.
Hij zet als staatshoofd en als zodanig deel uitmakend van de regering ceremonieel zijn handtekening er onder.
Hij gaat echt geen handtekening weigeren omdat hij het niet eens zou zijn met de inhoud van de wet, want dat zou een constitutionele crisis betekenen.

Volslagen belachelijk, ook boeren moeten eens leren, dat ze moeten opereren binnen het raamwerk van de vanwege onze wetgevende macht op democratische wijze tot stand gekomen wetgeving.
Zoals iedereen en iedere sector dat moet.
Iets ander is er niet.


Wim 16 November 2020
Symbool Politiek, alles voor de BUHNE.
kees 16 November 2020
heb de koning wel meer dingen zien doen die hij volgens de kamer niet hadt moeten doen
Abonnee
Dirk 16 November 2020
Je snapt gewoon niet hoe het systeem hier in mekaar zit.
Laat het allemaal uit je hoofd om het koning hiermee lastig te vallen.
Volgende keer moet je 'hadt' zonder t schrijven.
Melk ze.
el Pedro 16 November 2020
Dirk schreef:
Je snapt gewoon niet hoe het systeem hier in mekaar zit.
Laat het allemaal uit je hoofd om het koning hiermee lastig te vallen.
Volgende keer moet je 'hadt' zonder t schrijven.
Melk ze.
Oneens

Als er maar over gepraat word,
(letterkundige dr. Dirk zegt niets)

NIET BEGREPEN?

- Koning heeft verontschuldigingen aan het volk aangeboden en kan zijn getoonde zinloos bestaan weerstand beiden.
- Onze democratie, onze grondwet word razendsnel veranderd onze christencultuur is allang verraden door (raad eens) jawel de zwijgende VVD'ers op zoek naar linkse partijen met principes om de schuld te geven, visieloos, gewetenloos terug naar 1930.

1 Land, 1 Europa, 1 Rome: Wir haben es nicht gewusst, wel bij deze!
(mocht het een familiekwaaltje zijn)
Abonnee
Dirk 16 November 2020
In ieder geval gaat het boerenfeestje om bij de koning te demonstreren niet door.
Het zou ook te zot voor woorden zijn.
Je kent je plaats gewoon niet.

"word" de volgende keer met dt, beste pietro.
eh... nee, ik ben geen letterkundige, ik heb gewoon de lagere school afgemaakt.

melk ze, zou ik zeggen (en niet naar de koning).
Boerenverstand 16 November 2020
Ik denk dat intellectueel dr. Dirk doelt op de moslims die onze Koning van harte zullen steunen, met hun huizen op ons boerenland waar ooit de centen voor zij speedboot en vakantiewoningen zijn verdiend.

Nee, de Koning heeft wel wat anders te doen als de toekomst van Catharina-Amalia der Nederlanden te zekeren.
Hij is niet slim, maar zo dom is hij nou ook weer niet dr. Dirk(t)...

Maak er een fijne brief van Farmers Defence Force!!
Boer zoekt waarheid 16 November 2020
Verhaal heeft een lange adem
Dikke Willem heeft tijd nodig voor het kwartje valt.

succes
Abonnee
Dirk 16 November 2020
Het boerenverstand loopt op dit moment toch echt een beetje achter, want het tochtje naar de koning gaat niet door.
Het kan toch eigenlijk niet anders dan dat iedereen met een klein beetje schedelvulling dit ook had verwacht, tenzij je niet van deze wereld bent.

Ik zou zeggen, zorg eerst maar dat de koeien op tijd zijn gemolken.
Abonnee
petatje 17 November 2020
Dirk ik ben blij voor jou dat jij zo verstandig bent en alles zo goed voor elkaar hebt en kunt boeren met dikke marges en daarom geen reden ziet voor protesten.
Er zijn echter een massa ondenemers die verder kijken en waarnemen wat er gaande is in de huidige politiek waar geen visie meer is en er alleen nog blind gereageerd wordt op fakenieuws van een aantal NGO's met veel geld en mediamacht.
Die politiek is momenteel bezig met een uitrookbeleid van de landbouw en brengt daarmee de voedselvoorziening van onze samenleving op middellange termijn in gevaar.
Om dit duidelijk te maken en niet lijdzaam toe te zien hoe dit proces alsmaar doorgaat en daarmee ook vele gezinsbedrijven op korte termijn kapot maakt zijn er gelukkig nog mensen die ervoor gaan en zich niet lijdzaam laten uitroken, maar proberen met alle middelen deze agrocide te stoppen! Als het huidige kabinet niet wil luisteren naar de meerderheid van de samenleving die voedsel uit eigen land wil, omwille van het behoud van het pluche, dan iz er geen andere weg, of beste Dirk weet jij een betere manier en die nog niet bewezen onwerkzaam was?
Abonnee
Narcos 17 November 2020
Amen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox