StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Vleestaks

Driekwart Nederlanders wil extra betalen voor vlees

24 November 2020

Bijna driekwart van de Nederlanders is bereid één euro meer te betalen per kilo vlees als dit gebruikt wordt om natuur te herstellen, boeren te hepen milieuvriendelijker te worden en groenten en fruit goedkoper te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de TAPP Coalitie die marktonderzoeker DVJ Insights inschakelde.

De TAPP Coalitie wordt gevormd door een groep voorstanders van een  'vleesheffing'. Zij vroegen marktonderzoeker DVJ Insights om het draagvlak voor een vleesheffing in Nederland, Duitsland en Frankrijk te peilen. Hieruit blijkt dat met name de Nederlanders hier wel wat voor voelen. Zo'n 63% wil best één euro meer betalen per kilo vlees als daarmee onder andere het milieu en de boer geholpen worden.

Volgens de onderzoekers wordt dit percentage met name ondersteund door VVD- en CDA-kiezers die met respectievelijk 71% en 67% voor stemden. Met bijna 80% voelt een nog grotere meerderheid er iets voor om juist groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers goedkoper te maken. Of de vleestaks er daadwerkelijk gaat komen is maar de vraag. Landbouw minister Schouten liet afgelopen zomer al weten het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar dat dit niet meer vóór de Tweede Kamerverkiezingen doorgang vindt.

Duitsland en Frankrijk
Het onderzoek focuste zich niet alleen op Nederland. Ook respondenten uit Frankrijk en Duitsland werd om hun mening gevraagd. Van alle landen gezamenlijk voelt een kleine meerderheid wat voor een eventuele vleestaks, zo'n 55%. Een derde van de deelnemers staat neutraal tegenover de plannen en 12% is tegen een vleestaks. In totaal deden er 1.558 deelnemers uit de 3 genoemde landen mee aan het onderzoek, het is niet bekend hoe het aantal verdeeld is over de landen.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktflits Rundvlees

Rundvleesprijs maakt een pas op de plaats

Marktflits Varkenvlees

Markt varkensvlees moet weer tik incasseren

Analyse Rundvlees

Wordt de stijgende trend in prijs slachtrund gebroken?

Marktflits Vlees

Prijs vleeskuikens daalt weer sinds lange tijd

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief