Shutterstock

Nieuws Statistiek CBS

Boer verdient euro's steeds vaker buiten de landbouw

11 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

Steeds meer agrarische ondernemers verdienen een centje bij door activiteiten buiten de landbouw. Het aantal bedrijven die door zogeheten verbreding een aanvullende inkomstenbron heeft, is dit jaar gestegen tot 22.000. Dit is een stijging van 60% ten opzichte van 2016, zo becijfert het CBS.

Daarmee verdienen ongeveer 4 op de 10 boeren geld uit verbreding. In totaal heeft 42% van de agrarische bedrijven neveninkomsten. Dat was 4 jaar eerde nog een kwart (14.000 bedrijven). Meer dan een derde van de bedrijven had dit jaar meer dan één aanvullende inkomstenbron. Bij alle vormen van verbreding is een stijging te zien. De groei was het grootste bij het aantal bedrijven die duurzame energie voor derden produceert. Dat is dit jaar gegroeid tot 3.500, ruim een verdrievoudiging ten opzichte van 2016.

Het aantal agrarische bedrijven dat op de boerderij producten verkoopt aan consumenten of direct levert aan horeca en detailhandel, is tegelijkertijd gegroeid naar 7.200, bijna 3 keer zoveel dan 4 jaar eerder. Agrarisch natuur- en landschapsbeheer blijft in aantal de grootste verbredingsactiviteit met 8.200 bedrijven, 55% meer dan in 2016. De effecten van de coronacrisis hebben nauwelijks een rol gespeeld in deze uitkomsten, vult het CBS aan, want de data gaat over het tweede kwartaal 2019 tot en met het eerste kwartaal van 2020.

Ook hoger aandeel verbreding in omzet
Het aandeel van de nevenactiviteiten in de omzet van de agrarische bedrijven is ook gegroeid. Van de bedrijven haalde 19% (4.100 bedrijven) meer dan de helft van de omzet uit verbreding. In 2016 was dit nog 8%. Verbreding is niet alleen voorbehouden aan kleine of middelgrote bedrijven. Ook grote agrarische bedrijven halen inkomsten buiten de landbouw. 

Verbreding komt in alle economische grootteklassen (standaard opbrengst. SO) voor, constateert het CBS. In alle SO-klassen ligt het aandeel boven de 32%. De piek ligt bij bedrijven met een SO-waarde tussen de €250.000 en €500.000. Het aandeel bedrijven die meer dan de helft van de omzet halen uit verbreiding, is het grootst bij de kleinste SO-omvang van tussen €3.000 en €25.000.

Er zijn echter ook 80 bedrijven met een SO-waarde van meer dan €3 miljoen waar verbreding resulteert in meer dan 50% van de omzet. Die zijn vooral te vinden in de glastuinbouw, zoals vruchtgroenten en pot- en perkplanten. Maar ook enkele melkveebedrijven vallen hieronder. De omzet wordt volgens het CBS vooral gerealiseerd met huisverkoop, overwegend via één tussenschakel aan de consument.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden